Baix CampCiutats i poblesDestacatTarragona

Pratdip, un indret de llegenda

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

Pratdip és un poble mig amagat al cor de la serra de Llaberia, a la comarca del Baix Camp, a Tarragona. És un indret pintoresc i amb molt d’encant, ja que el seu nucli antic manté viu l’esperit de poble petit. Al municipi es conserven les restes de l’edat mitjana i un entorn natural immillorable on practicar excursions a peu i en bicicleta, que a més, està a prop de la costa daurada.

Una de les seves senyes d’identitat és l’antiga llegenda dels dips, uns gossos llop negres i endimoniats que habitaven les muntanyes de Pratdip, sortien de nit i atemoriren la població en el passat.

Què veure

El millor punt on començar la visita és el centre de Pratdip, la plaça de l’Església, el punt més elevat del poble.

Allà hi ha els principals edificis a partir del qual es va organitzar la construcció de la vila: l’església Santa Maria, de totxo. Conserva un absis del segle XII malgrat que la resta de l’església està reformada del segle XVI, amb capelles del segle XVIII.

Església Santa Maria de Pratdip
Església Santa Maria

També hi trobareu una de les Torres de Defensa de la vila closa en època medieval, que formaven part de la muralla que protegia el poble des dels segles XIII o XIV, declarades Bé Cultural d’Interès Nacional al 1985. Aquesta torre es coneix també com “la presó”.

Torre de Defensa Pratdip
Torre de Defensa

Al carrer de sota, del Portal, hi ha la Torre de Cal Capet. Actualment, es conserva encara el portal que servia de porta d’accés, que acabava amb un arc de mig punt. Si voleu recopilar més informació, al mateix carrer també hi ha l’Oficina de Turisme de Pratdip.

Cal Capet Pratdip
Cal Capet

A la part de sobre, més nova que la vila closa, es troba la Casa de la Vila de Pratdip.

Sota la plaça de l’Església, continua el centre històric on hi ha diversos monuments d’interès patrimonial. Destaquen les arcades i porxos de pedra repartides pels carrers i integrades en cases particulars que formen un passadís urbà a través de la muralla. Són porxades, es creu que d’origen àrab o medieval, que conformaven la muralla que de la vila fortificada.

Arcades medievals Pratdip
Arcades medievals

Més avall es troba el safareig públic, que usava la població per rentar la roba, però que també servia de punt de trobada.

safareig Pratdip
Safareig

Continuant de baixada pel carrer del Molí, s’arriba a Els Tres Molins, un monument medieval protegit com a bé cultural d’interès local format per un conjunt de tres molins hidràulics.

Molí de Pratdip
Molí de mes amunt

L’edifici més important, però, és el Castell, que s’enfila en un turonet. Vestigi del passat medieval, també està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional. Es creu que va tenir molta importància, però va deixar de ser habitat a causa d’uns terratrèmols. Les restes que en queden són d’arquitectura gòtica, però durant treballs arqueològics es van trobar restes d’un enterrament del Neolític.

Castell de Pratdip
Castell

El mirador del castell ofereix unes vistes panoràmiques impressionants que fan que valgui la pena pujar-hi.

Mirador de Pratdip
Mirador del castell

Què fer

Pratdip està ubicat en un entorn immillorable per practicar tota mena d’activitats a la natura. Ubicat en una vall a la confluència de dos barrancs i al costat meridional de la serra de Llaberia, és la porta d’entrada natural a aquest sistema muntanyós.

Pratdip, un indret de llegenda

En les seves muntanyes s’hi poden realitzar nombroses excursions, que destaquen per les magnífiques vistes panoràmiques de la Costa Daurada i la mar Mediterrània des de les cingleres verticals.

També es pot gaudir del paisatge amb les rutes de BTT i cicloturisme. Per això, el poble ha esdevingut cada vegada més, camp base dels aficionats a la bicicleta en carreteres i camins pavimentats poc transitats.

Una altra opció és realitzar passejades a cavall i poni, gràcies a l’Hípica Sancho la Rocas.

Els cingles i espadats de Pratdip són concorreguts pels amants de l’escalada que troben nombroses vies amb diferents graus de dificultat entre la roca, les vistes panoràmiques i la tranquil·litat.

A Pratdip també us espera el Centre Horus, un centre de natura en el seu estat salvatge. Durant la visita, podreu veure de ben a prop escorpins groc, faisans exòtics, serps, i altres animals.

A l’Oficina de Turisme de Pratdip es troba el Centre d’Interpretació de la Serra de Llaberia, que vol donar a conèixer tot el patrimoni d’aquesta serra.

