Uncategorized @ca

Turisme a Catalunya

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

Catalunya és una de les principals destinacions turístiques tant de l’estat espanyol com de la zona del Mediterrani degut a la seva climatologia i a la variada oferta turística que s’ofereix al visitant, que pot practicar tota mena d’activitats i en qualsevol estació de l’any. Les ofertes gastronòmiques, culturals i d’esport fan de Catalunya una destinació privilegiada per als turistes d’arreu del món. De fet, un de cada quatre turistes estrangers que visiten l’estat espanyol, escull Catalunya com a destinació.

Un any més, les dades sobre el sector turístic a Catalunya han fet evident la tendència al creixement d’aquest sector econòmic. Segons les dades del balanç turístic de l’any 2015 a Catalunya recollides per la Direcció General de Turisme, l’any 2015 va acabar amb un rècord en el nombre de turistes que van visitar Catalunya, tant estrangers com catalans i de l’estat espanyol. De fet, durant l’any 2015, hi va haver més de 17 milions de visitants estrangers a Catalunya, xifra que suposa un 3,7% més que l’any anterior, dels quals només el 9% eren excursionistes i, la resta, el 91% eren turistes. D’aquests turistes, el 50% tenien entre 25 i 44 anys, el 32% tenien més de 45 anys i el 18% tenien menys de 25 anys. A més, l’estada mitjana dels turistes estrangers a Catalunya va ser de 7,2 dies, sent els turistes russos els que més dies varen pernoctar a terres catalanes (9,7 dies) i seguits de ben a prop pels belgues (9,3 dies).

catalunya turisme

La principal destinació de viatgers, segons les dades de de l’ Observatori d’Empresa i Ocupació de l’any 2014, va ser la capital catalana, Barcelona, que va acollir el major nombre de pernoctacions en establiments hotelers de Catalunya. A més, els diferents allotjaments situats a la Costa Daurada van ser els que van registrar l’estada mitjana més llarga, tot i que aquesta va disminuir en termes interanuals.

Durant el 2015 es va fer palès un creixement notable del nombre de turistes estrangers procedents dels Estats Units d’Amèrica (25,9%), França (8,2%), Regne Unit (6,5%) i la resta de països europeus (8,1%) respecte als anys anteriors. A més, des de 2013, França continua sent el principal mercat emissor, aportant gairebé el 29% del total d’entrades de turistes estrangers a Catalunya. D’altra banda, el mercat que més ha minvat des de 2014 ha sigut el rus (amb un 31% anual), degut a la inestabilitat política i econòmica d’aquest país. No obstant això, s’espera que al 2016 aquesta tendència canviï i que el mercat rus torni a repuntar.

catalunya turisme 3

La via d’accés principal dels turistes estrangers que van arribar a Catalunya durant el darrer any va ser l’aeroport (64,4%). L’aeroport de Barcelona – El Prat va ser el que més vols internacionals va rebre, seguit de l’aeroport de Girona en segon lloc i, finalment, el de Reus en tercer lloc. Tenint en compte les dades de l’any 2014, l’aeroport de Barcelona va registrar un augment de les arribades de vols internacionals del 8,9% en relació amb l’any 2013, possiblement degut al constant creixement de les companyes de baix cost en aquest aeroport però als aeroports de Girona i Reus, l’afluència de vols internacionals es va reduir un 21,3% i un 11,7% respectivament respecte a l’any 2013.

La despesa dels turistes estrangers a Catalunya durant l’any 2015 va superar els 15.600 milions d’euros, un 3,4% més que l’any 2014, per la qual cosa, es calcula que la despesa mitjana diària per turista va ser de 122,8 euros. Concretament, els turistes al capdavant del rànquing en despesa mitjana diària van ser els japonesos amb 258,4 euros diaris de despesa, seguits de ben a prop pels canadencs, amb 237,3 euros diaris de despesa mitjana.

Pel que fa a la despesa turística segons els mercats emissors, la despesa dels turistes procedents del Regne Unit va augmentar un 10,4%, la dels estatunidencs va augmentar un 12,6% i la dels turistes procedents dels països nòrdics va augmentar un 8,3%.

Quant a la despesa segons els diferents conceptes, en general, allò en què els turistes estrangers van gastar més diners va ser en transport (28%) i en allotjament (23%). Cal tenir en compte que la majoria dels turistes estrangers van arribar a Catalunya en avió i, els preus del bitllets poden ser més o menys elevats segons la procedència dels turistes i el tipus de companya aèria que hagin escollit per viatjar. A més, els turistes acostumen a moure’s per les ciutats de destí, ja sigui gràcies a la xarxa de transport públic o mitjançant el lloguer de vehicles amb o sense motor. D’altra banda, els turistes japonesos i els russos van ser qui més diners van gastar en paquets turístics i els turistes provinents d’Alemanya i els Països Baixos  van ser qui més despeses van tenir en els diversos tipus d’allotjament. Finalment, els belgues i els neerlandesos van ser qui més van gastar en bars i restaurants de tot tipus.

