BarcelonaBarcelonèsD'interès turístic

Torre Agbar, l’impactant gratacels barceloní

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

La Torre Agbar és un dels gratacels més importants i coneguts de la ciutat de Barcelona. La seva forma, la seva mida i els colors de les seves llums, que s’il·luminen durant la nit, la converteixen en una de les senyes d’identitat de la ciutat comtal.

L’any 2005 es va inaugurar a Barcelona la Torre Agbar, un gran edifici cilíndric de 144 metres d’alçada que destaca sobre la resta dels edificis de la ciutat quan mirem l’horitzó. De fet, en el moment de la seva inauguració era el tercer edifici més alt de la ciutat després de l’Hotel Arts i la Torre Mapfre. Aquest edifici es troba a la Plaça de les Glòries, a la zona més tecnològica de Barcelona, coneguda com 22@, i va néixer per a albergar la seu de les oficines centrals del grup Agbar (Aigües de Barcelona).

La part de l’exterior de l’edifici és de vidre i, durant el dia, la llum que s’hi reflexa juga un paper fonamental en la seva imatge. Depenent de l’hora, de la quantitat i el color de la llum natural, l’edifici es veu d’un color o d’un altre. De la mateixa manera, a la nit s’il·lumina i es pot observar un meravellós espectacle de llums i de colors. Els vidres són de diferents colors i, tant de dia com de nit, llueixen amb una bellesa molt singular. La superfície de vidre que recobreix l’edifici compta també amb un sistema de persianes graduables que es poden moure durant el dia per tal d’aprofitar al màxim la llum del sol.

Aquest edifici tan contemporani i innovador va ser dissenyat per Jean Nouvel i compta amb 34 plantes sobre la superfície del sòl i 4 d’elles subterrànies. Destaca evidentment la seva gran quantitat de finestres, 4.500 en concret, que aporten a les oficines una gran quantitat de llum natural durant tot el dia. Per crear aquest projecte, l’arquitecte es va inspirar en la ciutat de Barcelona i, en algunes ocasions, ha reconegut que la forma de la Torre Agbar té moltes coses en comú amb la forma de les muntanyes de Montserrat i amb algunes de les construccions modernistes d’Antoni Gaudí. Quant a la innovació, l’arquitecte francès va pensar en l’energia solar i l’aigua freàtica per reduir el consum energètic i, a més, gràcies al sistema LED d’il·luminació nocturna, la despesa elèctrica és només de 6€ per hora.

Tenint en compte que l’edifici albergaria la seu de l’empresa d’Aigües de Barcelona, allò que Jean Nouvel va voler representar amb aquesta edificació són els diferents estats en els quals podem trobar l’aigua al nostre planeta, des del moment en què surt de la terra, com un guèiser, fins al moment en què es congela als glaciars. A més, també hi ha certes referències al foc, pel color rogenc de la torre quan s’il·lumina durant la nit, i a la terra, el lloc d’on emergeix aquesta imponent torre cap al cel.

La Torre Agbar disposa de més de 50.000 metres quadrats, la major part dels quals són oficines. La base de l’edifici és gairebé circular i l’interior de la torre és un gran espai diàfan sense cap pilar o columna. De fet, la seva estructura està composada per dos cilindres de formigó de planta oval que suporten tot el pes de l’edifici.

En l’actualitat, i des de la tardor de 2015, la Torre Agbar ja no pertany al grup Agbar sinó a una empresa anomenada Emin Capital. Actualment no es pot visitar l’interior de l’edifici però la seva magnifica façana segueix il·luminant-se durant la nit i l’edifici continua sent una de les joies arquitectòniques contemporànies de la ciutat. De fet, Emin Capital i la companyia hotelera Hyatt han iniciat els tràmits amb l’Ajuntament de Barcelona per obtenir la llicència necessària per tal de reconvertir la Torre Agbar en un dels hotels de luxe més important de la capital catalana.

Encara que durant la seva construcció va generar molta controvèrsia, la Torre Agbar és un dels edificis més característics de Barcelona actualment degut a la seva curiosa forma de bala i als colors de la seva façana de vidre. Sense cap mena de dubte, recomanem visitar la Torre Agbar tant de dia com de nit, però de ben segur que la visita nocturna deixarà al visitant meravellat. Durant la nit, la seva il·luminació basada en un software d’última tecnologia de llums LED deixa bocabadat a tothom que passi pels seus voltants.

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button