Palau Maricel, una mostra del noucentisme a Sitges
Un dels edificis que més crida l’atenció del centre històric de Sitges per la seva grandiositat és el Palau Maricel. Aquest edifici d’estil eclèctic data de principis del segle XX i és l’edifici més significatiu de l’inici del noucentisme a la vila marinera de Sitges. En l’actualitat continua molt ben conservat i s’hi celebren concerts, congressos i casaments civils.
La historia d’aquest auster palau és molt curiosa. Tot va començar quan el 1909, Charles Deering, un col·leccionista multimilionari estatunidenc va visitar Barcelona per conèixer al pintor Ramon Casas. Aquest artista li va presentar a Miquel Utrillo, un enginyer apassionat de l’art que després de crear una gran amistat amb Deering, li va construir el Palau Maricel.
Deering va comprar l’antic Hospital de Sant Joan, que va convertir en la seva residencia personal i, amb el pas dels anys, aquest edifici es va convertir en el Museu Maricel. A part d’això, el col·leccionista estatunidenc va comprar algunes de les cases de pescadors adjacents a la seva nova residència i, amb l’ajuda de Miquel Utrillo, van construir el Palau Maricel, que comptava amb moltes sales per a exposar totes les seves obres de col·leccionista i per a celebracions diverses.
Allò que fa aquest palau realment interessant des del punt de vista arquitectònic és que Miquel Utrillo va utilitzar elements arquitectònics característics de diferents llocs d’Espanya amb un resultat final magnífic. Com a exemple podem citar la porta d’accés al palau, que és d’estil gòtic isabelí com la del Palau Villena de Cadalso de los Vidrios de Madrid. Les obres del Palau Maricel van començar el 1909 i van continuar durant nou anys. Durant aquest temps, Deering va crear una importantíssima col·lecció d’obres d’art que contenia peces de mobiliari, pintures, peces de vidre, llibres i fins i tot algun mosaic. A l’interior d’aquest palau hi havia obres d’artistes tan importants com Santiago Rusiñol, Ramon Casas, Zurbarán, el Greco, Goya o Velázquez.
El 1921, Deering va marxar de Sitges i es va emportar tota la seva col·lecció d’obres d’art, que després de la seva mort, els seus familiars van cedir a l’Art Institute of Chicago. El 1935, la Generalitat de Catalunya va llogar el Palau Maricel per establir-hi alguna de les exposicions del Museu Cau Ferrat i finalment, el 1954 l’Ajuntament de Sitges va comprar l’edifici. Durant molts anys, els edificis que conformen el Palau Maricel van ser utilitzats com a museu i el 1970 es va crear definitivament el Museu Maricel gràcies a una gran col·lecció d’obres d’art que va entregar el doctor Jesús Pérez Rosales.
El Palau Maricel no és gens ostentós perquè des de la seva construcció ha sigut una gran casa de poble i Deering no va voler tenir cap mena de palau fastuós. L’interior del Palau Maricel és també molt auster encara que degut a les seves grans dimensions hi trobem moltes cambres i algunes grans sales per a celebrar esdeveniments importants. Per la seva gran bellesa i singularitat, a l’interior del Palau destaquen el Saló d’Or, la Sala Blava, la capella, el claustre i les terrasses.
Quan entrem al Palau Maricel per primera vegada, ens sorprendrà el preciós pati enrajolat i totes les plantes que donen vida a aquesta part de l’edifici. Una escalinata puja fins a la primera planta i allà arribem a el Saló d’Or, una sala repleta d’obres interessants on hi podem trobar una xemeneia que procedeix del Palau de la Generalitat. A la dreta d’aquesta sala hi ha una petita capella amb un retaule del segle XVI i, a continuació, arribem al Saló Blau, una gran sala que destaca pel seu sostre, treballat minuciosament de manera artesanal i on hi podem trobar algunes fotografies de Sitges i del Palau Maricel.
Continuant la visita, a la segona planta hi ha el claustre, un dels llocs més coneguts del palau. Els amants de l’art gaudiran moltíssim d’aquest claustre perquè el seu disseny és únic. Les parets del claustre són autèntiques obres d’art ja que hi trobem grans representacions fetes amb rajoles. A més, la part més captivadora del claustre és la balconada, que té unes vistes privilegiades de la costa de Sitges. Un cop hem passat un temps en aquest mirador, seguim amb la visita i ens dirigim, per acabar, a la terrassa on hi trobarem una gran quantitat de plantes i podrem gaudir de les vistes de la ciutat des d’una altra perspectiva.
Actualment, els salons i les terrasses del Palau Maricel s’utilitzen per a celebrar diferents tipus d’esdeveniments i estan al servei de la ciutadania. Els visitants poden accedir també al Museu Maricel, que conté col·leccions relacionades amb la vila de Sitges i el modernisme català.
Si esteu a Sitges, el Palau Maricel és una visita obligada que us encantarà, no només per la seva bellesa arquitectònica sinó per la gran quantitat d’obres d’art que encara s’hi conserven al seu interior.