Ciutats i poblesD'interès turísticMontsiàTarragonaUncategorized @ca

Amposta, una ciutat envoltada de natura

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

Amposta, situada a tocar del riu Ebre, és la capital del Montsià, la comarca més meridional de Catalunya. El terme municipal és molt extens, ja que abasta una part de la serra del Montsià i arriba fins al delta de l’Ebre.

El símbol de la ciutat és el Pont Penjant, obra de l’enginyer J. Eugenio Ribera, que travessa el riu Ebre. La seva construcció (1915-1921) va permetre millorar les comunicacions amb la resta de municipis. Al seu moment es va convertir en el segon pont penjant de formigó armat del món i va batre el rècord de fonaments a major profunditat amb 25 metres de fondària.

Tot i pertànyer a la zona litoral, Amposta gaudeix de diversos paisatges naturals per explorar ja sigui a peu, a cavall o en bicicleta. Aquesta característica fa que tingui un turisme molt diversificat, des del turisme de natura fins al fluvial, passant per l’ornitològic, el de pesca o el cultural. Entre els diversos ambients es troben el delta de l’Ebre, amb les seves extensions d’arrosars, la ribera del riu o la Serra del Montsià.

Aquesta última, és un excel·lent mirador des d’on observar el litoral i les planes interiors que, en el punt més alt assoleix els 740 metres. Es pot recórrer practicant senderisme, o amb BTT, seguint els itineraris marcats.

La vida d’Amposta no s’entendria sense la presència del riu. Ja en l’època medieval es van construir al llarg de la ribera les torres de defensa de la ciutat. Avui dia encara es poden visitar, sobretot la Torre de la Carrova, que és la que millor es conserva. O també es pot resseguir el canal de navegació que uneix Amposta amb Sant Carles de la Ràpita. El canal va ser construït al segle XVIII durant el regnat del rei Carles III i tenia com a objectiu millorar la navegació pel riu Ebre. El trajecte és força planer i compta amb nombrosos ponts que el travessen.

Però, sens dubte, el paisatge més característic de la zona i el que atreu bona part del turisme és el Parc Natural del Delta de l’Ebre. Es tracta de la regió humida més gran de Catalunya, formada per llacunes, extensions de sòls salins, arrossars i platges de sorra i dunes. Més de tres-centes espècies d’aus el fan servir d’àrea de cria a la primavera i de descans durant l’hivern, convertint el Parc en un indret de gran interès ornitològic.

Passejant per la zona es poden observar les antigues barraques dels pescadors, construïdes amb canyís i fusta d’olivera i d’eucaliptus. En un principi eren l’habitage temporal durant l’època de pesca a les llacunes, però al començar a treballar als camps d’arròs es van convertir en l’habitatge permanent.

Al Delta hi destaca la Balada, una petita població que depèn d’Amposta, i que és coneguda pel gran Baladre, un enorme arbust que gràcies a les seves dimensions a adquirit la categoria d’Arbre Monumental. A més, és un lloc adient per conèixer el bosc de ribera i el cultiu d’horta i d’arbres fruiters.

D’altra banda, des de la zona del Camí de les Madalenes, situat entre el Poblenou del Delta i la platja del Trabucador, es té una vista panoràmica privilegiada de l’abadia dels Alfacs, la torre de Sant Joan, la península de la Banya i la serra del Montsià. El camí acaba a la badia on s’ha construït un moll dins el mar per practicar la pesca esportiva i atracar petites embarcacions.

Situada al costat de la llacuna de l’Encanyissada, es troba la Casa de Fusta. Va ser importada del Canadà l’any 1927 i servia com a refugi dels burgesos que arribaven de Barcelona per caçar a la zona. Avui dia, a més de punt d’informació del Parc Natural, conté una exposició interactiva sobre les llacunes i les aus que habiten el Delta. També posa a disposició dels visitants un mirador-observatori per contemplar la fauna i flora de la llacuna.

Històricament, per Amposta  han passat vàries civilitzacions. Les restes arqueològiques indiquen que hi va haver un poblat ibèric, el nucli del qual va ser ocupat pels romans i va ser precursor de la present ciutat.

El patrimoni arquitectònic d’Amposta comprèn un bon nombre de cases modernistes, de baranes de ferro i colors vistosos, i el Castell. Aquest, d’època medieval, va ser edificat pels àrabs al segle X sobre l’assentament ibèric. Destruit al segle XV durant la Guerra Civil Catalana, només conserva la base de la Torre de Sant Joan, els fossats, els arcs de pedra les sitges ibèriques, un molí i diversos murs.

Al llarg de l’any, la ciutat organitza festes i jornades gastronòmiques, com les de l’arròs i la carxofa. Sens dubte és una aposta per donar a conèixer els seus productes i tradicions que, juntament amb l’atractiu dels seus paisatges fan d’Amposta un referent del turisme rural i natural de la zona sud de Catalunya.

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button