BerguedàBarcelonaCiutats i pobles

Castellar de n’Hug, el naixement del Llobregat

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

Castellar de n’Hug és un municipi de muntanya que es troba al nord-est de la comarca del Berguedà entre boscos de pi roig, freixes, faig, roures i pollancres. Aquest municipi és popularment conegut, ja que acull el naixement del riu Llobregat, indret que es coneix com Les Fonts del Llobregat.

La localitat, premiada pel Ministeri de Turisme com un dels pobles més bonics d’Espanya, el 1984, se situa al parc natural de Cadí Moixeró, i ofereix durant tot l’any, una atractiva oferta turística per a tots els perfils.

Què veure

El municipi està construït de manera esglaonada als peus d’uns cingles anomenats els Balços respectant l’orografia del terreny.

Quant a l’arquitectura dels seus edificis, el poble ha conservat l’organització tradicional dels seus carrers; estrets i empedrats, que allotgen diverses cases rústiques dels segles XVIII i XIX, amb parets gruixudes de pedra, porticons de fusta i teules típiques catalanes.

Castellar de n’Hug
Castellar de n’Hug

Un dels principals punts d’interès és la plaça de la Generalitat, situada al costat de la plaça Major, des d’on es pot contemplar l’església de Santa Maria de n’Hug, d’estil romànic, i amb un campanar molt singular.

Santa Maria de n’Hug
Santa Maria de n’Hug

Al carrer de Baix hi trobareu l’antic safareig públic, on els habitants del poble feien la bugada i s’explicaven les seves històries.

A més a més, al final d’aquest carrer hi ha un mirador on tant a l’estiu com a l’hivern podeu gaudir d’una meravellosa vista del Pedraforca, la Serra d’Ensija, els Rasos de Peguera, el parc natural del Cadí- Moixeró i el principi de la vall del Llobregat.

Mirador Josep Orriols
Mirador Josep Orriols

Des de la plaça Major també teniu l’opció de dirigir-vos cap al carrer de Dalt, on hi ha el Museu del Pastor; dedicat al llegat d’aquest ofici. També hi veureu les restes de la paret de l’antic castell, que en l’actualitat formen part de la façana d’una casa (Cal Tòfol).

Museu del Pastor
Museu del Pastor

Molt a prop, us recomanem arribar-vos fins al mirador dels Balços, per gaudir d’unes vistes panoràmiques del poble i l’entorn.

mirador dels Balços
Mirador dels Balços

Per la seva part, l’església romànica de Sant Joan de Cornudell, prop del veïnat de la Soleia, podreu veure-hi els vestigis de la decoració en opus spicatum.

Tanmateix, el temple religiós més important del terme municipal és l’església romànica llombarda de Sant Vicenç de Rus.

Sant Vicenç de Rus
Sant Vicenç de Rus

Finalment, us recomanem visitar la zona de la masia d’Orriols, on podreu veure el seu antic molí fariner, convertit en una central hidroelèctrica, i el pont de la Farga Vella.

Què fer

A l’hivern, podeu aprofitar per fer una escapada a les principals pistes d’esquí de la zona, però, sens dubte, en la vostra visita no us podeu perdre les Fonts del Llobregat; a les quals es pot arribar en cotxe.

No obstant això, per gaudir de l’entorn natural, és molt més recomanable calçar-vos bé i recórrer el camí que surt de la part baixa del poble, senyalitzat amb panells que contenen informació sobre la rica flora i fauna de la zona.

Fonts del Llobregat
Fonts del Llobregat

En qualsevol cas, el camí és curt i molt fàcil de recórrer. En 20 minuts i poc més d’1 km, després de baixar per unes escales de pedra, arribareu al naixement d’un dels rius més importants de Catalunya: el Llobregat.

És espectacular contemplar com l’aigua brolla directament dels cingles que rodegen Castellar de n’Hug, formant una abundant cascada d’aigua, especialment en el temps del desglaç.

Fonts del Llobregat
Fonts del Llobregat

A prop, hi ha un bar i una zona de descans amb taules de fusta on podreu organitzar un pícnic, mentre gaudiu del relaxant so de l’aigua que baixa de la muntanya.

El municipi també és conegut per albergar la primera fàbrica de ciment pòrtland de Catalunya, construïda a finals del segle XIX, a petició del comte Güell, mecenes del reconegut arquitecte modernista, Antoni Gaudí.

