Pallars JussàCiutats i poblesLleida

Guàrdia de Noguera

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

Guàrdia de Noguera és una vila del municipi de Castell de Mur, al Pallars Jussà. Se’l coneix per estar situat en una terra de castells. Els seus orígens venen del poblat primitiu de la Guàrdia de Tremp, que s’estenia al voltant del Castell de Guàrdia i del qual només queden les restes. El poble destaca pel seu nucli antic, amb nombrosos edificis que formen part de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Què veure

Un bon punt per iniciar la visita és a l’Ajuntament de Castell de Mur, un edifici de tres plantes que ressalta pels seus finestrals a la façana i les seves dues portes d’arc de mig punt.

El traçat urbanístic del poble és concèntric, és a dir que els seus carrers circumden el centre del poble. Un exemple és el carrer del Carme.

Continuant pel carrer Major passaràs per davant de Casa Roca, un dels edificis que formen part del patrimoni arquitectònic del municipi. Es tracta d’una casa d’estil renaixentista força semblant en forma a l’Ajuntament. De tres plantes i una façana que destaca pels murs de carreus de pedra, una porta d’arc escarser i tres balconades de ferro. La teulada està feta de teula amb ràfec. Al llindar del portal hi ha una inscripció en llatí.

Guàrdia de Noguera

Pujant per l’encreuament amb el carrer Nou, arribaràs al següent habitatge amb interès patrimonial: la Casa Bonet. Una casa unifamiliar de dos pisos del segle XVI, amb murs de pedra irregulars, portal adovellat, finestres de fusta i coberta de teula. A la clau del portal hi ha un escut heràldic.

Guàrdia de Noguera

Girant pel carrer Soldevila trobaràs la Casa Pere Miralles, una casa pairal medieval de portal adovellat de mig punt i balconada amb motllures renaixentistes. Els murs són de carreus de pedra i la coberta de teula. 

Finalment, arribaràs a la Plaça de l’Església, on està Santa Maria de Guàrdia de Noguera, una església parroquial primitiva de la vila de Guàrdia de Tremp. Va ser construïda al segle XII, d’estil romànic, feta de pedra i amb un campanar.

Guàrdia de Noguera

Per arribar al Castell de Guàrdia, s’ha d’agafar un sender just a l’entrada del poble. Situat al capdamunt del Cingle del Castell, va ser construït per tal de proporcionar el control visual del congost de Terradets a un altre castell de frontera, el Castell de Mur.  

La construcció ocupa una plataforma de roca allargada i està formada per murs de carreu i una torre de planta triangular arrodonida a l’extrem. Al capdamunt queden restes de merlets. També es conserva la part oriental del mur de tancament amb cinc espitlleres amb vistes a la Conca de Tremp.

Guàrdia de Noguera

La major part sembla obra de darreries del segle XI o principis del XII, tot i que la situació i forma de la torre remeten més aviat cap a construccions de l’entorn de l’any 1000.

A l’oest del Castell queda l’antiga església parroquial de Sant Feliu de Guàrdia. Una església romànica llombarda del segle XI emplaçada en el lloc on hi hagué l’antic poblat de Guàrdia de Tremp, ara en runes. Està protegida com a Bé Cultural d’Interès Local. La nau està parcialment en runes i la coberta, un dels murs laterals i part del mur sud estan derruïts, per la qual cosa només se’n conserva la capella.

Guàrdia de Noguera

Què fer

De Guàrdia de Noguera surt un altre camí que va fins a Castell de Mur, la fortalesa romànica del segle XI més ben conservada de tot Catalunya. Aquest castell medieval, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, és un emblema dels Castells de Frontera dels comtats catalans.

Consta d’una arquitectura simple, amb un perímetre murat una mica irregular de planta en forma de nau sobre una roca, amb els angles arrodonits. Presenta una cambra triangular alçada damunt de la muralla que des de fora sembla una torre i una altra torre, la Torre de l’Homenatge.

Als entorns del municipi es troba la Serra del Montsec, un espai natural protegit idíl·lic per practicar senderisme i fer excursions per la muntanya o practicar esports de muntanya. Així com descobrir les seves coves i penya-segats, conèixer la seva flora i fauna i gaudir d’unes panoràmiques espectaculars sobre la comarca.

