Camprodon
Camprodon, situat a la comarca del Ripollès, i tota la seva vall, són un referent pels amants de la muntanya i del turisme rural. Emplaçats al bell mig dels Pirineus gironins, és un indret on relaxar-se, gaudir de les activitats a l’aire lliure i de l’arquitectura romànica que caracteritza la zona.
El riu Ter travessa la vila, on s’uneix amb el seu afluent principal, el Ritort. Aquesta confluència divideix Camprodon en la Vila de Dalt, la zona del monestir; i la Vila de Baix, on s’integren el nucli antic emmurallat.
Camprodon, junt amb la població de Beget, són considerats els pobles amb més encant del Pirineu català.
Què veure
L’arquitectura d’estil romànic està molt present a tota la vall i Camprodon n’és un bon exemple.
El Pont Nou, que s’aixeca sobre el riu Ter, és el símbol indiscutible del poble. Es tracta d’una construcció de pedra de finals del segle XII, tot i que va patir diverses reformes en anys posteriors. Es va edificar amb un gran arc i un altre de més petit al costat que actualment dona pas a un dels carrers de la vila.
Antigament, el pont era un pas obligat per als viatgers que volien accedir a la Cerdanya.
A més, ens ofereix diferents panoràmiques de poble i és, sens dubte, el monument més fotografiat de Camprodon.
El castell, del que avui dia només queden les restes d’alguns murs, era una fortificació destinada a defensar el poble en temps de guerra. Al seu costat, adossat a la muralla, es troba la Torre del Rellotge, que continua donant les hores.
Per altra banda, el Monestir de Sant Pere (s. X) és l’edifici que va donar origen al poble i vas ser el responsable del seu creixement econòmic. Es va construir amb forma de creu llatina i l’acompanya un campanar quadrat de dos pisos.
Altres edificis de caràcter religiós són el Convent del Carme, del segle XIV, i l’església de Santa Maria. Aquesta és l’actual parròquia de Camprodon, també del mateix segle, i substitueix l’anterior, 300 anys més antiga. Per aquest motiu la seva arquitectura conté elements romànics, gòtics i barrocs. Al seu interior es conserven les restes de Sant Patllari, el patró de la vila.
I no ens hem d’oblidar de l’ermita de Sant Antoni. Construïda l’any 1700, està situada a la part més alta de Camprodon, a 1.345 metres d’altitud, i ofereix unes vistes espectaculars de tota la vall. Des d’aquí dalt es pot contemplar el vol de diverses aus con àguiles daurades i voltors.
A Camprodon també podem trobar edificis d’estil modernista com Can suís i Can Roig, així com la Casa Natal d’Isaac Albéniz. El museu biogràfic dedicat al compositor conté documents i objectes personals del músic.
Caminant pel poble ens trobem dos passeigs: el de Maristany i el de la Font Nova. El primer es va projectar als anys vint del segle passat i està inspirat en el Passeig de Gràcia de Barcelona. A banda i banda hi ha fileres d’arbres i alguns d’ells, com els faigs, tenen gairebé cent anys. Durant el trajecte trobarem torres i cases edificades segons l’estil de principis del segle XX.
En un dels costats del passeig podem veure Can Birba, l’antiga fàbrica on s’elaboraven les famoses galetes Birba.
El segon passeig és més antic. De fet, es va remodelar a mitjans del segle XIX i era on s’hi ubicaven les segones residències dels estiuejants burgesos. Ara, però, es poden admirar edificis construïts per arquitectes de renom, cadascun d’ells amb un estil propi i diferent. En un extrem del passeig hi trobarem una font i un bust del Dr Robert, l’impulsor del turisme a la zona.
Què fer
Un dels protagonistes de Camprodon és l’aigua, i no només pel riu, sinó perquè al municipi brollen fins a una quinzena de fonts. Els amants del senderisme trobaran diversos itineraris que les recorren.
A més, Camprodon és un punt de partida per fer varis itineraris senderistes, tant per la vall com d’altres que permeten arribar als cims de les muntanyes o conèixer les rutes que feien els contrabandistes. Durant aquests trajectes descobrirem un bon nombre d’ermites, així com els pobles del voltant.
