BarcelonaCiutats i poblesGarraf

Vilanova i la Geltrú, la ciutat que no dorm

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

La capital de la comarca del Garraf és Vilanova i la Geltrú, un municipi que se situa a 40 km de Barcelona i a 45 km de Tarragona. Es troba molt a prop de la ciutat de Sitges, amb la qual comparteix costa i molts aspectes festius com el famós carnaval.

El naixement de Vilanova i la Geltrú es relaciona amb el senyor feudal de la Geltrú. Aquest va impulsar una llei que obligava a les joves noucasades a passar la primera nit amb ell mateix. La llei es coneix com a dret de cuixa o dret de la primera nit. Per aquest motiu, una gran quantitat d’habitants de la Geltrú va marxar cap al mar, molt a prop de Cubelles, territori que es coneixia com a Vilanova de Cubelles. Amb els anys, es va convertir en una sola ciutat, l’actual Vilanova i la Geltrú.

Però no és fins a l’any 1274 que, oficialment, va ser fundada la ciutat. El rei Jaume I va entregar a aquesta la Carta Pobla, la qual atorgava a la població diferents privilegis, cortesia dels reis cristians i senyors laics i eclesiàstics de la península Ibèrica. D’aquesta manera, Vilanova i la Geltrú es diferencia en diverses zones d’interès cultural i, durant l’època que va rebre la carta, d’interès estratègic. Es relaciona amb la Reconquesta i la consegüent repoblació.

Tot i que l’economia del municipi s’ha basat sempre en l’agricultura i el comerç marítim del vi, segles després la industrialització va privilegiar el sector tèxtil, metal·lúrgic i químic. En l’actualitat s’ha afegit el sector terciari i de serveis, sent Vilanova i la Geltrú una ciutat turística.

Vilanova i la Geltrú és molt popular per les seves celebracions. El 17 de gener, el dia de Sant Antoni, se celebra la festa de Els Tres Tombs. Consisteix en una rua de cavalls amb carrosses i altres animals que donen tres voltes en un recorregut marcat prèviament per l’interior de la ciutat. Molts visitants porten els seus animals domèstics per tal que aquests siguin beneits.

La següent festa més celebrada és el Carnaval de Vilanova i la Geltrú. Durant diversos dies la ciutat celebra aquesta data amb centenars d’activitats pensades per a grans i petits, sent un símbol per al municipi. A l’estiu, concretament el 5 d’agost, se celebra la Festa Major en honor a la Verge de les Neus, la patrona de la ciutat. Gegants i capgrossos desfilen per la ciutat realitzant balls característics de la cultura catalana.

Les infraestructures d’oci relacionades amb el mar i l’esport són molt importants en la ciutat. Les platges, el port esportiu, el passeig marítim i el camp de golf en són exemples. De caràcter més cultural, Vilanova i la Geltrú compta amb teatres, cinemes, celebracions de festivals de música i, sobretot, amb una gran oferta de museus que expliquen la història de la ciutat.

Per conèixer Vilanova i la Geltrú profundament, no es pot prescindir de fer un passeig per la Rambla Principal i visitar la plaça de l’Ajuntament. Es tracta d’una població que disposa d’un ambient immillorable i que convida a descobrir els racons més complets i bells de la ciutat.

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button