GarrafBarcelonaCiutats i poblesDestacat

Sitges, tot un món de possibilitats

Clica per puntuar
(Vots: 2 Mitjana: 4.5)

Sitges és un municipi de la costa catalana que està situat a 38 km al sud de Barcelona. Disposa d’una important oferta turística a tots els nivells. Bars, restaurants, hotels i botigues satisfan les necessitats dels milers de visitants que cada any visiten la ciutat per gaudir de les seves platges.

De fet, és el municipi d’Espanya amb més ports esportius, tres, dels quals Port Ginesta és el més gran de Catalunya.

Què veure

Sitges també ha rebut diversos reconeixements. Se l’ha arribat a comparar amb Saint Tropez per la seva bellesa i per ser una de les ciutats amb els preus dels immobles més alts del continent europeu. Per altra banda, la platja de Sant Sebastià ha estat catalogada com la millor platja urbana d’Europa.

La ciutat compta amb un seguit de rutes turístiques i culturals que permeten al visitant conèixer la ciutat amb més profunditat. Es tracta d’itineraris que recorren el passeig marítim i part del litoral, les cases de diferents estils arquitectònics que van construir els americanos o el nucli antic amb les restes de les muralles i les cases dels pescadors. Cal destacar que moltes d’elles estan preparades per realitzar-les amb nens.

Passeig marítim de Sitges
Passeig marítim

El municipi conserva tot un seguit de carrers, monuments, esglésies, cases i museus que són testimonis del passat de la ciutat i expliquen la seva història.

L’església de Sant Bartomeu i Santa Tecla, d’estil barroc, constitueix una de les imatges més emblemàtiques de la ciutat. Ocupa l’espai de les dues esglésies anteriors, la romana i la gòtica.

L'església de Sant Bartomeu i Santa Tecla
L’església de Sant Bartomeu i Santa Tecla

L’església conserva un orgue del segle XVII, diversos retaules barrocs (el de la Verge dels Dolors, el de Sant Telm, el de la Immaculada Concepció o el de Sant Pere) i un de renaixentista (el retaule del Roser). Al temple també es poden trobar dos sepulcres gòtics que contenen les restes de Bernat de Fonollar, Galceran de Ribes i Galceran de Pacs.

En aquesta zona, coneguda com el Baluard, hi ha una rèplica d’un canó de finals del segle XVIII.

Canó
Canó

Per la seva banda, l’ermita de la Trinitat; construïda sobre la muntanya que forma la Punta de la Ferrosa, presenta unes vistes espectaculars que abasten des de la desembocadura del riu Llobregat fins al cap de Salou.

Hi ha documents que la situen a mitjan segle XIV i, segons la tradició, va ser construïda perquè a la zona es va trobar una creu amb la imatge de la Trinitat. Al segle XVIII el sostre es va esfondrar, per això la seva arquitectura és més moderna i inclou detalls modernistes.

El castell de Garraf, conegut com «el castellet», la seva construcció data del segle XII. Sembla que disposava d’una torre de defensa, però avui dia només es conserven les restes de l’edifici.

El municipi també és conegut pel Circuit de Sitges-Terramar, inaugurat l’any 1923 i que va deixar de funcionar als anys cinquanta. Aquest famós circuit de carreres, va acollir el Primer Gran Premi d’Espanya, i actualment es fan visites guiades i es poden contractar voltes al circuit amb Ferraris o Porsches.

El Palau Maricel es tracta d’un palau de principis del segle XX, situat al centre històric de Sitges, on se celebren casaments, congressos i concerts.

El multimilionari americà Charles Deering va comprar l’antic hospital de Sant Joan i, amb l’ajuda de l’enginyer, pintor i decorador Miquel Utrillo, el va transformar en la seva vivenda particular.

També va comprar les cases de pescadors del voltant per convertir-les en un palau amb sales de festes i per tenir un lloc on col·locar les seves obres d’art que incloïen pintures, escultures, mobiliari, mosaics, llibres i tapissos.

A part, va fer construir un pas elevat que unís el palau amb casa seva. De tot el conjunt, cal destacar la Sala Blava, la Sala de Vaixells i la Sala d’Or, que conté una gran xemeneia d’alabastre blanc.

Situat al costat del Palau Maricel, hi ha el Museu Maricel, que va ser inaugurat l’any 1970 i conté més de tres mil peces d’art. Entre aquestes, es poden admirar murals romànics, pintures gòtiques, talles i retaules renaixentistes, escultures modernistes i noucentistes, ceràmiques, porcellanes, pintures, mobles i orfebreria litúrgica.