Guàrdia de Noguera

Gastronomia

La gastronomia del Pallars Jussà és una cuina tradicional de muntanya, molt nutritiva.

Entre les especialitats culinàries sobresurten les carns a la brasa, com per exemple les costelles, la cassola de tros, l’escudella barrejada, el civet d’isard, l’estofat de senglar, el conill amb carretes o les perdius amb col. I altres plats com els caragols amb salsa les truites de riu.

També se’n fan embotits: la girella, de l’anyell, i del porc, el xoliç, la secallona, el bull i el confitat amb el llom, la botifarra. I formatges d’elaboració artesanal, com el llenguat i el formatge de tupí.

Entre els productes típics hi ha els bolets (els rovellons, les carretes, els moixernons, les mocoses, les murgues i els fredolics) que es condimenten amb carn o en truita.

Amb els productes de temporada s’elabora la coca de recapte i allioli de codony. Entre les postres cal destacar el mostillo, la coca de llardons i la mel i mató.

Finalment, per acompanyar els plats amb un bon veure, són típics els vins de la denominació d’origen Costers del Segre i la ratafia.

On menjar

Guàrdia de Noguera no té establiments de restauració. Pots buscar establiments d’alimentació, o si vas amb vehicle privat, desplaçar-te per la zona de la carretera de Balaguer o poblacions properes.

Pots trobar tots els restaurants de Guardià de Noguera a Guiacat.

On dormir

Tot i que a Guàrdia de Noguera no hi ha hotels ni allotjaments turístics, la comarca del Pallars Jussà ofereix una àmplia gamma de cases rurals i albergs de muntanya per fer-hi una estada.

Pots trobar tots els allotjaments rurals prop de Guardià de Noguera a Guiacat.

Festes

Festa Major de Guàrdia de Noguera se celebra al primer cap de setmana de setembre, és la festa més important del municipi.

Millor moment per visitar

El millor moment per visitar Guàrdia de Noguera és en entretemps, la primavera i la tardor, especialment per poder gaudir de les activitats a l’aire lliure i dels seus paisatges.

Imprescindibles

  • Veure el nucli antic de Guàrdia de la Noguera.
  • Visitar el Castell de Mur.
  • Gaudir d’activitats a l’aire lliure a l’espai natural de la Serra del Montsec.

Què veure a prop

Es recomana voltar també els pobles de l’entorn. En són exemples:

Llimiana, un municipi d’origen medieval situat dalt d’una cinglera sobre la Serra del Montsec amb vistes de l’embassament de Terradets, la població de Guàrdia de Tremp i el castell de Mur.

Una altra localitat situada a la Serra del Montsec és Àger. En destaca el parc astronòmic del Montsec, així com el centre d’Observació de la Natura de la Vall d’Àger, el seu nucli antic i la Via romana d’Àger, el camí que connectava Balaguer amb Tarraco. També es poden fer rutes pel Congost de Mont-Rebei.

Àger (Lleida)
Àger

A la comarca es troba un altre municipi amb força interès turístic pel seu patrimoni museístic i de castells i esglésies: Isona i Conca Dellà.

També és recomanable visitar la capital de la comarca del Pallars Jussà, Tremp. És també la capital econòmica i disposa dels principals serveis, mentre que connecta els Pirineus i la Plana de Lleida.

Com arribar-hi

Per carretera: s’hi pot arribar per la C-12, des de Lleida (1 h 10 min.), i per la C-13 (13 min. de Tremp). Des de Barcelona (2 h 30 min.), s’ha d’agafar primer la A-2 fins a Balaguer. I des dels Pirineus s’hi pot arribar per l’Eix Pirinenc/N-260 (1 h 30 min.), en ambdues opcions continuant per la C-13. Des de Girona, la via més directe és per la C-25 (3 h 30 min).

En transport públic: Guàrdia de Noguera està comunicada amb ferrocarrils de la Generalitat per la línia RL2, que va des de Lleida a la Pobla, passant per Tremp.

Mapa

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button