Cardona, entre castells i mines de sal
L͏a ͏població de Cardon͏a, amb el seu emblemàtic Ca͏s͏tell i històrica muntanya de sal, és imprescindible visitar-la al Bages. Aquest indret ple ͏de tradició, conserva el seu encant medieval, que ͏ens permeten descobrir la seva importància en ͏la història de Catalunya͏.͏
La vall salina, que forma part del Pla d’Espais d’Interès Natural de Catalunya, és un dels principals atractius turístics de la localitat, i antigament, ho era en el camp de la mineria. A part, no us podeu perdre passejar pel recinte gòtic, que ha posicionat el centre històric fortificat de Cardona en bé d’interès cultural.
Què veure
La muntanya de sal és, probablement, la senya d’identitat de Cardona, fins i tot abans que els romans s’instal·lessin en el territori. De fet, s’han trobat vestigis del neolític i dels ibers, i diversos autors romans, com Plini el Vell, van testificar l’existència de la muntanya de sal durant els segles I i II dC.
Tanmateix, Cardona disposa d’un ric patrimoni, gràcies a l’important paper de la vila des del segle XIII fins al segle XVI, moment en què va caure en un període de decadència. Durant aquest temps, el castell va convertir-se en una caserna militar, i la població va centrar-se en l’artesania, l’agricultura, la ramaderia i l’explotació de la muntanya de sal.
Per la seva banda, el castell constitueix un bon punt d’inici per a la vostra visita, ja que des del seu mirador dalt d’un turó, gaudireu d’una vista panoràmica privilegiada del poble i de l’entorn.
A part, teniu l’oportunitat d’aprofundir en la història d’aquest monument a través de visites guiades molt completes, o bé, propostes de visites més dinàmiques, pensades per fer-les en família, com per exemple, la visita teatralitzada “La veritable història de la Torre de la Minyona”. També podeu fer una visita guiada per tot Cardona.
El castell, construït al segle IX, va posicionar Cardona en la història de Catalunya. La vila va experimentar una època daurada durant els segles XIII i XIV, ja que els antics vescomtes d’Osona; més endavant, els Cardona, constituïen una de les grans famílies de la Corona catalanoaragonesa.
Així doncs, el castell i la col·legiata de Sant Vicenç; adossada al primer, són els dos edificis més característics de la població. Us recomanem que baixeu a peu des del castell i us endinseu en els carrers del centre de la vila, per conèixer el seu nucli medieval.
Del conjunt, en destaca l’església de Sant Miquel, del segle XIV, formada per una única nau i un absis poligonal de set costats. Al seu interior trobareu una imatge de la Mare de Déu del Patrocini, la patrona de la vila, que va portar-se des de Marsella el 1423. D’altra banda, també són destacables els retaules i una cripta.
El Portal de Sant Miquel és un dels portals d’accés de la muralla que envoltava la vila de Cardona. L’única entrada, que encara es conserva avui dia, és el portal de Graells, del segle XV. Antigament, era la principal via d’entrada pels que arribaven des del nord.
Un altre dels punts d’interès és la plaça de la Fira, on destaquem l’església de Sant Miquel a la part de dalt i l’ajuntament a baix.
Aquesta també comprèn una galeria porxada, dos monuments amb motiu del segon centenari de la guerra de Successió i del comte Borrell II.
A la plaça del mercat també hi ha uns pòrtics singulars, ja que presenten nou arcs de diferents estils.
La capella de Santa Eulàlia, d’estil gòtic, és de dimensions reduïdes i es troba al costat de l’antic hospital medieval. D’aquest últim, l’únic que en queda és el passadís amb arcs ogivals que comunica el carrer del Mercat amb la capella de Sta. Eulàlia, a la plaça de Santa Eulàlia.
La Torre del Baró és un monument protegit com a bé cultural d’interès nacional de la vila.
Als afores de la vila es troba l’inacabat pont del Diable, construït durant el segle XV, sobre el riu Cardener, i que servia de pas pels pelegrins que venien de Montserrat i es dirigien cap a Sant Jaume de Compostel·la.