Museu Maricel
Museu Maricel

Des de 1995, el museu acull la Col·lecció de l’Art de la vila de Sitges i la Col·lecció de la Marineria. La primera inclou una cinquantena d’obres d’artistes sitgetans dels segles XIX i XX. La segona, que pertanyia a Emerencià Roig i Raventós, mostra un conjunt de mapes, miniatures i maquetes de vaixells, instruments nàutics i aparells de pesca utilitzats antigament a les costes catalanes.

Situat en un edifici neoclàssic del segle XVIII, el Museu Romàntic Can Llopis, deu el seu nom al primer propietari de la casa: Manuel Llopis i Falç, membre d’una de les famílies més importants de Sitges.

A mitjan segle XX es va obrir al públic com a museu. Presenta una decoració característica del romanticisme i mostra com es vivia durant els segles XVIII I XIX. De la casa original es conserva l’estructura i la decoració dels murs. La segona planta acull la Col·lecció de Nines de Lola Anglada, des de 1961.

Us recomanem passar pel Carrer Tacó, un indret del municipi inclòs en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Carrer Tacó
Carrer Tacó

Pel carrer d’en Bosch arribareu a la plaça de l’Ajuntament, un altre dels punts més emblemàtics de la vila.

plaça de l'Ajuntament
Plaça de l’Ajuntament

La localitat també acull el Museu Cau Ferrat, creat a la casa del pintor i escriptor Santiago Rusiñol. Per aquest racó hi van passar els poetes, pintors, músics i escriptors més importants del segle XIX, portant a Catalunya les tendències europees més innovadores en l’àmbit artístic.

Museu Cau Ferrat
Museu Cau Ferrat

El museu exhibeix col·leccions relacionades amb Rusiñol i el modernisme. Entre elles hi destaquen la de ferro (amb obres de forja que daten del segle XIV), la de vidre (que conté mostres medievals i dels segles XVI a XVIII), la de ceràmica i la de pintura i dibuix (amb obres de Picasso, Ramon Casas o Miquel Utrillo, entre d’altres).

El Palau del Rei Moro, d’estil gòtic, que forma part de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, és un casal d’origen medieval, la construcció del qual data del segle XIV.

Palau del Rei Moro
Palau del Rei Moro

L’edifici Miramar, entre la platja de Sant Sebastià i el centre històric, és un edifici neoclàssic, que allotja diferents exposicions i conferències de l’àmbit cultural.

L'edifici Miramar
L’edifici Miramar

L’ermita de Sant Sebastià, datada del segle XIX, forma part del conjunt arquitectònic del cementiri de la localitat, i està inclosa en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

L'ermita de Sant Sebastià
L’ermita de Sant Sebastià

Què fer

La situació geogràfica de Sitges, entre el Massís del Garraf i el mar Mediterrani, crea un clima molt agradable que afavoreix la pràctica d’activitats a l’aire lliure gairebé durant tot l’any.

Moltes d’aquestes activitats es poden dur a terme aprofitant els 4 km de platja o bé visitant el parc natural del Garraf. A més, la línia costanera compta amb un passeig marítim ple de palauets indians.

Passeig marítim de Sitges
Passeig marítim de Sitges

La ciutat ofereix quatre quilòmetres de litoral, dividit en disset platges, tretze de les quals tenen la certificació ISO 14001, un reconeixement a la tasca que es fa per mantenir una bona qualitat de l’aigua, de la sorra, i dels serveis de manteniment i de socorrisme. A més a més, totes estan separades per espigons que les protegeixen de les onades i els temporals.

A part de les platges urbanes, situades al passeig marítim, a Sitges també hi trobareu platges familiars, amples i de sorra fina, així com cales amb molt d’encant.

Algunes de les platges més populars són: la platja de les Anquines, la platja de Terramar, la platja de la Barra, la platja de la Riera Xica, la platja de l’Estanyol, la platja de la Ribera, la platja de la Fragata, i la platja de Sant Sebastià.

platja de Sant Sebastià
Platja de Sant Sebastià

No obstant això, Sitges és molt més que platges i restaurants. La ciutat compta amb una gran varietat d’activitats esportives i culturals pensades per satisfer els gustos més exigents. Durant l’any s’organitzen esdeveniments esportius com la mitja marató Mitja Sitges, el triatló, regates de vela i competicions de rugbi, bàsquet o futbol.

La població disposa de diverses instal·lacions esportives: una piscina municipal, el camp de futbol de Terramar, pistes de bàsquet i futbol sala, un espai d’escalada, una zona per practicar skate, un circuit de motocròs, un kàrting i minigolf.

