Baix EbreCiutats i poblesTarragona

Tortosa, cura per la natura

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

A la província de Tarragona s’ubica Tortosa, la capital del Baix Ebre. Dedica gran part dels guanys de la seva economia a l’agricultura, el comerç i la indústria. Disposa d’una seu que treballa en els serveis territorials de la Generalitat de Catalunya a les Terres de l’Ebre.

La històrica ciutat guarda encara restes ben conservades dels seus avantpassats. És un exemple de tot el que la península Ibèrica va viure durant molts segles d’història, per tant, comença amb l’ocupació dels ibers. Aquests han deixat nombroses construccions i monuments que avui dia poden conèixer-se.

El castell de la Suda es va construir durant aquesta ocupació ibera. Les primeres estructures emmurallades van ser aixecades pels romans, no obstant això, els musulmans són els que van fixar l’aspecte que avui rep l’edificació, sota el manat del califa Abderramán III. El castell va ser reconquerit l’any 1148 per la família Montcada i els Templaris.

Actualment, el conjunt arquitectònic té funció de mirador i és un excepcional punt turístic. Es considera que, des de l’any 1294, el castell és un palau reial amb finestrals i xemeneies d’estil gòtic. A l’entrada del mateix se situa un cementiri musulmà construït anys abans de la reconquesta i del qual es van trobar escriptures amb versos del Corán.

Durant la Guerra de Successió la ciutat va ser presa per les tropes de Felip V, l’any 1708 i fins al maig de 1814 estava ocupada pels francesos. El segle XIX va determinar Tortosa com un important nucli carlista sota domini de tropes liberals, però la Guerra Civil Espanyola va destruir gairebé tot el conjunt urbà a causa de bombardejos franquistes.

Altre edifici característic és la catedral de Santa Maria, la qual es va començar a edificar l’any 1347 i considerada com a temple l’any 1597. Avui en dia es poden observar elements d’estil gòtic com el presbiteri, l’absis exterior i les tres naus principals.

El retaule del segle XIV de la catedral és un dels seus elements més atractius, el qual se situa a l’altar major. El claustre va ser restaurat entre l’any 1999 i el 2000, acollint un total de sis rellotges de sol i epigrafies en els seus murs. Des d’aquesta zona de la catedral es pot contemplar un gran portal d’estil barroc.

Per totes les atractives característiques de la catedral de Santa Maria i el seu conjunt arquitectònic, actualment i des de l’any 1931 es declara com a Monument Històric Artístic d’Interès Nacional. A més, l’edifici també disposa del títol de basílica.

Les Terres de l’Ebre són considerades Reserva de la Biosfera per la UNESCO des de l’any 2013. Els seus paisatges i cura dels ecosistemes del Mediterrani són els motius d’aquesta declaració. Tenen com a objectiu la relació entre les persones i la natura, el contacte entre ambdós éssers vius.

Tortosa pertany a les Terres de l’Ebre o també conegudes com a EbreBiosfera, les quals es divideixen en una gran varietat de rutes. La capital del Baix Ebre encapçala diferents camins, com el de l’etapa tres, entre Amposta i Tortosa, i l’etapa quatre, entre Tortosa i Xerta.

Cadascun dels edificis i conjunts artístics de Tortosa permeten conèixer la història de la ciutat i l’evolució que aquesta ha experimentat. Encara avui conserva aspectes i elements de segles passats per tal d’evidenciar que Tortosa és història.

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button