BarcelonaCiutats i poblesD'interès turísticVallès Oriental

Sant Celoni, als peus del Montseny

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

A l’extrem oriental de la comarca del Vallès Oriental, els massissos del Montseny i la serra del Montnegre formen la vall de la Tordera. És en aquest privilegiat indret natural on se situa la ciutat de Sant Celoni. El municipi també comprèn un grup de nuclis urbans més petits, com Pertegàs, La Batllòria i Vilardell. D’altres, dispersos dins del parc natural del Montnegre, estan formats per unes poques masies. És el cas d’Olzinelles, Fusiosos i Montnegre.

Degut a que posseeix una xarxa viària molt completa, Sant Celoni s’ha convertit en un punt estratègic per la comunicació entre Catalunya i Europa, el Montseny i els municipis de la costa, tots dos de gran interès pel turisme. Cal remarcar que la línia de ferrocarril de Barcelona a Portbou va arribar a la vall de la Tordera el 1860. Tot plegat ha fet que, al llarg dels anys s’hagi impulsat el desenvolupament demogràfic, industrial i econòmic de la zona.

El 80% del territori està format per vegetació, sobretot boscos. Rouredes, alzinars, suredes i castanyers s’estenen entre les valls, els turons i les serres més altes, que oscil·len entre els 600 i els més de 750 metres d’altitud. A través de les rutes senyalitzades que ofereixen els dos parcs naturals de la zona, el del Montseny i el de Montnegre i el Corredor, es pot arribar a conèixer aquest bonic entorn natural i gaudir d’unes impressionants vistes de la vall del Tordera.

Un dels encants de la vila de Sant Celoni són els seus espais verds. Existeixen diversos itineraris que es poden practicar a peu i que, a més d’estar en contacte amb la natura, permeten conèixer part del seu patrimoni històric. Els més pròxims al centre són el Maribaus, que ressegueix el trajecte de l’afluent de la riera del Pertegàs; i el passeig del Pertegàs, un recorregut fluvial entre acàcies, pollancres, plàtans i desmais. Al llarg de l’itinerari de la vall d’Olzinelles encara es poden veure forns de pega (on es destil·laven resines per obtenir un producte enganxós que servia per impermeabilitzar diverses superfícies i il·luminar els carrers), pous de glaç (on s’emmagatzemava la neu), masies i arbres centenaris. Una mica més lluny, al Pla de la Ferreria, a Batllòria, es pot seguir el traçat de l’antiga Via Augusta romana, que ressegueix la riba de la Tordera i porta fins l’antic hostal que durant segles va acollir els viatgers que anaven de Barcelona a Girona. I a tan sols quinze quilòmetres de la ciutat, es troba les Llobateres, un aiguamoll on es pot observar la biodiversitat del riu Tordera.

Els elements històrics i arquitectònics més rellevants de Sant Celoni es poden visitar mitjançant un itinerari audioguiat. El recorregut inclou el Jardí de la Rectoria Vella, que acull Sant Martí de Pertegàs, la primera capella de la vila (s. XI) i la Rectoria Vella (s. XV); el barri de la Força i la muralla medieval, on es pot accedir a una de les torres de defensa; i el carrer Major. Aquest posseeix gran part del patrimoni històric de la vila: les cases més antigues i les cases senyorials del segle XIX, la Plaça de la Vila, l’ajuntament i l’església parroquial, que conté un esgrafiat a la façana d’estil renacentista. Altres punts d’interès són la biblioteca municipal, ubicada en un edifici modernista que acull vàries activitats lúdiques i culturals; l’antiga casa dels batlles, Can Ramis, edifici del segle XVI convertit en la seu de diferents entitats de Sant Celoni; la Força, o muralla, de la que es conserven algunes parts i dues torres i que ha estat declarada bé cultural d’interès nacional; o el santuari de Puig de Bellver, construït d’alt d’un turó a 224 metres d’altitud i que data del segle XVI, tot i que va ser reconstruït l’any 1961 degut als importants desperfectes que va patir durant la Guerra Civil.

Els altres nuclis urbans de Sant Celoni, com la Batllòria, Orzinelles o Pertegàs, compten amb mostres d’arquitectura medieval en les esglésies. La majoria van ser reformades durant els segles XV a XVIII, per tant, també presenten elements d’estil gòtic.

Un altre atractiu de Sant Celoni és el Mercat setmanal. Els seu orígens es remunten a l’any 1157 i durant els segles XVI i XVII va ser un dels més importants de Catalunya. Té lloc cada dimecres i continua sent un mercat de referència pels habitants de les comarques veïnes. En elles poden trobar tota mena de productes i articles, entre els que no falten els embotits catalans i els Celonins, els dolços típics de la vila que representen les dues muntanyes que l’envolten, el Montseny (de xocolata blanca) i el Montnegre (de xocolata negra).

Sant Celoni va ser el poble natal del difunt cuiner, i guanyador de tres estrelles Michelin, Santi Santamaria. Gràcies a ell i al seu restaurant, El Racó de Can Fabes, el municipi va adquirir reconeixement mundial.

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button