CosmoCaixa, la casa de la ciència
El centre CosmoCaixa és un museu de ciències que pertany a l’Obra Social de la Caixa i que va ser inaugurat el 25 de setembre de l’any 2004 al mateix espai on anteriorment es trobava el Museu de Ciències de Barcelona des de l’any 1981. Se situa a la zona de Sant Gervasi de Barcelona, a un espai prou ampli per ocupar els 30.000m2 de superfície que recorren tot el museu.
Els inicis d’aquesta iniciativa de la Caixa daten de l’any 2000, quan es va construir a Madrid l’anomenat CosmoCaixa Madrid. Aquest va tancar les seves portes tretze anys després, mentre que CosmoCaixa Barcelona segueix obert al públic actualment.
El CosmoCaixa Barcelona es divideix en diferents espais que es dediquen única i exclusivament a aspectes relacionats amb la ciència. El primer espai i el més impressionant és el bosc inundat, que simula un bosc amazònic que mostra la realitat sobre les selves tropicals. Altres espais de gran interès per a tots els visitants del CosmoCaixa són el planetari, on es pot interactuar amb planetes, constel·lacions i altres elements de l’espai; l’enorme sala de la matèria, a la qual es pot conèixer com ha evolucionat la història de la matèria, des del naixement de l’univers fins a la civilització; i finalment el mur geològic, que exposa un conjunt de més de noranta tones de roca dividides en set peces.
També se situen uns espais infantils dedicats als més petits que els introdueixen a l’enorme i desconegut món de la ciència i, per últim, podem trobar exposicions temporals que varien segons una determinada durada. Aquestes són de temes molt variats que no només es limiten a aquesta arrel científica, sinó que també mostren realitats sobre el cinema, l’art i la història en general.
El museu disposa d’una cafeteria-restaurant on es pot descansar un cop s’ha recorregut tot el centre i realitza sovint activitats de caràcter cultural com són concerts, conferències, cursos i jornades, espectacles, projeccions, tallers i obres de teatre.
L’edifici és obra de Josep Domènech i Estapà, tot i que va ser remodelat i modificat per Jordi Garcés i Enric Sòria per arribar-lo a conèixer com el que és avui dia, el CosmoCaixa Barcelona. És de vessant modernista i dóna especial protagonisme al vidre i l’acer, materials principals que juguen amb la llum natural del dia, però sense perdre l’essència de la ciutat on se situa, ja que ofereix unes privilegiades vistes de Barcelona.
La popularitat del CosmoCaixa Barcelona està molt lligada al fet que aquest museu va rebre el Premi del Museu Europeu de l’Any 2006. Això el posiciona juntament amb el Museu Guggenheim de Bilbao, el Museu Arqueològic Provincial d’Alacant i el Museu de Medina Azahara de Còrdova com els quatre museus guardonats amb aquest important premi a nivell europeu.
La visita al centre CosmoCaixa és imprescindible per conèixer els trets més destacables de la ciència i el seu recorregut en la història des que aquesta va començar a ser investigada. El museu ofereix tot tipus d’activitats que donen l’oportunitat de formar part de la realitat del món científic i els seus vessants.