TarragonaBaix EbreMontsiàParatges naturals

Delta de l’Ebre, la zona humida més important de Catalunya

Clica per puntuar
(Vots: 4 Mitjana: 3.3)

A la desembocadura del riu Ebre es troba el Delta de l’Ebre, una de les zones humides més grans de l’Europa mediterrània i l’hàbitat aquàtic més extens de Catalunya que compta amb 320 Km2. El Delta de l’Ebre és un marc natural incomparable que reuneix una diversitat de flora i fauna de valor incalculable. La seva riquesa biològica contrasta amb la presència de camps de conreu i de construccions agrícoles a gran part de la seva superfície.

A la perifèria del Delta trobem llargues platges desertes amb dunes coronades de plantes ben adaptades al medi i a la part litoral, grans estanys rodejats per joncs. Amb la finalitat d’harmonitzar les grans zones naturals i les zones explotades pels humans i de protegir el patrimoni natural, la Generalitat de Catalunya va crear el 1983 el Parc Natural del Delta de l’Ebre, que s’estén per les comarques del Montsià i del Baix Ebre.

El seu aspecte es caracteritza per les terres totalment planes, els sectors de cultiu i els camps d’arròs que canvien completament el paisatge segons l’estació de l’any. Durant l’hivern es mostren secs i terrossos, a la primavera semblen piscines perquè s’inunden d’aigua i a l’estiu hi predomina la verdor en diverses intensitats. Una de les bases econòmiques del Delta és l’agricultura, i hi predomina el cultiu de l’arròs, que s’estén per més de 20.000 hectàrees. Una altra activitat fonamental és la pesca, ja que el riu Ebre aporta una gran quantitat de nutrients als ports de Sant Carles de la Ràpita, l’Ampolla, Deltebre, les Cases d’Alcanar, l’Ametlla de Mar i Vinaròs.

Una de les activitats que es recomana fer al Delta de l’Ebre és l’observació de les aus. Les millors hores per observar les són a punta de dia o cap al tard, quan la llum del sol és més tènue i a l’hivern i durant les èpoques de migracions és quan més aus es poden arribar a observar. Per tant, un dels objectes que cap viatger pot oblidar-se a casa son els prismàtics, sense oblidar el repel·lent de mosquits, completament necessari durant tot l’any i a qualsevol hora del dia. Per als amants de l’aventura, el Delta de l’Ebre és el lloc ideal per a practicar esports com la navegació amb canoa, la pesca esportiva, l’esquí aquàtic o el submarinisme en un entorn immillorable. També es pot gaudir de les diferents excursions i visites per a tot tipus de visitants, com les sortides en bicicleta per la Bassa de les Olles o les excursions en 4×4 pels ports. El cicloturisme és una de les activitats més demandades darrerament degut a les bones condicions del Delta per a dur a terme excursions en bicicleta sense fer gaire esforç físic i gaudint del paisatge.

Els amants de la cultura i les tradicions poden visitar els museus i centres d’interpretació del Delta. El Museu de les Terres de l’Ebre destaca per les seves mostres d’arqueologia i el Centre d’Interpretació de les Barraques del Delta per la divulgació sobre la construcció de les barraques i el conreu de l’arròs. Un dels esdeveniments més importants del Delta de l’Ebre són les festes de la plantada, la birbada i la sega de l’arròs, a Deltebre, el segon diumenge de juny, que es celebren per recrear el treball manual dels pagesos que ha desaparegut amb l’arribada dels processos mecanitzats de l’agricultura. A més, es duen a terme jocs i activitats tradicionals com les birles, tirar el rall o passejades amb carros i cavalls.

El Parc Natural del Delta de l’Ebre, disposa d’una ampla varietat d’allotjaments que permeten al visitant gaudir d’una estança inoblidable en un paratge idíl·lic i ofereixen una gran quantitat d’activitats per descobrir tots els secrets del Delta de l’Ebre. Hi ha des d’hotels fins a càmpings o cases rurals, de manera que qualsevol tipus de turista, des del més aventurer fins al més sibarita, podrà gaudir d’una experiència única. Quant a la gastronomia, la cuina local és rica i variada i aprofita els recursos naturals que proporciona el Delta de l’Ebre mitjançant la caça, la pesca i l’agricultura. L’arròs és l’ingredient bàsic per excel·lència a la cuina deltaica i alguns dels plats estrella són, entre altres, la paella marinera, l’arròs negre i l’arròs a banda. Abans de començar a degustar els excel·lent plats de la zona, és tradicional fer uns entrants a base de les fines anques de granota, un plat molt típic. A les poblacions del litoral, predominen els plats de marisc com els musclos o les ostres. D’altra banda, la cuina de les poblacions de l’interior es basa en els peixos de riu, com les anguiles i les angules, els plats d’aus de caça com les tórtores o els faisans i els productes de Km0 com les carxofes o els fesols. Per acabar un àpat com cal, s’ha de tastar la llet merengada amb canyella i els pastissets de cabell d’àngel.

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button