Aquesta està situada a la zona del Clot del Moro, i constitueix un monument industrial únic, que, actualment, és la seu del Museu de la fàbrica Asland de Castellar de n’Hug, on podreu conèixer de primera mà la seva història i el procés de descobriment i fabricació del ciment pòrtland.

A continuació, no us podeu perdre els Jardins d’Artigues, creats per Antoni Gaudí. Aquests jardins, encarregats per Eusebi Güell, fusionen escultures i camins naturals amb el paisatge, oferint un exemple clar de l’arquitectura naturalista de Gaudí.

Jardins d'Artigues
Jardins d’Artigues

Gastronomia

Quant a la gastronomia local, les coques de Castellar són una de les especialitats que no us podeu oblidar de tastar, a més dels apreciats rovellons de l’Alt Berguedà.

De fet, dues importants activitats són la caça, major i menor, i la pesca; en concret, les truites, les quals són molt abundants a la zona.

Un fet singular del municipi és l’elaboració del croissant gegant als forns de Ca la Quima o Cal Subirà, que pesa un quilo i és un dels seus productes més populars.

Castellar de n’Hug, el naixement del Llobregat

On menjar

A Castellar de n’Hug teniu diversos establiments de restauració on podreu gaudir de la gastronomia local. Diferents restaurants de la vila ofereixen plats elaborats amb carn de màxima qualitat i hortalisses de proximitat.

Podeu consultar tots els restaurants de Castellar de n’Hug a Guiacat.

On dormir

A Castellar de n’Hug experimentareu l’autenticitat de la vida de muntanya. Entre els allotjaments del municipi cal destacar el Refugi d’Erols a 1300 metres d’altitud, situat als peus de la cara sud del Puigllançada. Es tracta d’un indret ideal per gaudir de la natura dins del parc natural Cadí Moixeró.

Pots trobar tots els allotjaments rurals del Berguedà a Guiacat.

Festes

Entre les principals diades del municipi destaquen: el Concurs Internacional de Gossos d’Atura, cada darrer diumenge d’agost; la festa major de Sant Miquel, a finals de setembre; l’Aplec de Sant Joan o festa major xica, el 24 de juny, i l’Aplec a Montgrony, a mitjan juliol.

A més a més, a finals de juny tenen lloc la Ruta dels Contrabandistes, de Castellar de n’Hug a Osseja, i la Ruta de la Transhumància.

Podeu consultar totes les activitats que es fan a Castellar de n’Hug al llarg de l’any a l’agenda de Turisme de Catalunya.

Millor moment per visitar

Castellar de n’Hug és un dels pobles més visitats del Pirineu català durant tot l’any. Disposa d’un patrimoni històric i cultural important, diverses botigues i restaurants de gastronomia de muntanya, museus, paratges naturals de gran bellesa, i una oferta d’oci actiu per a tots els públics.

Imprescindibles

Compartim amb vosaltres la nostra llista amb cinc plans imprescindibles a la localitat:

1. Passejar pel nucli antic de Castellar de n’Hug
2. Església romànica llombarda de Sant Vicenç de Rus
3. Fer una excursió a les Fonts del Llobregat
4. Visitar algun dels museus del municipi
5. Provar alguna especialitat de la gastronomia local.

Què veure a prop

Us recomanem visitar les poblacions veïnes de: Berga, Bagà, Fígols, Gironella, Gisclareny, La Pobla de Lillet, l’Espunyola, Saldes, Santa Maria de Merlès, Sant Julià de Cerdanyola, Vallcebre, i el municipi de Viver i Serrateix.

La Pobla de Lillet
La Pobla de Lillet

Com arribar-hi

Les principals vies d’accés al municipi són les següents:

Des de Girona, preneu la C-25 i C-17 fins a Ripoll, per després continuar per l’Eix Pirinenc/N-260. En el cas que hi arribeu des de Barcelona i Tarragona, l’opció més ràpida és per la C-16 fins a Guardiola de Berguedà i B-402. Des de Tarragona, però, primer preneu l’autopista AP-7. Finalment, per arribar-hi des de Lleida heu d’agafar l’A2, continuar per la C-25 i, finalment, agafar la C-16.

Mapa

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button