BarcelonaBarcelonèsD'interès culturalLlocs religiososMonuments històrics

Sagrada Família, un exemple captivador del modernisme català

Clica per puntuar
(Vots: 2 Mitjana: 3)

Un dels edificis més coneguts de Barcelona és, indubtablement, la Sagrada Família. Aquesta basílica, que es va començar a construir el 1882 i que encara avui segueix inacabada, és l’obra més espectacular de l’arquitecte modernista Antoni Gaudí. El visitant gaudirà d’aquesta joia arquitectònica tant per la seva estructura exterior com per la seva meravellosa nau interior.

La construcció de la Basílica de la Sagrada Família va començar el 1882 i, en aquell moment, aquesta es caracteritzava pel seu estil neogòtic. No obstant això, un any més tard, l’arquitecte Antoni Gaudí va agafar amb moltes ganes la direcció d’aquest projecte i va donar-li el seu toc personal sense deixar de banda el simbolisme religiós. Des d’aleshores, el disseny arquitectònic de la basílica va canviar completament degut a la seva visió revolucionaria de l’arquitectura modernista.

El 1926 Antoni Gaudí va morir però el seu projecte va tirar endavant. Gràcies als plànols que es van conservar i a les donacions que s’han anat rebent durant el pas dels anys, són molts els artistes i arquitectes que treballen i han treballat incessablement des d’aquesta data fins a l’actualitat per intentar acabar aquesta obra tan majestuosa. Entre els arquitectes que han col·laborat en aquest projecte destaquen personalitats tan importants com Francesc Cardoner, Jordi Bonet i Armengol i Jordi Faulí.

Antoni Gaudí va dissenyar 18 torres per a la Sagrada Família, de les quals només 8 han sigut construïdes fins a l’actualitat. Segons Gaudí, les torres simbolitzaven personatges bíblics i la seva alçada variaria segons la jerarquia religiosa que aquests representaven. Dotze de les torres estaven dedicades als Apòstols, quatre als Evangelistes, una a la Verge Maria i una altra a Jesús. En l’actualitat, es pot accedir a la part superior d’alguna de les torres edificades, des d’on es pot gaudir de les vistes de Barcelona des d’una perspectiva molt diferent a la que estem acostumats a veure la ciutat.

La Sagrada Família disposa de tres façanes molt diferents. La Façana del Naixement, al carrer de la Marina, està dedicada al naixement de Crist i es tracta d’una façana decorada fins a l’últim detall i plena de vida. Aquesta va ser la única façana que es va construir mentre Gaudí vivia i consta de tres grans portals que estan dedicats a l’esperança, la caritat i la fe. Sobre la porta principal hi ha un xiprer que representa l’arbre de la vida, al seu capdamunt hi ha la creu que simbolitza a Déu i un colom amb les ales obertes que fa referència a l’esperit sant.

La Façana de la Passió és més austera que les altres dues façanes perquè representa el sofriment de Jesús durant la crucifixió. Aquesta façana està situada al carrer Sardenya i està formada per un porxo amb sis columnes. Allò que crida l’atenció d’aquesta façana són els seus detalls com per exemple les columnes en forma d’ossos que aporten dramatisme a aquesta part de la  basílica. L’escultor Josep Maria Subirachs va realitzar les escultures que hi ha en aquesta part de la basílica i que narren la història de la mort de Jesús.

La tercera façana, la Façana de la Glòria, situada al Carrer Mallorca, és la principal i la més gran de les tres. Aquesta façana representarà la mort, el Judici Final, la Gloria i l’Infern. D’aquesta façana, Gaudí només en va dissenyar l’estructura i va deixar els plànols inacabats de manera que els seus deixebles poguessin finalitzar els esbossos. Actualment, aquesta façana està en construcció i només s’hi poden veure algunes columnes i altres elements estilístics.

Si entrem a l’interior de la basílica, gaudirem de la bellesa d’aquest temple religiós. El seu interior és sense cap mena de dubte una joia arquitectònica i visual. Veurem que Antoni Gaudí va inspirar-se en diferents formes de la natura per crear les seves columnes interiors, que tenen forma de tronc d’arbre i converteixen l’interior del temple en un immens bosc de pedra. La llum juga un paper molt important perquè entra pels múltiples finestrals de colors i crea ambients molt diferents. Tots els vitralls de la nau són magnífics i gràcies a l’atmosfera que es crea amb la llum natural, aquest espai es converteix en el lloc ideal per gaudir de la pau i la tranquil·litat.

Com hem dit anteriorment, la Sagrada Família és un temple expiatori, és a dir, que la seva construcció està finançada gràcies a les donacions de persones particulars. Per tant, no es pot determinar quan s’acabarà de construir aquesta basílica tan meravellosa. De totes maneres, si aneu a Barcelona, no us perdeu l’oportunitat de visitar aquesta joia arquitectònica.

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button