També es pot gaudir del Patrimoni artístic i natural del municipi mitjançant les dues rutes de ciclisme amb què compta Camprodon, o bé amb les excursions a cavall.
Una altra alternativa és pujant el trenet turístic per recórrer el poble i els seus voltants.
L’estació d’esquí Vallter 2000 es troba a mitja hora en cotxe des de Camprodon i ofereix activitats de tota mena per gaudir de la muntanya durant tot l’any.
Des de Camprodon val la pena fer una escapada a Beget. Aquest poblet manté la seva essència medieval pràcticament inalterable. A cada carrer es respira pau i tranquil·litat. Destaquen els dos petits ponts de pedra i l’església romànica de Sant Cristòfol, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional.
Gastronomia
La Vall de Camprodon es caracteritza per tenir una llarga tradició ramadera i agrícola. Gràcies a això la gastronomia de la zona es basa en una cuina típica de muntanya elaborada amb productes de proximitat. Hi destaquen sobretot els artesanals, com els embotits i el formatge, però també les carns de vedella i de xai.
No obstant, l’autèntic producte estrella de la vall són les trumfes. Es tracta d’una patata autòctona, conreada a les muntanyes del voltant i que passen soterrades més temps que les varietats tradicionals. Això fa que tinguin un gust més intens. Per altra banda és un aliment molt versàtil que admet tot tipus de coccions i preparacions, tant dolces com salades.
On dormir
Al ser una zona molt turística, Camprodon compta amb una gran diversitat d’allotjaments, idonis tant per a famílies amb nens, com pels que busquen tranquil·litat o els que volen gaudir de l’esport. Per exemple, existeixen un bon grapat d’hotels i hostals dins de la vila, així com masies de turisme rural als afores.
A la vora del riu també hi ha dos càmpings que permeten estar en contacte directe amb la natura.
Per altra banda, tant a dins com a fora del poble, Camprodon posa a disposició dels visitants apartaments turístics ubicats en edificis d’estil modernista i en casetes rústiques reformades.
Festes
Un dels actes més importants que tenen lloc a Camprodon, a part de la Festa Major del juny, és la Processió dels Sants Misteris, que se celebra per Setmana Santa. És una de les més visitades del Ripollès, especialment per la desfilada de soldats romans que té lloc el primer dia.
La vila també compta amb dues fires que omplen els carrers de parades i activitats diverses: la Camprodon Essential i la Fira de la Puríssima.
Una altra fita destacada és el Festival de Música Isaac Albéniz, un certamen estival de música clàssica en el que hi participen artistes de renom internacional i joves talents.
Millor moment per visitar el poble
Camprodon es pot visitar tot l’any, tot depèn de les activitats que es vulguin realitzar. Cada època aporta el seu encant especial, inclús amb neu. Però, al tenir estius suaus i no gaire calorosos, el millor moment per descobrir a plenitud els seus racons, el seu patrimoni arquitectònic i els paratges naturals que l’envolten, és des de juny a octubre.
Imprescindibles
- Fer una fotografia de postal al Pont Nou.
- Visitar el Monestir de Sant Pere.
- Passejar pel Passeig de Maristany.
- Contemplar la panoràmica des de l’ermita de Sant Antoni.
- Descobrir Rocabruna i Beget.
Com arribar a Camprodon
Per carretera
Per arribar a Camprodon cal seguir la carretera C-17 fins a Ripoll. Allà es canvia a la C-26 i després a la N-260 fins arribar a Sant Pau de Segúries, on es torna a canviar de carretera. En aquest cas, la C-38 que porta a Camprodon. Per agafar la C-17 des de Barcelona, s’ha de sortir per la C-33 direcció Montcada i Montmeló. Des de Lleida es circula per l’A-2 i la C-25 fins a Vic. Sortint de Tarragona cal agafar l’autopista AP-7 fina a Montmeló, o bé arribar a Vic per la C-25 (desviant-se a Vilafranca del Penedès per la C-15 i la C-37). En canvi, des de Girona, cal agafar la carretera C-66 fins a Besalú, allà canviar a la A-26 fins a Olot i després circular per la N-260 que arriba a Sant Pau de Segúries.
En tren
Es pot arribar des de Barcelona amb la línia R3 de Renfe fins a Ripoll. Després s’ha d’agafar un autobús fins a Camprodon.