L’Oficina ha elaborat una ruta dels Dips, per donar a conèixer la llegenda a través d’un circuit. El mapa es pot descarregar aquí o recollir en la mateixa oficina.

També hi ha l’opció de concertar visites guiades per a grups a partir de sis persones a través de Turisme Pratdip (977 566 388 o a turisme@pratdip.cat).

Gastronomia

El Baix Camp té una cuina molt rica i de molta qualitat. Destaquen els llegums i les verdures, les carns de corder, les de poc i les botifarres que se’n fan, així com les aus i el peix. Entre els plats típics es poden mencionar les amanides variades, els arrossos, els fideus, els suquets de peix i els cuinats a la brasa.

També són rellevants els vins lleugers i fins de les vinyes i els cellers de les seves terres. Per acabar l’àpat, s’elaboren les postres de músic, amb fruits secs com les avellanes, les ametlles, i les panses del Baix Camp, amanides amb misteles.

On menjar

A Pratdip podeu trobar diversos restaurants que ofereixen plats de cuina tradicional catalana, casolana i d’autor.

Pots veure tots els restaurants de Pratdip a Guiacat.

On dormir

Les opcions d’allotjament a la comarca del Baix Camp destaquen sobretot per la seva oferta d’allotjaments rurals com cases rurals i antigues masies que s’han anat reformant. Són una opció ideals per practicar activitats a l’aire lliure, a més, disposen de diferents característiques, com piscina, llar de foc, vinyes o diverses habitacions segons la capacitat.

Pots trobar tots allotjaments rurals de Pratdip a Guiacat.

Festes

La Festa Major de Santa Marina de Pratdip té lloc a mitjan juliol. Entre el seu programa, destaca el tradicional Ball de Diables, el correfoc, la ballada de gegants, actuacions musicals, un festival de patinatge i altres activitats dirigides a tots els públics.

L’últim cap de setmana d’octubre se celebra Pratdip Llegendari, una proposta pensada especialment per transmetre les tradicions locals a un públic familiar. S’organitzen una gran varietat d’activitats, com espectacles amb màgia, representacions amb titelles, tallers i jocs tradicionals, contacontes i un concurs literari de relats de por i misteri. També hi té lloc un mercat artesanal i un espai gastronòmic. A més, qui vingui disfressat té un obsequi!

Entre els mesos d’abril i maig s’organitzen les jornades de la Baronia d’Entença, una jornada per donar a conèixer la història d’aquesta baronia entre les comarques veïnes del Baix Camp, el Priorat i la Ribera d’Ebre.

Millor moment per visitar

Tot l’any és bon moment per visitar Pratdip. Us hi trobareu una localitat que guarda història i entorn natural, en el dia a dia dels seus habitants. Es pot aprofitar per visitar la localitat en les dates que s’organitzen alguna de les festes que és quan hi ha més ambient.

Imprescindibles

  1. Recórrer el nucli antic de Pratdip.
  2. Visitar l’antic castell.
  3. Conèixer la llegenda dels dips.
  4. Gaudir del paratge natura de la Serra de la Llaveria fent algun itinerari.

Què veure a prop de Pratdip

A quatre quilòmetres de Pratdip, agafant la carretera T-311 que connecta Pratdip amb Vandellòs i Tivissa a través de la C-44 trobem el santuari de Santa Marina, un dels edificis de devoció més importants de tota la comarca. Actualment, està format per cinc edificis que són: l’ermita de santa Marina, amb un gran retaule a dins, la casa de la Font, la casa dels ermitans, la Casa Gran i l’antic balneari. També hi trobem la Font de Santa Marina, concorreguda per la seva aigua fresca i de propietats curatives, i una àrea de lleure. El conjunt arquitectònic està inclòs en l’Inventari de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya.

Pratdip està força allunyat de la resta de poblacions. Per això, si es vol visitar altres localitats s’ha d’agafar el cotxe.

Algunes de les més properes i emblemàtiques són: Cambrils, a la costa daurada; Tivissa, a les terres de l’Ebre; Mont Roig del Camp; Móra d’Ebre i Mora la Nova.

Tivissa
Tivissa

Com arribar-hi

Per carretera: Pratdip està a aproximadament 1 h 30 min de Barcelona, per la C-23 i l’AP-7; 30 min. des de Tarragona; 1 h 30 min. des de Lleida per l’AP-7 o la C-12; i 2 h 30 min. de la capital gironina, també per l’AP-7.

No hi ha cap transport públic que comuniqui el poble.

Mapa

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button