A més, val la pena reservar una visita a la Confraria de Pescadors de Sitges, ja que és una de les poques de Catalunya que continuen funcionant de manera artesanal.

Si us agrada el golf, no us podeu perdre el Club de Golf Terramar, que s’ha convertit en un punt de trobada molt important per a la pràctica d’aquest esport. A prop d’aquest, trobareu el parc de Terramar, que forma part del conjunt de la ciutat-jardí del mateix nom.

parc de Terramar
Parc de Terramar

El Mercat Vell de Sitges, obra de l’arquitecte local de Sitges; Gaietà Buïgas i Monravà, està inclòs en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. A més a més, és molt recomanable assistir al mercat a l’aire lliure que se celebra cada dijous, des de l’època medieval.

Mercat Vell de Sitges
Mercat Vell

Quant a la pràctica d’esports aquàtics, Sitges compta amb diverses empreses que ofereixen la possibilitat de llogar embarcacions i caiacs. Alhora, també s’hi pot adquirir l’equipament necessari per practicar submarinisme o pesca esportiva.

Situat a poca distància del centre de Sitges, el Port d’Aiguadolç combina tradició i modernitat en un ambient mariner únic, oferint una selecció variada de bars i restaurants, ideal per a relaxar-se davant les vistes del mar.

Port d'Aiguadolç
Port d’Aiguadolç

Els esdeveniments culturals tenen una gran presència a Sitges, començant amb el Festival Internacional de Cinema Fantàstic. Les exposicions d’art, els concerts de música clàssica i contemporània, les obres de teatre, les activitats als museus de la ciutat durant l’estiu i el ral·li de cotxes d’època, completen l’oferta cultural.

A l’Espai Cultural Pere Stämpfli trobareu una de les col·leccions d’art contemporani més importants de Catalunya. Concretament, es tracta d’una selecció del seu fons, constituït per 90 obres de 60 artistes internacionals.

Espai Cultural Pere Stämpfli
Espai Cultural Pere Stämpfli

Pensant en els nens i en el turisme familiar, Sitges ha condicionat els seus parcs amb zona de pícnic i gronxadors, com el de Terramar. També es poden realitzar tallers de diverses temàtiques a diferents llocs de la ciutat. Igualment podeu aprofitar les passejades a cavall que organitza l’escola d’hípica o seguir els camins que recorren el parc natural del Garraf.

Sitges és una ciutat que no dorm. La seva oferta d’oci nocturn ofereix un ampli ventall de possibilitats, des de bars de copes arran de mar o chill-outs, passant per discoteques i festes nocturnes, fins a concerts a l’aire lliure. Gran part de l’oci nocturn de la ciutat es concentra al carrer del Pecat, que és el que li ha donat reconeixement a escala internacional.

D’altra banda, la mentalitat oberta de Sitges l’ha convertit en una ciutat de referència per als turistes d’orientació homosexual a escala mundial, amb una gran varietat d’ofertes d’oci; concretament, uns 40 hotels i 23 locals.

Gastronomia

La gastronomia de Sitges és una fusió entre la història i la geografia. Com a antic poble mariner, la seva cuina està estretament lligada al mar, i els seus plats en són un reflex: peixos, arrossos i fideuades formen part dels ingredients principals. Tot i això, i per la proximitat de la ciutat amb el massís del Garraf, els productes d’interior també hi són molt presents.

L’exemple més característic és l’arròs a la sitgetana, un plat que data del segle XVII i en el qual les gambes i les cloïsses es barregen amb les salsitxes.

Arròs a la sitgetana

Un altre dels plats típics de la zona és el xató. La recepta original d’aquesta amanida es prepara amb escarola, tonyina, seitons i bacallà dessalat i esqueixat. Tot plegat s’acompanya amb una salsa elaborada amb ametlles, avellanes, pa fregit, bitxo i nyores. I per postres, les escumes, unes pastes elaborades al forn amb clara d’ou, sucre i ametlles marcona.

A més a més, durant l’any, el Club de Tast (associació gastronòmica formada per diversos restaurants de la ciutat) organitza tres festes gastronòmiques:

  1. Les Jornades Gastronòmiques de l’Arròs, durant el mes de maig, per donar a conèixer els diferents establiments participants i els seus plats.
  2. El Tasta Sitges, durant el mes d’octubre, on cada establiment escull un plat diferent del de la resta i n’ofereix un tast de mitja ració als clients, sempre acompanyat d’una copa de vi o cava.
  3. L’OctopuSitges, al mes de juny, en què els protagonistes de la cuina són el pop, la sípia i el calamar. Els clients poden tastar les diferents creacions del Club mitjançant un circuit gastronòmic.

