Lleida Secreta, els secrets amagats de la ciutat
Us apassiona l’arqueologia i esteu pensant en visitar la ciutat de Lleida? Si aquest és el vostre cas, no us podeu perdre la ruta Lleida Secreta, un itinerari mitjançant el qual podreu descobrir les restes arqueològiques que s’han trobat sota alguns dels edificis més emblemàtics de la ciutat.
L’organisme Turisme de Lleida ha dissenyat una ruta anomenada Lleida Secreta per tal d’apropar als visitants al passat més remot de la ciutat de Lleida. Gràcies a aquesta ruta es poden descobrir els vestigis romans i medievals que, actualment, encara es conserven en certs indrets de la metròpoli. Entre les ruïnes, que es troben amagades en diferents espais sota el subsòl d’aquesta gran ciutat, podem trobar restes de la muralla medieval o de l’església medieval de la Plaça de Sant Joan.
La ruta Lleida Secreta és totalment gratuïta i comença per la visita a les restes arqueològiques que s’han trobat al Palau de la Paeria. Aquest edifici és la seu de l’Ajuntament de la ciutat i es troba al bell mig de l’Eix Comercial. Aquí hi podem veure les restes d’un edifici de l’època romana amb forma rectangular on s’hi van trobar molt objectes del segle V i també les restes dels banys andalusins que daten dels segles IX i X. A més, al Palau de la Paeria es pot visitar La Morra, una cambra que data de 1486 situada al soterrani del palau on s’hi empresonava als homes i dones que estaven condemnats a mort. Criden l’atenció els nombrosos grafitties i les diferents pintades que es poden veure a les parets de La Morra que representen la crucifixió i la manca de llibertat.
Continuem la visita pel carrer Anselm Clavé número 47 on es poden visitar tant les restes de la muralla medieval andalusina dels segles IX i X com les restes de la muralla feudal dels segles XII i XIV. Aquestes restes es van trobar el 1998 i la part més visible consta de 32 metres lineals de muralla feudal que es conserva en molt bon estat.
Seguidament, anirem a l’Auditori Municipal Enric Granados, al subterrani del qual hi podrem visitar restes d’una seqüència superposada de nivells arqueològics de l’època romà republicana (segles II – I aC), romà imperial (segles I – II dC), alt imperial (segles III – X), medieval andalusina (segles X – XII), medieval cristiana (segles XII – XV) i moderna (segles XV – XVIII).
Durant la ruta Lleida Secreta, que dura gairebé dues hores, es poden visitar també les Adoberies de Lleida. Aquestes adoberies eren establiments on s’adobaven les pells i es van trobar entre els anys 2000 i 2006, quan es van enderrocar les cases de la rambla Ferran fins al número 9. En aquell moment s’hi van trobar sis adoberies, de les quals dues es conserven íntegrament. Les restes ja estan restaurades i s’ha restablert el curs de l’aigua per tal de poder visitar-les en tota la seva magnitud.
Finalment, quan tornem cap al Palau de la Paeria, visitarem l’església de Sant Joan, ubicada a la Plaça de Sant Joan, on hi ha les restes de l’absis medieval del segle XIII. L’antiga església medieval de Sant Joan va ser la parròquia més important de Lleida durant l’època medieval. El 1975, gràcies a unes excavacions arqueològiques es van descobrir els fonaments de l’absis d’aquesta antiga parròquia i actualment es poden visitar seguint aquesta ruta. A més, s’hi van trobar alguns elements escultòrics con mènsules i capitells que actualment es troben al Museu de Lleida.
Aquesta ruta arqueològica permetrà al visitant descobrir molts dels tresors que amaga la ciutat de Lleida a les seves entranyes. Allò que la fa especial és el bon estat de conservació de totes les restes i la facilitat amb la qual es pot fer el recorregut. De fet, el visitant podrà dedicar tot el temps que necessiti a analitzar cada un dels monuments i, si ho desitja, podrà fer la ruta en diferents moment o en diferents dies.
Si teniu l’oportunitat de recórrer aquesta ruta, no ho deixeu per un altre moment. Agafeu la vostra càmera fotogràfica i endinseu-vos en el subsòl de la ciutat de Lleida. De ben segur que aquesta visita us sorprendrà molt positivament.