MontsiàCiutats i poblesDestacatTarragona

Amposta, una ciutat envoltada de natura

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

Amposta, situada a tocar del riu Ebre, és la capital del Montsià, la comarca més meridional de Catalunya. El terme municipal és molt extens, ja que abasta una part de la serra del Montsià i arriba fins al delta de l’Ebre.

Què veure

Visitar Amposta és sinònim de cultura i patrimoni, a més dels espais naturals de tant de valor que l’envolten.

El símbol de la ciutat és el Pont Penjant, obra de l’enginyer J. Eugenio Ribera, que travessa el riu Ebre. La seva construcció (1915-1921) va permetre millorar les comunicacions amb la resta de municipis. Al seu moment es va convertir en el segon pont penjant de formigó armat del món i va batre el rècord de fonaments a major profunditat amb 25 metres de fondària.

Pont penjant d'Amposta
Pont penjant

La vida d’Amposta no s’entendria sense la presència del riu. Ja en l’època medieval, en època andalusí, es van construir al llarg de la ribera les torres de defensa de la ciutat. Avui dia encara es poden visitar, sobretot la Torre de la Carrova, que és la que millor es conserva i que va ser el punt estratègic per al control del trànsit fluvial.

Un altre exemple de torre de guaita és la de la Candela.

Torre de la Candela Amposta
Torre de la Candela

També en l’època medieval, va ser edificat el Castell, pels àrabs al segle X sobre l’assentament ibèric. Destruït al segle XV durant la Guerra Civil, només conserva la base de la Torre de Sant Joan, els fossats, els arcs de pedra les sitges ibèriques, un molí i diversos murs.

Castell d'Amposta
Castell

On hi havia el fossat exterior de l’antic castell d’Amposta, hi ha el Carrer Fossat, que està protegit com a bé cultural d’interès local.

Carrer Fossat d'Amposta
Carrer Fossat

Un altre edifici important, situat a la Plaça de l’Ajuntament, és l’església parroquial de l’Assumpció de Maria. La seva construcció es va iniciar el 1773, però a causa de dificultats en el projecte, en gran part econòmiques i militars, es va allargar fins al 1875 quan van tenir una ajuda d’Isabel II. Tanmateix, la façana no va ser acabada. Més endavant, durant la Guerra Civil, va ser utilitzada com a mercat d’avituallament i distribució.

Parròquia L’Assumpció de Maria
Parròquia L’Assumpció de Maria

El patrimoni arquitectònic d’Amposta comprèn un bon nombre de cases modernistes que formen part del creixement contemporani de la ciutat, de baranes de ferro i colors vistosos. Una de les més rellevants és la Casa López i Soler o del Notari, un edifici d’habitatges de planta baixa i tres pisos. Destaca la seva façana, de simetria central, amb tres registres dels quals destaca l’últim, fet de maó.

Casa López i Soler
Casa López i Soler

Passejant per la zona del Parc Natural del Delta, es poden observar les antigues barraques dels pescadors, construïdes amb canyís i fusta d’olivera i d’eucaliptus. En un principi eren l’habitatge temporal durant l’època de pesca a les llacunes, però en començar a treballar als camps d’arròs es van convertir en l’habitatge permanent.

Què fer

Tot i pertànyer a la zona litoral, Amposta gaudeix de diversos paisatges naturals per explorar sigui a peu, a cavall o en bicicleta. Aquesta característica fa que tingui un turisme molt diversificat, des del turisme de natura fins al fluvial, passant per l’ornitològic, el de pesca o el cultural. Entre els diversos ambients es troben el delta de l’Ebre, amb les seves extensions d’arrossars, la ribera del riu o la Serra del Montsià.

La ciutat d’Amposta també té diversos museus que són de molt interès a visitar. El Museu Terres de l’Ebre, és un dels més importants de Catalunya pel que fa a l’etnologia, natura i arqueologia.

Museu Terres de l'Ebre
Museu Terres de l’Ebre

Aquesta última, és un excel·lent mirador des d’on observar el litoral i les planes interiors que, en el punt més alt assoleix els 740 metres. Es pot recórrer practicant senderisme, o amb BTT, seguint els itineraris marcats.

També es pot resseguir el canal de navegació que uneix Amposta amb Sant Carles de la Ràpita. El canal va ser construït al segle XVIII durant el regnat del rei Carles III i tenia com a objectiu millorar la navegació pel riu Ebre. El trajecte és força planer i compta amb nombrosos ponts que el travessen.

Però, sens dubte, el paisatge més característic de la zona i el que atreu bona part del turisme és el Parc Natural del Delta de l’Ebre. Es tracta de la regió humida més gran de Catalunya, formada per llacunes, extensions de sòls salins, arrossars i platges de sorra i dunes. Més de tres-centes espècies d’aus el fan servir d’àrea de cria a la primavera i de descans durant l’hivern, convertint el Parc en un indret de gran interès ornitològic.

Un dels punts més curiosos són els Ullals de Baltasar, unes zones on emergeix aigua dolça continental que es troben entre horts i arrossars. S’hi pot observar una gran riquesa en biodiversitat: tortugues, granotes i aus autòctones com la busquereta capirotada i els abellerols.