Finalment, cal mencionar que la industrialització, durant els segles XIX i XX, va suposar un període de transformació per a Cardona, a causa de l’auge de la indústria tèxtil i la inauguració de les mines de potassa. No obstant això, als anys setanta van tancar-se la majoria d’indústries tèxtils i cap al 1990 ho va fer la mina. Avui en dia, el turisme és un pilar important en l’economia de Cardona.
Què fer
En la vostra estada a la localitat, cal que veieu el Parc Cultural de la Muntanya de Sal. En aquest, els visitants us endinsareu a peu en una antiga galeria foradada i descobrireu com s’hi treballava.
La Muntanya de Sal us ofereix dues propostes diferents de visita guiada: la visita guiada habitual i la visita teatralitzada “Projecte Alquímia: El secret del Liber Salis”, aquesta última, molt recomanable per a un públic familiar.
Al municipi també val la pena visitar el Museu de la Sal Josep Arnau, on s’exposen diverses peces de sal artesanals, que constitueixen autèntiques obres d’art.
De fet, la sal també ha motivat als restauradors de Cardona a profunditzar en noves propostes culinàries amb aquest ingredient particular, en la que han batejat com a cuina de la sal.
Cardona gaudeix de paratges naturals singulars, que envolten la vila, i sigui a peu o en bicicleta, podeu realitzar diferents recorreguts adaptats a les vostres necessitats i preferències. Des d’una passejada en família, fins a rutes de diversos dies pels més experimentats. Podeu consultar els diferents itineraris per conèixer el patrimoni històric i natural de la zona, al web de l’Oficina de Turisme de Cardona. També podeu fer una visita guiada per tot Cardona.
A part, Cardona disposa de quatre rutes saludables senyalitzades que formen part del projecte Pla Cardona Integral, una iniciativa de l’Ajuntament de la vila amb la col·laboració de la Fundació SHE, encapçalada pel cèlebre cardiòleg Valentí Fuster. La finalitat última és convertir Cardona en una Vila Saludable.
Gastronomia
La gastronomia del Bages és tot un descobriment que has de tastar! Modernitat i tradició es fusionen, a partir de receptes antigues, donant lloc a sabors i contrastos exquisits.
L’activitat agrícola principal és de regadiu. La ramaderia porcina, ovina i cabruna i la cria d’animals de granja completen les activitats econòmiques rurals.
Imprescindible descobrir els productes de quilòmetre zero, de la terra, de la zona, del Pla de les Hortes o de la Vall del Cardener.
Al Bages, hi trobaràs restaurants per a tots els gustos. Entre els plats estrella hi ha el bacallà a la manresana o diferents propostes culinàries elaborades amb la varietat d’albergínia blanca. I no us oblideu de tastar les varietats autòctones d’oli, són ideals per sucar-hi pa! També és típic el mató de Montserrat, i si us agrada el vi, podeu maridar el vostre àpat amb els vins de la DO Pla de Bages.
On menjar
A Cardona teniu a l’abast diversos restaurants amb encant, alguns situats en llocs emblemàtics, com edificis històrics, d’altres amb terrassa o mirador, ubicats en espais oberts i en contacte amb l’entorn natural.
En aquest punt us recomanem fixar-vos en els establiments que disposen del certificat Biosphere, perquè és una garantia que demostra el seu compromís amb els productes de temporada i de Km0, el suport als productors i viticultors del Bages, i el foment d’un model de turisme responsable.
Alhora, els restaurants que participen a les 4 Temporades Gastronòmiques del Bages, compten amb menús i cartes focalitzats en els productes del Bages.
Els restaurants que disposen del distintiu Punt d’Informació Turística us assessoraran amb detall sobre les activitats i punts turístics del Bages.
Podeu consultar tots els restaurants de Cardona a Guiacat.
On dormir
El Bages disposa d’una oferta d’allotjaments de tota mena, adaptats a les necessitats del públic, per assegurar una escapada ideal, on desconnectar i gaudir de l’entorn natural.