El vi també és un producte molt preuat a Sitges. De fet, la ciutat es troba en una de les zones vinícoles més importants d’Europa: el Penedès. És per això que el municipi gaudeix d’una extensa selecció de vins de qualitat, ideals per acompanyar cada plat.

En aquest punt cal destacar la Malvasia de Sitges, un vi dolç de denominació d’origen elaborat amb la varietat de raïm blanc anomenat malvasia, que ja es cultivava a la plana de Sitges durant l’edat mitjana. Si voleu aprofundir en el tema, podeu visitar el Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges.

On menjar

La ciutat de Sitges, considerada la capital gastronòmica del Garraf, gaudeix d’una àmplia oferta de restauració i la seva cuina és reconeguda a escala mundial. Al carrer Major es concentren diversos establiments, per a tots els gustos.

La majoria dels seus restaurants es dediquen a la cuina mediterrània. Són establiments que, treballant amb les receptes més antigues i tradicionals, han tingut molta cura dels detalls i de la qualitat dels productes per aconseguir crear plats originals i innovadors.

Consulta tots els restaurants de Sitges a Guiacat.

On dormir

Sitges ofereix als seus visitants una extensa varietat d’allotjaments adaptats a qualsevol pressupost, necessitat o preferència, a prop de la platja i equipats amb tot el que és imprescindible per gaudir d’uns dies de relax. Hotels, pensions i hostals, càmpings i torres de luxe formen part de l’oferta hotelera de la ciutat.

Troba tots els allotjaments rurals del Garraf a Guiacat.

Festes

La ciutat de Sitges celebra durant tot l’any esdeveniments culturals, com festivals de teatre o cinema, que conviuen amb altres festes populars en les quals destaca la gran participació dels seus habitants. El fet que moltes d’elles siguin conegudes fora de les seves fronteres té com a conseqüència que cada any hi hagi una gran afluència de visitants d’arreu del món.

Un dels esdeveniments més importants és el Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya. Considerat el primer del seu gènere al món i un dels més importants en l’àmbit europeu, imprescindible per a tothom qui vulgui conèixer les últimes tendències relacionades amb el cinema fantàstic, de terror i de ciència-ficció.

Organitzat per primera vegada l’any 1968, cada certamen és un aparador per on desfilen directors i actors reconeguts, tant nacionals com internacionals.

Una tradició unida al festival és la «Sitges Zombie Walk» en la que tots els participants recorren els carrers de la ciutat disfressats de zombis.

El Carnaval de Sitges és un altre dels esdeveniments destacables de la vila. Es caracteritza per les impressionants i acolorides desfilades de carrosses. A la tarda es poden veure les infantils, mentre que a la nit tenen lloc les destinades als adults: la Rua de la Disbauxa i la Rua de l’Extermini.

Carnaval de Sitges
Carnaval de Sitges

Aquest carnaval és reconegut a gran part del planeta, és per això que una gran quantitat de mitjans de comunicació nacionals i internacionals li donen cobertura.

A l’estiu, i durant cinc dies, la ciutat organitza la Sitges Gay Pride, valorada com la millor del món en destinacions petites. En aquesta celebració del col·lectiu gai, milers de persones d’arreu del món arriben a la ciutat per gaudir i participar d’un gran nombre de desfilades i concerts.

També a l’estiu, Sitges organitza el Festival Internacional de Tango en el qual es fan activitats com classes de tango, exhibicions, nits de ball, cursos per a Dj. i excursions.

I ja en el món del motor, no es pot deixar de banda el Ral·li Barcelona-Sitges. S’inicia a la plaça de Sant Jaume de Barcelona i finalitza al port d’Aiguadolç, després de recórrer els carrers de Sitges. En aquesta trobada es poden admirar autèntiques joies sobre rodes i els vestits de l’època del vehicle, tot davant del mar.

Quant a les festivitats populars, Sitges celebra dues festes majors: a finals d’agost té lloc la Festa Major de Sant Bartomeu i, un mes després, la Festa Major de Santa Tecla.

Els actes més rellevants de la primera tenen a veure amb balls de sardanes i la tradicional moixiganga, un ball típic sitgetà molt antic que representa escenes de la passió de Crist. També hi són presents la desfilada de gegants i capgrossos; l’espectacle de focs artificials i la cercavila que acaba amb l’entrada del sant a l’església, un dels moments més emotius.