Al 2015, les pernoctacions en hotels, càmpings, apartaments i altres establiments de turisme rural a Catalunya es van situar al voltant dels 75,4 milions, un 4,6% més que durant el 2014 i, segons els mercats, cal destacar l’increment del turisme català i espanyol. Del total de turistes estrangers que van visitar Catalunya al 2015, el 64% dels habitants van allotjar-se en hotels i similars, el 10,7% en habitatges de lloguer i, la resta, en habitatges de familiars o altres tipus d’allotjaments.

Els grups turístics més nombrosos durant 2015 van ser les parelles (36,6%), els turistes que viatjaven sols (16%) i aquells que viatjaven en família amb els seus fills (12,3%). A més, les activitats preferides entre els turistes estrangers durant el mateix període de temps van ser les culturals (70,8%), seguides per les de diversió (16,6) i les visites familiars (12,3%). Això posa de manifest que el llegat cultural de Catalunya és sense cap mena de dubte un dels principals atractius turístics de la regió.

Pel que fa als visitants de la resta de l’estat espanyol, segons les dades de l’Observatori d’Empresa i Ocupació de l’any 2014, durant aquell any es va produir un augment generalitzat del nombre de turistes residents a la resta de l’Estat espanyol respecte a l’any 2013 i la Comunitat de Madrid va constituir la principal clientela, amb gran diferència respecte de la resta de regions, seguida pel País Basc i la Comunitat Valenciana. El nombre de viatges a Catalunya dels turistes residents a la resta de l’Estat va augmentar un 3,4% respecte a l’any 2013, especialment per l’increment dels andalusos (+19%), navarresos (+17%) i aragonesos (+14,6%). En termes absoluts, la despesa d’aquests turistes va augmentar uns 6,4 milions d’euros.

catalunya turisme 4

Les despeses mitjanes dels turistes de la resta de l’Estat espanyol van ascendir a 244,7 euros per viatge i 43,7 euros per viatge i dia, i ambdues van disminuir respecte d’un any abans (-2,7% i -1,8%, respectivament). Pel que fa a les despeses mitjanes, els bascos van ser qui més van gastar (334 euros) i els càntabres, amb 59,9 euros, van tenir la despesa més alta per viatge i dia. Aquestes dades contrasten amb les dels turistes estrangers, que de mitjana, al 2015, van tenir una despesa diària de 122 euros aproximadament. Per tant, és evident que els turistes provinents de l’Estat espanyol gasten menys de la meitat que els turistes estrangers.

Quant a les característiques dels viatges dels visitants residents de la resta de l’Estat que van viatjar a Catalunya durant el 2014, l’oci i les vacances van ser el principal motiu, seguit de visites a familiars o amics. A més, a diferència dels visitants estrangers, en aquest cas el cotxe va constituir el principal mitjà de transport per al viatge degut a la proximitat dels territoris i al bon estat de les vies de comunicació interprovincials.

D’altra banda, els residents catalans van realitzar 16,6 milions de viatges dins de Catalunya, que van representar una despesa total de 1.556,8 milions d’euros, i unes despeses mitjanes de 93,9 euros per viatge i 28,2 euros per viatge i dia. Cal tenir en compte que en els seus desplaçaments per Catalunya es va reduir tant el número de viatges com la despesa total i la despesa mitjana per viatge i només la despesa per viatge i dia va augmentar respecte l’any 2013. Per tant, com en el cas dels turistes residents a l’estat espanyol, la seva despesa va ser molt inferior a la dels turistes estrangers.

L’oci i les vacances van ser el principal motiu dels viatges dels residents catalans dins de Catalunya, seguit de les visites a familiars o amics i també va ser el cotxe el principal mitjà de transport mitjançant el qual els residents a Catalunya es van desplaçar, com en el cas dels residents a l’Estat espanyol.

Al 2014, els residents catalans van realitzar 25,4 milions de viatges arreu, amb 4.865,5 milions d’euros de despesa total en els diferents països del món, i les despeses mitjanes es van situar en 191,9 euros per viatge i 40,2 euros per viatge i dia. Cal tenir en compte que durant el 2014, el turisme resident català va reduir un 1,9% els seus viatges arreu i un 5,4% la despesa total respecte d’un any enrere.

Finalment, cal destacar que la desestacionalització és un dels fenòmens que s’està consolidant darrerament ja que a l’any 2015, durant els mesos de temporada baixa, el creixement del turisme va ser més fort que durant els mesos de temporada alta, període durant el qual el nombre de turistes no va variar gaire respecte a les dades que es tenen d’anys anteriors. De fet, Catalunya ja no és només una destinació d’estiu, els turistes no només busquen el seu clima assolellat i les seves platges, sinó que cada cop més es senten atrets per altres factors com la cultura, la gastronomia o els negocis.

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button