Casa Batlló, el drac de Barcelona
La Casa Batlló és un dels centres d’interès més visitats a Barcelona, sobretot perquè el seu arquitecte és Antoni Gaudí, un dels personatges més destacats internacionalment pel que fa a les construccions artístiques catalanes. Aquest edifici es troba al barri de l’Eixample de Barcelona, al Passeig de Gràcia, un dels carrers més elegants i amb més poder adquisitiu de la ciutat. A la mateixa illa s’hi troben 3 edificis que en la seva època van ser els protagonistes d’una pugna per a decidir quina era l’edificació més bonica: la Casa Lleó Morera de Domènech i Montaner, la Casa Amatller de Puig i Cadafalch i la Casa Batlló, d’Antoni Gaudí. Encara que no es va decidir quina de les 3 era la més bella, la que ha estat més visitada des d’aleshores ha estat la de Gaudí.
Antoni Gaudí és el màxim exponent del modernisme català, un estil que s’inspirava en les formes naturals per a les arts decoratives, així com també utilitzava formes exòtiques i l’estilització dels motius que apareixien en les seves obres.
Allò més curiós de la Casa Batlló és que no es va construir des de zero, sinó que va començar com a remodelació d’un edifici que ja estava ubicat en aquell mateix solar. Tenint en base la influència del Barroc d’algunes de les obres de Gaudí, l’artista va optar aleshores per incloure formes orgàniques en el model de la Casa Batlló, afegint també certes llicències creatives per a donar-li personalitat a l’edifici.
L’edifici el va comprar Josep Batlló, que posseïa diverses fàbriques tèxtils a Barcelona, i allà hi va viure amb la seva dona Amàlia Godó (de la família Godó, del diari La Vanguardia) fins la mort d’ambdós. Aquesta casa era ideal per a la burgesia catalana, ja que es trobava en un dels carrers amb més reputació de tota la ciutat, acabada de remodelar pel projecte d’Ildefons Cerdà. L’empresari Batlló va encarregar-li la remodelació a Gaudí, ja que aleshores l’artista ja era reconegut i estava treballant en obres com la Sagrada Família o el Parc Güell.
La Casa Batlló té 32 metres d’alçada i compta amb vuit pisos. La façana es va construir amb pedra de Montjuic i té múltiples interpretacions depenent dels ulls que la miren. Algunes persones hi veuen les onades del Mar Mediterrani i d’altres, el relleu de la muntanya de Montserrat. Està recoberta de ceràmica de cristalls de diferents colors, que fan destacar-ne les seves tonalitats des de lluny. A més, la façana també compta amb moltes formes que recorden a figures naturals, estilitzades i d’acord amb l’estil naturalista de Gaudí.
A l’interior tot està disposat per ser un habitatge d’ús quotidià i és per això que la Casa Batlló té un pati interior per tal d’aconseguir una il·luminació i una ventilació òptima. El pati està cobert per una claraboia de vidre i de materials de color blau.
El subterrani estava antigament destinat a albergar el servei i les calderes, tot i que ara s’utilitza per a la realització d’esdeveniments socials i culturals. Per arribar al rebedor, per altra banda, cal passar per una escala en forma de columna vertebral d’un enorme animal, que alguns experts creuen que és la cua del drac que es mostra a la façana de l’edifici.
De fet, tots els elements de l’edifici van estar dissenyats pel propi Antoni Gaudí que, tenint com a base les línies corbes, també va decidir quin mobiliari havia de posar a l’interior dels pisos i dels habitatges privats.
Aquest immoble també compta amb un terrat de 300 metres quadrats que conté les sortides de fum i ventilació de l’edifici però que està decorat amb l’estètica exquisida pròpia de Gaudí.
La Casa Batlló és una icona de la ciutat de Barcelona, així com un dels punts imprescindibles a visitar pels amants de l’art i de la naturalesa, ja que combina les formes orgàniques amb l’estètica d’un dels millors arquitectes i artistes del món.