Hotels acollidors, masies restaurades on els més petits podran participar en la cura dels animals de granja, càmpings, apartaments turístics, albergs, i zones per a autocaravanes.
En qualsevol cas, us recomanem els allotjaments amb el distintiu Biosphere, els quals promouen un model de turisme responsable i sostenible. Així mateix, els allotjaments amb el distintiu Punt d’Informació Turística són aquells que han rebut la formació necessària per poder assessorar el visitant sobre l’oferta turística de la comarca.
Pots trobar tots els allotjaments rurals del Bages a Guiacat.
Festes
Durant tot l’any se celebren diverses festes en els diferents barris que conformen el municipi. Tanmateix, destaquen la Fira Medieval i la Festa de la Sal, ambdues al maig. La festa major, a mitjan setembre, és coneguda pel Corre Bou, la processó de la Mare de Déu, i les ballades de la fira, com el ball de l’Àliga o el ball de Bastons.
Podeu consultar totes les activitats que es fan a Cardona al llarg de l’any a l’agenda de Turisme de Catalunya.
Millor moment per visitar
Cardona té un clima mediterrani continental, caracteritza per glaçades a l’hivern, pluviositat escassa, i estius bastant calorosos. No obstant això, qualsevol moment és òptim per fer-hi una visita, ja que val la pena veure l’església romànica de Sant Vicenç i, per descomptat, el Parc Cultural de la Muntanya de Sal, declarat paratge natural d’Interès Nacional per la UNESCO.
Imprescindibles
Compartim amb vosaltres les activitats que considerem que no podeu passar per alt en la vostra visita al municipi:
- Visitar l’interior de la muntanya de sal
- Pujar al castell de Cardona, contemplar-ne l’arquitectura i gaudir de les vistes panoràmiques
- Passejar pels carrers del centre històric
- Tastar la gastronomia local
- Fer alguna de les rutes recomanades per explorar l’entorn natural de la zona.
Què veure a prop
A prop de Cardona teniu l’opció de visitar altres localitats veïnes amb encant, com: Manresa, Solsona, Mura, i Talamanca.
Alhora, podeu aprofitar per fer una parada a Montserrat, i visitar el santuari de la Mare de Déu i el monestir benedictí. També val la pena visitar el monestir de Sant Benet de Bages, a Sant Fruitós de Bages, o bé, el parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.
Si us interessa la cultura del vi i sou aficionats de l’enoturisme, us recomanem visitar alguns dels Cellers DO Pla de Bages, i conèixer-ne les característiques particulars.
Com arribar-hi
Cardona està situada al voltant d’una hora de Barcelona, i a mitja hora de Montserrat. L’accés per carretera, des de la capital catalana, és bastant fàcil, a través de la C-55 i C-16 en direcció a Manresa-Solsona.
Amb cotxe, si hi arribeu des de Barcelona, haureu de prendre l’autopista C-58 (Terrassa-Manresa), posteriorment la NII fins a Manresa (sortida 132), i després la C-55 fins a Cardona. Des de Lleida i Girona, la via més ràpida és per l’Eix Transversal C-25 fins a Manresa, i agafar la C-55 fins a Cardona. Des de Tarragona, preneu l’autopista A-7 fins a Martorell, la NII fins a Manresa (sortida 132), i C-55 fins a Cardona.
També podeu optar per agafar la línia d’autobús regular que cobreix la ruta Barcelona-Andorra, amb l’empresa ALSA. Cardona no disposa d’estació de tren, però la localitat de Manresa, a 30 km de Cardona, està connectada per tren i ferrocarril amb les principals ciutats catalanes, a més d’autobusos que fan el trajecte fins a Cardona.
Per arribar al municipi des de l’Aeroport del Prat, heu d’agafar l’A-2 i la C-55 en direcció a Manresa.
Cal mencionar que, durant l’any, s’organitza una excursió de mitja jornada des de Barcelona, la qual ofereix una visita als dos principals atractius turístics de Cardona; la Muntanya de Sal i el Castell.