Baix CampCiutats i poblesTarragona

Capafonts

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

Capafonts és un municipi de la comarca del Baix Camp, a la província de Tarragona. Situat al cor de les muntanyes de Prades i envoltat de boscos, massissos de roca, rius i fonts, s’ha convertit en una destinació turística natural de primer nivell per a tots aquells que volen gaudir del contacte directe amb la natura.

Capite fontium són les paraules llatines de les quals deriva el topònim “Capafonts”, que significa “cap de les fonts”. De fet, n’hi ha 53 al terme municipal. La més coneguda és la Font de la Llúdriga, lloc de naixement del riu Brugent (d’aquí el seu nom en llatí). És famosa per no assecar-se mai i estar situada en un bosc que sembla extret d’un conte de fades.

De camí a aquesta font, i seguint el riu, trobaràs nombrosos gorgs i salts d’aigua.

Capafonts també compta amb un patrimoni arquitectònic de gran valor històric, tant fora com dins del municipi. Al nucli antic del poble, entre l’entramat de carrers, es va edificar l’església de Santa Maria, un edifici d’estil neoclàssic que disposa de tres campanes, la major d’elles amb un pes de 250 kg.

També destaca el forn de pa medieval, en molt bon estat de conservació. Està situat als baixos la Casa de la Vila a dos metres sota el nivell del carrer. També es conserven les pales i altres estris de forner, així com la màquina de pastar, de finals del segle XIX, que va estar en funcionament fins al 1985.

capafonts

A uns 2 km del poble es pot visitar l’ermita de la Mare de Déu de Barrulles, edificada al segle XII.

Als voltants també es poden observar vestigis del que va ser el seu passat agrícola, especialment el relacionat amb el cultiu del blat. Hi ha diversos molins i eres. Aquestes estan concentrades a la part alta de Capafonts a causa que és el punt on el vent bufa més fort i, per tant, on es duia a terme el procés de separar el gra de la palla.

L’oferta gastronòmica de Capafonts es basa en la cuina mediterrània i de muntanya, que combina molt bé amb els formatges artesanals i els vins de la zona. Compta amb cinc denominacions d’origen en total, entre les quals s’inclouen la del Priorat i la del Penedès.

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button