Baix EmpordàD'interès culturalGirona

Museu de la Pesca, la història d’una activitat mil·lenària

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

El Museu de la Pesca de la Costa Brava es troba al port de Palamós, una vila mediterrània de la Costa Brava que es caracteritza per la seva tradició pesquera. Aquest museu és el primer de tot el Mediterrani en aquesta especialitat i al seu interior aprendrem sobre el present, el passat i el futur de la pesca gràcies a les seves exposicions i a les diferents activitats que s’hi duen a terme.

L’objectiu del Museu de la Pesca de Palamós és ser un espai de diàleg entre els pescadors i la societat, amb la finalitat que el visitant descobreixi l’apassionant món de la pesca, la vida dels seus protagonistes i la riquesa natural i cultural que està lligada a aquesta activitat mil·lenària. Per a fer-ho possible, el visitant podrà gaudir de l’exposició permanent del museu i participar en activitats com la visita guiada a la subhasta de peix a la llotja del port, les rutes marítimes per descobrir els voltants de Palamós des del mar navegant en embarcacions de pesca professionals i diferents tallers temàtics per a tots els públics.

El Museu de la Pesca de la Costa Brava, també conegut com Museu de la Pesca de Palamós, va ser inaugurat l’any 2002 al port pesquer de Palamós, a l’antic magatzem portuari que es coneix amb el nom de Tinglado, i actualment rep aproximadament 26.000 visitants cada any. Aquest edifici és un antic magatzem que va ser edificat a la dècada de 1930 i que va ser restaurat abans de convertir-se en la seu del Museu de la Pesca. A la recepció del museu s’hi troba també l’Oficina de Turisme de Palamós, on el visitant podrà obtenir informació sobre què fer i què visitar tant a la localitat com als seus voltants.

La visita al museu comença amb un vídeo introductori gràcies al qual el visitant podrà fer-se una idea general de què trobarà al museu. A continuació comença l’exposició permanent, al voltant d’un vaixell de grans dimensions, que es divideix en 5 àmbits. El primer àmbit és una presentació sobre la immensa diversitat biològica del Mediterrani per tal que el visitant descobreixi quins són els tipus de peix que es pesquen en les nostres aigües. El segon àmbit es centra en explicar quins són els llocs on es pot pescar i en descriure com funciona un port i quina és la seva funció. El tercer àmbit descriu totes les professions relacionades amb la pesca i descriu la seva evolució amb el pas del temps. El quart àmbit mostra els diferents sistemes de pesca que s’han utilitzat durant la història i el cinquè àmbit convida al visitant a reflexionar sobre el futur de la pesca tenint en compte tot allò que s’ha citat anteriorment sobre el passat i el present.

Un dels elements més importants d’aquest museu és el vaixell de pesca tradicional que funciona com a eix vertebrador del museu i de l’exposició permanent. El vaixell, que forma part de dues plantes del museu, compta al seu voltant amb un gran nombre d’objectes i eines utilitzades tradicionalment pels pescadors de la zona.

A part de l’exposició permanent, al Museu de la Pesca també hi trobarem cinc projectes de difusió connexos: les visites guiades a les Barques del Peix, l’Espai del Peix, on el visitant coneixerà una mica més els productes i la gastronomia típica de Palamós, Documare, el centre de documentació de la pesca i el mar, i la Càtedra d’Estudis Marítims de la Universitat de Girona. A més, hi ha diversos tallers i activitats per a tots els públics, com el taller de nusos, on el visitant aprendrà a fer els diferents tipus de nusos i la seva utilitat, o la ruta del corsari Barba-roja, una ruta de poc més d’una hora on el visitant navegarà per la badia de Palamós i coneixerà la seva història.

Quan visiteu Palamós, no us perdeu el Museu de la Pesca, el lloc on descobrireu la història d’una activitat tan antiga com és la pesca, sabreu quin és el recorregut que segueix un peix des del moment en el qual és pescat fins al moment en què arriba al nostre plat, i coneixereu molts dels secrets que amaga el mar Mediterrani.

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button