Baix EbreMontsiàParatges naturalsTarragonaTerra Alta

Parc Natural dels Ports, la natura a les Terres de l’Ebre

Clica per puntuar
(Vots: 2 Mitjana: 3)

A les Terres de l’Ebre, en un massís calcari entre València, Catalunya i Aragó, trobem el Parc Natural dels Ports, un indret reconegut especialment per la seva riquesa en termes de flora i fauna. A més, com està situat entre el sistema Mediterrani Català i el sistema ibèric, és un espai de contrastos ja que el seu relleu és molt irregular.

El Parc Natural dels Ports suposa un punt d’unió entre Tarragona, Terol i Castelló. De fet, totes les localitats d’aquestes províncies que es troben en aquest indret comparteixen uns vincles històrics molt estrets. Un dels llocs més emblemàtics del parc natural és el Tossal del Rei, el punt geogràfic on conflueixen els antics regnes d’Aragó, Catalunya i València. Des del cim d’aquest tossal, que es troba a 1.350 metres d’alçada, es pot gaudir d’una vista panoràmica de les tres comunitats autònomes.

Aquest espai natural protegit ha sigut, des de fa segles, una zona humanitzada on la població ha viscut gràcies a l’explotació dels recursos naturals de la zona i a la ramaderia. No obstant això, al 2001 es va declarar el Parc Natural dels Ports i la Reserva Natural Parcial de la Fageda del Retaule i, des d’aquell moment, es poden visitar els centres d’interpretació a La Sènia, Horta de Sant Joan i Roquetes per conèixer el patrimoni natural i cultural que ens ofereixen aquestes muntanyes.

Aquest parc natural ocupa unes 35.000 hectàrees i alberga més de 800 hectàrees de reserves naturals. Per tant, es considera el segon parc natural més extens de Catalunya després del Parc Natural del Cadí Moixaró.

La flora i la fauna d’aquest parc són, sense cap mena de dubte, les seves joies més valuoses. A les diferents àrees del parc natural, depenent de la seva climatologia, hi podem trobar des de boscos de pi silvestre fins a alzinars o fagedes. Els amants de la flora trobaran també més de 1.000 varietats diferents de flors al llarg de tot el parc. La fauna del Parc Natural dels Ports és també molt variada i el seu animal emblemàtic és la cabra salvatge ibèrica, una espècie de cabra salvatge que viu només a les zones muntanyoses de la península ibèrica. Les aus també abunden en aquest paratge i cal destacar la presència del voltor comú, una de les majors aus rapinyaires que podem trobar actualment a la península ibèrica i que ens pot sorprendre per la seva gran mida. Cal destacar que al massís també hi ha alguns animals protegits com el gat salvatge i la llúdria.

El clima d’aquesta zona és mediterrani de muntanya, encara que hem de tenir en compte que la temperatura varia molt segons la part del parc on ens trobem. A la les planes i la Vall de l’Ebre la temperatura està al voltant dels 15 graus mentre que a les parts altes del massís es registren temperatures mitjanes de 10 graus. Durant els mesos d’estiu, la zona es caracteritza per l’aridesa ja que les pluges són escasses i durant la resta de l’any es registren períodes de pluges estacionals.

Aquest espai també es important per la seva riquesa cultural i el visitant podrà trobar edificis renaixentistes com l’Ajuntament d’Arnes o el centre històric d’Horta de Sant Joan. A més, els fanàtics dels museus no poden perdre’s el Centre Picasso a Horta de Sant Joan, on descobriran testimonis, documents i obres relatives al pas de l’artista per aquesta ciutat.

Per als amants del senderisme i l’espeleologia, el Parc Natural dels Ports ofereix una gran quantitat d’itineraris per caminar per la muntanya passant per altiplans, endinsant-se en boscos i caminant a la vora de rierols. Aquestes rutes, entre les quals destaquem la del barranc de la Fou i la travessa dels Ports, es poden fer tant a peu com amb bicicleta de muntanya. Pel parc natural es poden trobar coves i avencs creats per l’erosió provocada pel riu Matarranya al seu pas pel massís i les seves formes captivaran al visitant. A més, hi ha dos senders de gran recorregut (GRs) que creuen el parc natural, el GR-7 i el GR-171, i es poden recórrer en diverses etapes.

Si el visitant decideix fer algun d’aquests recorreguts, podrà allotjar-se als refugis que hi ha dins del parc natural i als pobles que hi ha a les rodalies trobarà una gran varietat de serveis. No obstant això, abans de començar qualsevol ruta, és recomanable passar per alguna de les Oficines del Parc Natural (a Roquetes, Amposta o Horta de Sant Joan) per informar-se sobre els recorreguts i poder planificar la ruta de manera adient.

El Parc Natural dels Ports és un lloc perfecte per descobrir la natura. No us ho penseu dues vegades i endinseu-vos en els seus camins. Serà una experiència inoblidable!

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button