BarcelonaBarcelonèsD'interès turísticPlatges i cales

El barri de la Barceloneta

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

La Barceloneta és un dels barris més populars de la ciutat de Barcelona. Es troba situat al districte de Port Vell i limita amb el mar, la Ronda Litoral y el Port Olímpic. Es tracta d’un antic barri mariner d’ambient tranquil i familiar, amb una àmplia història al darrera, que es manté al marge de la gran ciutat.

Fins a mitjans del segle XVIII, hi vivia molt poca gent a la Barceloneta, només pescadors. Però amb la construcció de la Ciutadella, les cases del barri de la Ribera van ser enderrocades i per reallotjar els seus habitants es va construir el barri de la Barceloneta.

Fins a mitjans del segle XIX, els seus habitants es dedicaven bàsicament a la pesca, a la construcció de vaixells de vela i a la fabricació i venda d’aparellaments. Però, aviat, quan es va prohibir la construcció dins de les muralles de Barcelona d’indústries que depenguessin de màquines de vapor, la industrialització va fer acte de presència a la zona. Llavors, les noves fàbriques es van traslladar als barris perifèrics i a partir d’aquell moment, a la Barceloneta, també es va desenvolupar la indústria metal·lúrgica.

Després de l’enderroc de les muralles, i amb la construcció dels banys de Sant Sebastià el 1928, la Barceloneta es va convertir en un referent del turisme barceloní, al que també va contribuir la construcció de dues línies de tramvia que connectaven el centre de la ciutat comtal amb els banys. A partir d’aquell moment, i sobretot després de la postguerra, van començar a aparèixer al barri establiments destinats a l’oci. L’empenta final va arribar amb la construcció del Port Olímpic i les reformes que va patir la ciutat per acollir els Jocs Olímpics de 1992.

Avui dia, la Barceloneta és un barri de contrastos. A l’interior es conserven els característics carrers estrets, les cases d’una planta, bars de tapes i restaurants, esglésies i edificis antics, alguns dels quals encara conserven elements arquitectònics de gairebé 200 anys d’antiguitat. En canvi, la zona propera al mar és més moderna i la més freqüentada per turistes. En ella es poden trobar tota mena de bars i ambients musicals i és on té lloc gran part de l’oci nocturn. Tot i així, la Barceloneta no perd les seves tradicions i, cada tarda, és possible contemplar l’arribada dels vaixells de pesca i la subhasta del peix fresc acabat de capturar.

El barri compta amb nombrosos punts d’interès com ara el Museu d’Història de Catalunya; la Torre del Rellotge, un edifici construït el 1772 que es feia servir com a far del port; o el Mirador de Miramar, que ofereix unes impressionants vistes del port i al que s’arriba des del telefèric que s’agafa a la mateixa platja de la Barceloneta. D’altra banda, la diversió no s’acaba aquí. Al Port Vell, a tocar de la Barceloneta, es poden viure tota una sèrie d’experiències molt emocionants, com gaudir de les diferents espècies d’animals marins que es troben a l’Aquarium, veure una pel·lícula en 3D als cinemes IMAX o anar de compres al centre comercial Maremagnum.

Però, sens dubte, l’atracció principal de la Barceloneta són les seves platges: Barceloneta, Sant Sebastià, Sant Miquel i Somorrostro. Són les més grans de la ciutat i les més visitades pels turistes durant tot l’any. Durant el dia, s’hi poden trobar guinguetes on prendre alguna cosa i menjar una paella o un plat de marisc. Mentre que a la nit es transformen en autèntiques festes nocturnes amb DJ’s i música en directe, tot i que la vida nocturna es concentra principalment al Port Olímpic.

La platja de la Barceloneta, la més famosa de totes, compta amb diverses instal·lacions esportives i d’oci, formades per pistes de vòlei, taules de ping-pong, una zona de gimnàstica i un servei de biblio-platja.

Com tots els barris de Barcelona, la Barceloneta també compta amb la seva Festa Major. Se celebra a finals de setembre, per Sant Miquel. Durant set dies, les platges i els carrers, alguns d’ells engalanats, s’omplen de gent i de tota mena d’activitats. Les més destacables són la cercavila del famós Canó de la Barceloneta, el correfoc i les havaneres a la platja.

La Barceloneta és un indret perfecte per gaudir de la platja, en companyia de la família o els amics, sense estar gaire lluny de la comoditat de la ciutat.

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button