Els actes d’aquesta festa són pràcticament idèntics a la Festa Major de Santa Tecla, amb la diferència que és una mica més petita i amb menor afluència de públic.

Just una setmana abans de Santa Tecla, se celebra la Nit del Foc, un correfoc en el qual els dimonis i les bèsties de foc, de Sitges i de les poblacions veïnes, recorre els carrers de la ciutat enmig d’un espectacle pirotècnic.

Una altra festivitat molt arrelada a Sitges és el Corpus, coneguda arreu del món gràcies a les catifes de flors que engalanen els carrers. Si seguiu les instruccions dels veïns, els visitants podeu col·laborar en la seva confecció.

A l’octubre, durant tot un cap de setmana, té lloc la Verema, una festa dedicada a aquesta activitat. El diumenge es du a terme el concurs de trepitjadors de raïm, tal com es feia antigament. Més tard, la pubilla de Sitges és pesada en una balança i se li fa entrega l’equivalent del seu pes en ampolles de vi.

Podeu consultar totes les activitats que es fan a Sitges al llarg de l’any a l’agenda de Turisme de Catalunya.

Millor moment per visitar

La diversió també té el seu lloc a Sitges. Durant tot l’any s’organitzen diversos esdeveniments culturals i activitats esportives per a tota la família. Festes populars, festivals de teatre, ral·lis de cotxes antics, concerts… I, tal com s’ha comentat, els més destacables: el  Carnaval de Sitges, la Festa Major, el Festival Internacional de Cinema Fantàstic, i el Ral·li Internacional de Cotxes d’Època Barcelona-Sitges.

Imprescindibles

En la vostra visita, no us podeu perdre les següents activitats:

  1. Passejar pel centre històric de Sitges
  2. Banyar-vos en algunes de les disset platges de la zona
  3. Contemplar l’església de Sant Bartomeu i Santa Tecla
  4. Fer una visita al Palau de Maricel
  5. Anar al Museu del Cau Ferrat.

Què veure a prop

A prop de Sitges podeu visitar altres indrets i localitats com: Barcelona, el Monestir de Poblet, la muntanya de MontserratTarragonaAltafulla, Tamarit, el Museu del Ferrocarril a Vilanova i la Geltrú, el parc d’atraccions de PortAventura WorldVilafranca del PenedèsCalafellCastelldefels, i Olesa de Bonesvalls.

Barcelona
Barcelona

Com arribar-hi

Si es va amb cotxe des de Barcelona, tant de la ciutat com de l’aeroport, s’ha d’agafar l’autopista C-32 (amb peatge) o la C-31. Totes dues condueixen directament a Sitges.

Des de l’aeroport de Reus l’autopista A-2 porta fins a l’A-7 (de peatge), des de la qual hi ha una sortida per agafar la C-32.

Des de Girona s’han de seguir les indicacions de l’autopista A-7, en direcció a Barcelona, fins a arribar a Granollers. Allà s’agafa la C-33, després la C-58 en direcció a l’aeroport i, finalment, la C-32 fins a Sitges.

Per arribar des d’altres parts d’Espanya, com Madrid, Lleida o Saragossa, s’ha de conduir per l’AP-2 en direcció a Barcelona, posteriorment continuar per l’AP-7 en direcció a Tarragona i uns 8 km més tard, agafar la C-32.

Als aeroports de Barcelona, Tarragona i Girona hi ha parades d’autobús i taxi amb els que també es poden fer els mateixos recorreguts.

Existeix una bona combinació de trens per arribar a Sitges des de qualsevol punt. Les estacions de França, passeig de Gràcia i Sants, de Barcelona compten amb la línia R2 de rodalia. Des de l’aeroport, en canvi, s’ha de fer transbord a l’estació el Prat de Llobregat per agafar un dels trens que surten cada mitja hora.

A l’aeroport de Reus no hi ha estació de tren. Per tant, s’ha d’anar a l’estació de Reus mitjançant un autobús o un taxi i agafar un tren fins a Sant Vicenç de Calders. Des d’allà la línia R2 porta directament a Sitges.

Si es fa el trajecte amb AVE des d’altres punts de la península, el millor és viatjar fins a Barcelona-Sants, ja que l’estació Camp de Tarragona no té correspondència amb els serveis de rodalia.

Finalment, també es pot arribar a Sitges amb vaixell, prèvia comunicació per ràdio amb qualsevol dels tres ports esportius de la ciutat.

Mapa

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button