GironaBaix EmpordàMonuments històrics

Castell de Begur, un mirador a la Costa Brava

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

El Castell de Begur és el símbol més emblemàtic d’aquesta localitat costanera del Baix Empordà. Actualment, aquest monument declarat bé cultural d’interès nacional (BCIN), només conserva els seus fonaments però la seva bellesa i el seu encant segueixen estant presents.

Aquest castell d’origen medieval, que data del segle XI, va ser construït per Arnust de Begur, un senyor feudal que va decidir ubicar el castell a la part més alta d’un dels turons que hi ha a la localitat de Begur. D’aquesta manera, es podia beneficiar d’aquesta posició estratègica que li permetia controlar l’àrea que envoltava la localitat de Begur gràcies a de les bones vistes que facilitava aquest emplaçament.

Amb el pas del temps, el Castell de Begur va pertànyer a diferents propietaris, entre ells el rei Pere IV el Cerimoniós, que el va vendre a la família Cruïlles el 1360. Finalment, uns anys més tard, el baró Carles de Vilademany i de Cruïlles va vendre el castell a la localitat de Begur el 1604 i, des d’aquell moment fins a l’actualitat, el castell ja no ha tornat a ser una propietat privada.

Des de la seva construcció, el Castell de Begur ha patit tres grans destruccions que han afectat considerablement la seva estructura. La primera va ser durant la Guerra Civil Catalana el 1468, la segona va ser durant la incursió francesa capitanejada pel Duc de Noailles el 1694 i la tercera va ser el 1810, durant la Guerra de la Independència contra França. Durant aquesta guerra el castell es va dinamitar i només va quedar la base d’una torre de planta circular, que encara manté uns 5 m d’altura, i algunes restes dels murs del castell.

Actualment, la part que es conserva del Castell de Begur és el resultat d’una restauració que es va dur a terme al segle XX. No obstant això, cal tenir ben clar que només hi queden les ruïnes i resulta difícil imaginar com era el castell durant la seva època daurada.

No obstant això, val la pena pujar fins al castell per gaudir de les meravelloses vistes panoràmiques que ens ofereix aquest monument.

Gràcies als panells informatius que hi trobarem, en un dia clar i sense núvols podrem veure les Illes Medes, la plana empordanesa, el cap de Creus i el Golf de Roses. A més, quan observem el poble des d’aquest punt, podrem veure també sis de les onze torres de defensa que es van construir entre els segles XVI i XVII per protegir la vila dels pirates moriscs.

Per arribar fins al Castell de Begur podem començar el nostre itinerari des dels carrers del centre del poble. Poc a poc, ens anirem apropant al turó on hi ha el castell, al qual hi arribarem en aproximadament mitja hora. En cas de no poder fer el camí a peu, el visitant pot arribar en cotxe fins a una aparcament que hi ha ben a prop del castell.

Des d’allà hi ha un camí ben ample pel qual es pot pujar fins al castell sense cap dificultat i és apte per a persones amb mobilitat reduïda.

L’entrada al les ruïnes del castell és gratuïta però al tractar-se de les restes d’un edifici en ruïnes, recomanem anar amb compte, especialment si viatgem amb nens, perquè l’indret pot ser perillós.

Observar la Costa Brava des del Castell de Begur, respirant la brisa que prové del mar i escoltant els sons de la natura, és una experiència única i irrepetible. Si teniu l’oportunitat de visitar aquestes ruïnes, no la deixeu escapar!

Begur

Després de visitar el Castell de Begur recomanem visitar el poble de Begur que es caracteritza pels seus estrets carrerons empedrats. Des de la Plaça de l’Església podem començar un itinerari que ens endinsarà en aquesta població marinera tan pintoresca. A més, es pot fer una petita excursió per descobrir les diferents platges i cales que hi ha a pocs quilòmetres d’aquest indret. Entre elles destaquem la Cala de Sa Tuna, que es troba en un indret natural on les aigües transparents i la diversitat marina són els protagonistes i les cales de Fornells, on hi ha un preciós port esportiu rodejat de cales típiques de postal.

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button