Ullals de Baltasar
Ullals de Baltasar

Els boscos d’eucaliptus i la presència de nenúfars també són distintius d’aquesta zona declarada refugi de pesca i reserva local de caça.

Amposta, una ciutat envoltada de natura

Al Delta hi destaca la Balada, una petita població que depèn d’Amposta, i que és coneguda pel gran Baladre, un enorme arbust que gràcies a les seves dimensions a adquirit la categoria d’Arbre Monumental. A més, és un lloc adient per conèixer el bosc de ribera i el cultiu d’horta i d’arbres fruiters.

D’altra banda, des de la zona del Camí de les Madalenes, situat entre el Poblenou del Delta i la platja del Trabucador, es té una vista panoràmica privilegiada de l’abadia dels Alfacs, la torre de Sant Joan, la península de la Banya i la serra del Montsià. El camí acaba a la badia on s’ha construït un moll dins el mar per practicar la pesca esportiva i atracar petites embarcacions.

Situada al costat de la llacuna de l’Encanyissada, es troba la Casa de Fusta. Va ser importada del Canadà l’any 1927 i servia com a refugi dels burgesos que arribaven de Barcelona per caçar a la zona. Avui dia, a més de punt d’informació del Parc Natural, conté una exposició interactiva sobre les llacunes i les aus que habiten el Delta. També posa a disposició dels visitants un mirador-observatori per contemplar la fauna i flora de la llacuna.

Casa de fusta
Casa de fusta

Històricament, per Amposta  han passat vàries civilitzacions. Les restes arqueològiques indiquen que hi va haver un poblat ibèric, el nucli del qual va ser ocupat pels romans i va ser precursor de la present ciutat.

Gastronomia

La gastronomia de la comarca és molt variada: fruit de la unió de la mar i la muntanya, utilitza tots els productes que es tenen a l’abast i de temporada. A la zona del Delta de l’Ebre són típics els arrossos, cuinats de moltes formes diferents; i la cuina de les angules: anguiles, anques de granota, ànec salvatge amb rovellons i el xapadillo, una manera de conservar les anguiles. És cuina tradicional arrelada a la seva història i al pas del temps que viu de la fusió de molts sabors.

Gastronomia Amposta
Restaurant L’Algadir

Entre les postres típiques, destaca el pastisset, el menjar blanc, els cócs i la croqueta de sagi.

On menjar

A Amposta podeu trobar molts restaurants de diversos tipus com marisqueries, braseries, i restaurants de cuina catalana i mediterrània.

Pots veure tots els restaurants d’Amposta a Guiacat.

On dormir

Les opcions d’allotjament a la comarca del Montsià són moltes i molt diverses: apartaments, hotels, cases rurals, hostals… Amb els anys el turisme rural ha anat guanyant pes i, avui en dia, molts masos es destinen a usos turístics, destaquen per ser una opció amb gran capacitat i ideals per estar en contacte amb la natura, a més moltes disposen de piscina per refrescar-se.

Pots trobar tots allotjaments rurals d’Amposta a Guiacat.

Festes

Al llarg de l’any, la ciutat organitza festes i jornades gastronòmiques, com les de l’arròs i la carxofa. Al maig, té lloc la Fira del Mercat a la Plaça d’Amposta. Són una aposta per donar a conèixer els seus productes i tradicions que, juntament amb l’atractiu dels seus paisatges fan d’Amposta un referent del turisme rural i natural de la zona sud de Catalunya.

La seva Festa Major és a l’agost, per la Mare de Déu d’Agost. Els actes que s’hi celebren han anat canviant amb els anys, des de balls tradicionals, gegants i capgrossos a focs artificials. Avui dia, són les festes populars per excel·lència, que es contraposen a les d’hivern, celebrades entorn de la diada de la Puríssima.

Millor moment per visitar

Diuen que el millor moment per visitar les Terres de l’Ebre és al setembre, sobretot per les espectaculars postes de sol que s’hi poden veure. Els paisatges del Delta canvien en cada època de l’any. A la primavera es poden veure les esplanades dels camps d’arròs que es comencen a inundar amb l’aigua. A l’estiu es poden veure els camps d’arròs i les aus en la seva màxima esplendor, també és una bona època per fer un bany. Finalment, a l’hivern els camps estan secs.

Imprescindibles

  • Travessar el pont penjant.
  • Conèixer el llegat arquitectònic de l’època andalusina.
  • Veure els edificis modernistes de la ciutat.
  • Visitar el Parc Natural del Delta i contemplar els seus arrossars.

Què veure a prop

Als entorns d’Amposta hi ha molts indrets d’interès turístic. A part del Delta de l’Ebre, una altra zona important és el Parc Natural dels Ports. Destaquen les poblacions de Tortosa i l’Ametlla de Mar. Quant a monuments històrics, la Barraca del Quicolis és molt interessant.

Delta de l'Ebre
Delta de l’Ebre

Com arribar-hi

En cotxe: s’hi pot arribar per la carretera C-23 i l’autopista A-2. Es triga poc més 2 h des de Barcelona, gairebé 1 h des de Tarragona i poc menys de 3 h des de Girona. Si es baixa des de Lleida, la ruta més curta és per la C-12, en poc menys de 2 h hi arribareu.

En transport públic: l’estació de tren més propera és la de l’Aldea-Amposta-Tortosa.

Mapa

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button