Carnaval de Vilanova i la Geltrú: llibertat i bon humor
Un dels carnestoltes més populars del país és el que se celebra a la localitat de Vilanova i la Geltrú, la capital de la comarca del Garraf. La tradició d’aquesta festa té un recorregut de més de 250 anys d’antiguitat i es considera el carnaval de Catalunya per excel·lència.
La història del carnaval de Vilanova i la Geltrú va néixer en plena prohibició d’aquesta celebració en tot el territori espanyol per una ordre impulsada l’any 1937 a Burgos. Les tropes franquistes controlaven l’Estat fins que la prohibició es va expandir cada cop més. Tot i això, algunes ciutats es van negar a obeir aquesta ordre dictada per feixistes.
Els habitants de Vilanova i la Geltrú consideraven que aquesta festa és una manera de representar tolerància entre homes, bon humor i una gran llibertat; per aquest motiu, el municipi no va fer cas a l’ordre i va continuar celebrant el carnestoltes, d’una manera més discreta, però sense amagar-se.
No només va ser Vilanova i la Geltrú l’únic municipi que celebrava el carnestoltes, també ho van fer altres ciutats, però canviant el nom de la festivitat. Durant un temps, es coneixia el carnaval com la Festa d’Hivern, nom que també va adoptar el carnaval de Vilanova i la Geltrú durant un temps.
Altres localitats celebraven el carnestoltes després de la primavera, però el que diferencia a Vilanova i la Geltrú d’aquest fet és que aquesta ciutat sempre ha conservat les dates reals de la festivitat, respectant el calendari de cada any i allargant cada vegada més la quantitat de dies de celebració.
Actualment, aquest carnestoltes es divideix en categories segons el dia de la setmana. El costum es du a terme des del cas omís del poble cap a aquesta ordre, començant amb uns balls de màscares l’anomenat Dissabte de Mascarots.
El Dijous Gras s’iniciava amb la Xanotada i avui dia indica el començament del carnestoltes de tota Catalunya. Després, va néixer la tradició de les Comparses i el Dimecres de Cendra, l’últim dia de la festa en el qual se celebrava l’Enterrament de la Sardina.
El començament de les festes del carnaval de Vilanova i la Geltrú dóna la benvinguda a la festa amb el que s’anomena l’Arrivo, quan arriba el Rei Carnestoltes en una gran rua envoltat de carrosses i predicant el testament que inicia els dies de festa. A la tarda, l’Arribada del Caramel consisteix en el rei dels més petits que va llençant caramels i cantant l’himne del carnaval amb tot el públic.
Durant el carnaval, un personatge disfressat d’ocell arriba la nit del Dissabte de Mascarots. Aquest s’anomena Moixó Foguer i recorre tots els carrers de la ciutat. Després, Vilanova i la Geltrú recupera el Ball de Malcasats, una tradició amb anys d’història i que utilitza un to irònic i divertit per a les parelles mal avingudes.
Un dels actes més populars del carnaval són Les Comparses, les quals se celebren durant els dies de la festivitat amb un vestuari peculiar i molt vistós. Els més petits gaudeixen de Dilluns de Carnaval on es du a terme el Ball dels Paperets a ritme d’una orquestra o grup d’animació.
Finalment, arriba l’Enterrament al Teatre Principal i es crema el Rei Carnestoltes a la plaça de la Vil·la a la vegada que un espectacle dóna vida i música a la tradició.
Celebrar i conèixer el carnaval de Vilanova i la Geltrú és una bona oportunitat per a ser totalment partícip de la història de la ciutat que, entre moltes altres característiques i dades, destaca per aquests dies imparables de festa i alegria.