
Vilanova de Prades
Al sud de la Conca de Barberà, a Tarragona, hi ha la Serra de la Llena i sota ella, el poble de Vilanova de Prades.
El paisatge que l’envolta és força accidentat a causa dels cingles i barrancs que el formen, però li atorga un atractiu tan especial que ha convertit aquesta localitat en un destí de vacances triat per molts.
El patrimoni arquitectònic i cultural de Vilanova és una mostra de les diferents èpoques de la història. Recorrent els seus carrers es pot trobar la Casa Consistorial, avui reformada, però que albergava el forn de la població al segle XVII.
També destaca l’església barroca de Sant Salvador (s. XVIII) què es va construir sobre el temple romànic original i de la qual es conserva part d’alguns murs.
Adossada al cementiri es pot veure l’ermita de Sant Antoni de Pàdua, edificada al segle XIX per les dones que no van contreure la pesta, segons explica la llegenda.
A la zona sud del poble, sota una balma, es troben els antics safareigs municipals. I al camí que va cap a Cornudella de Montsant, la Font Vella, construïda al segle XVI.
Els voltants de Vilanova de Prades compten amb un bon nombre de rutes de diferents nivells per a la pràctica del senderisme i la bicicleta de muntanya. A més de 400 vies d’escalada de diversa dificultat.
Els cultius més importants de Vilanova de Prades són les patates, les tòfones, les castanyes i les avellanes. De fet, la localitat celebra cada any la Fira de la Tòfona, amb el concurs de gossos tofonaires, els maridatges i les degustacions; així com la Fira i Mercat de la Castanyada.