Palau de la Música, una sala de concerts única al món
Passejant pels carrerons dels barri de la Ribera de Barcelona el visitant trobarà el Palau de la Música Catalana, una sala de concerts barcelonina declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. El Palau de la Música Catalana és un dels edificis més representatius del modernisme català per la seva bellesa i la seva creativitat i, actualment, és la seu de l’Orfeó Català.
L’arquitecte i polític Lluís Domènech i Montaner va dissenyar el Palau de la Música Catalana que es va construir entre el 1905 i el 1908 gràcies a l’Orfeó Català, una societat coral fundada el 1891 que va promoure el moviment conegut com a Renaixença. Per a la construcció del Palau de la Música, es va comptar amb la col·laboració d’artistes de renom com Pau Gargallo i Eusebi Arnau, que van crear els grups escultòrics interiors, Lluís Bru, que es va fer càrrec dels mosaics i Miquel Blai, que es va encarregar del grup escultòric anomenat La Cançó, que es troba a l’exterior de l’edifici.
La façana del Palau de la Música, d’obra vista, es caracteritza per la seva barreja de colors, que revesteix les parets exteriors de l’edifici com si fos un mosaic. Una escultura de Miquel Blai on apareix Sant Jordi onejant la bandera catalana presideix la façana principal de l’edifici i li atorga la majestuositat que es mereix. L’estructura de l’edifici és de ferro, com la de molts altres edificis modernistes de la mateixa època i això permet que les parets comptin amb grans vidrieres de colors que deixen passar la llum a l’interior. Aquesta llum il·lumina la sala de concerts i dóna vida a tots i cada un dels motius florals que engalanen la sala. Com a resultat, l’interior del Palau de la Música Catalana es converteix en un hivernacle artificial ple de flors i plantes.
Per accedir a l’interior de l’edifici podem passar per l’entrada annexa al Foyer, un espai habilitat com a punt de trobada i que està obert al públic durant tot el dia, o bé pel vestíbul de l’antiga entrada principal, franquejat per dos fanals molt representatius de la Barcelona modernista.
El visitant podrà recórrer l’interior del Palau de la Música gràcies a una visita guiada organitzada per guies experts. Per començar la visita, el visitant entrarà en la sala modernista on assaja l’Orfeó Català, on es projecta un audiovisual de 15 minuts de duració sobre la història del Palau de la Música i de la societat catalana de 1900. La ruta segueix per la majestuosa Sala de Concerts, on destaca la gran claraboia central que aporta una grandíssima lluminositat a la zona i on el visitant podrà pujar a l’escenari per poder gaudir d’aquesta sala des del punt de vista dels artistes. Finalment, la visita culmina amb la sala Lluís Millet, fundador de l’Orfeó Català, on es pot veure des de ben a prop la columnata del balcó de la façana principal gràcies a la seva impressionant vidriera.
La Sala de Concerts del Palau de la Música és una cambra única en el món. La sala, que té unes 2.200 butaques, està il·luminada per llum natural durant tot el dia degut a la gran quantitat de vidrieres en forma d’arc que hi ha a les parets i a la gran claraboia de vidre que hi ha al sostre dissenyada per Antoni Rigalt. La peça central de la claraboia és una cúpula invertida feta amb cristalls de colors groguencs i daurats envoltats de cristalls en tonalitats blavoses que simbolitzen un cor d’àngels rodejant el sol.
Aquesta sala de concerts es caracteritza per la gran quantitat de simbologia que fa referència a la música coral, cosa que sembla evident en un auditori que està a càrrec d’una societat coral com l’Orfeó Català. A les parets que rodegen l’escenari hi trobem diverses figures femenines creades per l’escultor Eusebi Arnau que es caracteritzen per tenir el cos fet de mosaic i el bust en relleu. A l’esquerra de l’escenari hi ha el bust d’Anselm Clavé, el famós director de cors que va ser decisiu en la reactivació de les cançons catalanes.
Aquest edifici modernista d’incalculable valor artístic i arquitectònic es caracteritza també per la gran programació musical que, any rere any, reuneix a artistes i orquestres de gran prestigi internacional.
Si voleu gaudir d’una experiència inoblidable, no ho dubteu i visiteu el Palau de la Música. Ja sigui amb una visita guiada o per assistir a un concert, no perdeu aquesta oportunitat única.