LleidaD'interès culturalMonuments històricsSegrià

La Seu Vella, el millor mirador de Lleida

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

Al capdamunt d’un turó i al bell mig de la ciutat de Lleida, en un indret amb vistes privilegiades de la localitat i dels camps que l’envolten, es troba la Catedral de la Seu Vella. Aquest monument és, sense cap mena de dubte, el tret d’identitat de la capital lleidatana.

Per accedir a aquest conjunt monumental s’hi pot arribar en cotxe, pel carrer de Sant Martí, o bé caminant, pels diversos accessos des de la Plaça de Sant Joan o el Portal de Sant Andreu. El visitant que arribi en cotxe podrà estacionar el seu vehicle al pàrquing que hi ha dins del recinte i accedir al capdamunt del turó on es troba la Seu Vella pujant unes escales. D’altra banda, els que s’estimin més fer tota la pujada a peu, a part dels diferents accessos amb escales per arribar fins a la part més alta del turó, trobaran un parell d’ascensors gratuïts que poden utilitzar també les persones amb mobilitat reduïda.

La Catedral de la Seu Vella, que està dedicada a Santa Maria, es va construir entre els segles XIII i XV i la seva edificació va iniciar-se el 1203 al mateix lloc on hi havia una mesquita musulmana. Les obres van seguir durant anys i el 1278 el temple es va consagrar per al culte. Al segle XIV es va acabar el claustre i es va iniciar la construcció del campanar.

La Catedral de la Seu Vella és de planta basilical de creu llatina i consta de tres naus. Per accedir a l’interior de la Catedral, podem passar per diverses portes, totes amb la seva història al darrera. En primer lloc, la porta principal de la catedral és la Porta dels Fillols. En segon lloc, a la part meridional del temple hi ha cinc portes monumentals que representen l’art romànic de l’Escola de Lleida i, finalment, per accedir al claustre des de l’exterior hi ha la Porta dels Apòstols, presidida per la Verge del Blau.

Un cop passada la recepció, a l’interior de la Catedral de la Seu Vella hi trobem la Sala de la Canonja. Aquesta sala fa referència al conjunt d’edificis que acollia els canonges que formaven el capítol de la catedral. En aquest ampli espai paral·lel al claustre hi trobem diferents dependències com per exemple la capella de Santa Maria l’Antiga, el menjador per a pobres, desamparats i peregrins de l’associació benèfica medieval Pia Almoina, la Sala Capitular o la Casa de la Volta.

La nau inferior de la Canonja es coneix com Casa de la Volta. Aquest recinte és magnífic perquè es caracteritza per tenir uns murs molt gruixuts de pedra sense decorar. En l’actualitat, a la Casa de la Volta hi tenen lloc diverses exposicions durant l’any on hi podem trobar, per exemple, un conjunt de tapissos flamencs del segle XVI que representen paisatges bíblics, mitològics i escenes cortesanes.

Al campanar de la Seu Vella hi repiquen 7 campanes, dues de les quals daten del segle XV i són d’estil gòtic. Una d’elles, anomenada Silvestra, toca les hores i l’altra, Mònica, toca els quarts. Les cinc campanes restants, Bàrbara, Puríssima, Crist, Meuca i Marieta, són elèctriques i tenen una funció merament litúrgica.

Una de les joies de la Catedral de la Seu Vella de Lleida és el seu claustre d’estil gòtic, considerat el més singular dels claustres del país. És de planta rectangular i les seves naus tenen grans finestrals. La seva riquesa compositiva és incalculable perquè els seus finestrals son autèntiques obres d’art i tots els capitells estan decorats amb motius florals i animals. A la galeria sud del claustre hi ha uns grans finestrals que ens proporcionen unes vistes privilegiades de la ciutat de Lleida des del punt més alt de la metròpoli.

A més, aquesta catedral compta amb diversos elements que s’han convertit en referents artístics. Dins de la Catedral de la Seu Vella hi trobem la Capella de Sant Pere, construïda al segle XIII en honor a Santa Petronila. Amb el pas del temps, aquest indret es va reformar i en l’actualitat s’hi troben les restes de l’arquebisbe Guillem de Montcada. A més, també hi ha el sepulcre del monarca Alfons IV, on hi descansen les restes d’aquest rei, les de la seva esposa i les del seu fill.

La Catedral de la Seu Vella de Lleida és una de les més conegudes de Catalunya i tant la seva arquitectura com la seva història la converteixen en un veritable tresor. Si visiteu la ciutat de Lleida, pugeu fins al capdamunt del turó de la Seu Vella i gaudiu, no només d’aquesta Catedral, sinó també de les increïbles vistes de la ciutat.

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button