BarcelonaAnoiaCiutats i pobles

Capellades, terra de molins

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

Capellades és el poble més petit de la comarca de l’Anoia, a la província de Barcelona. Està situat a la dreta del riu Anoia i és conegut per les restes arqueològiques del paleolític. A més a més, hi ha molta activitat industrial amb el tèxtil i el paper.

Què veure

L’abric Romaní-Parc Prehistòric de Capellades és una àrea de molt valor geològic i paisatgístic. Està dins d’un espai del municipi anomenat Cinglera del Capelló amb una superfície de gairebé 50.000 m2 i construeix tota la façana de la població sobre el riu Anoia. Dins trobem les restes d’arqueologia paleolítica i és conegut com a centre de divulgació del coneixement de la prehistòria.

Al centre del poble hi trobem la resta de llocs d’interès de la localitat. Casa Bas és una edificació senyorial de finals de segle XVII amb el nom d’una de les famílies propietàries. Els baixos de la construcció feien funcions de muralla de la vila i la seva estructura.

La Casa de la Vila data de l’any 1905 i constitueix un exemple d’edificació eclèctica que combina la tendència neoclàssica amb el naixement del modernisme. A l’entrada es pot veure una exposició permanent amb els Capgrossos Centenaris de Capellades.

Hi ha dos edificis religiosos de gran importància. L’església de Santa Maria és el primer edifici de la vila amb data del segle X amb l’existència d’un temple romànic. Per les seves grans dimensions se l’ha anomenat catedral de l’Anoia. L’església del Pilar és una capella de culte dedicat a la Mare de Déu del Pilar que en presideix l’altar. Es pot visitar durant la festivitat del pilar i puntualment en altres ocasions especials.

A la localitat hi trobem un parc, un espai de passeig pels residents. Està configurat al voltant d’una font que hi dona el nom del parc com a Font Cuitora. A la part central hi ha un auditori que acull concerts i actuacions.

Passejant per Capellades es descobreixen espais com el Rec del Corronaire situat just al mig de la vila. Aquest és una conducció que feia arribar l’aigua de la Bassa, una de les surgències naturals de l’aqüífer Carme-Capellades, fins als Molins de la Costa.

El Molí Paperer Munné està situat a l’antic molí Cal Farreres. A mig camí entre la producció artesana del segle XIX i l’automatització actual per a la fabricació de paper.

Finalment, al municipi hi trobem el veïnat de la Font de la Reina, un lloc estratègic de pas en el camí ral. Dins d’aquest nucli hi destaca la Capella de Santa Bàrbara, petita església de planta rectangular coronada per un campanar d’espardenya.

Què fer

La Ruta Camins del Paper, 5 rutes amb Capellades com a punt central per recórrer un paisatge industrial format pel riu Anoia, les rieres, els recs, les rescloses i els molins de paper.

Visitar el museu del Molí Paperer de Capellades. És un antic molí paperer del segle XVIII, anomenat Molí de la Vila. El museu compta amb una sala d’exposicions permanent sobre el paper i els sistemes d’impressió.

Gastronomia

La gastronomia de Capellades és una barreja entre la tradició catalana i la modernitat amb algunes especialitats pròpies de la comarca de l’Anoia. En els seus restaurants no hi poden faltar els plats de carn, com el xai rostit, o les carns a la brasa, com les botifarres, costelles de porc o botifarra.

On menjar

Es pot menjar en els dos hotels del poble. També hi ha restaurants, bars i cafeteries per poder fer un bon àpat.

Pots veure tots els restaurants de Capellades a Guiacat.

On dormir

Al mateix poble hi ha dos hotels per poder passar una bona estada. Un d’ells està situat al nucli urbà, l’altre al costat del riu.

També pots trobar allotjaments rurals propers a Capellades a Guiacat.

Festes

Al municipi se celebren diferents festes. La Festa Major se celebra a mitjan mes d’agost amb diferents activitats per a tots els públics on participen les entitats esportives i culturals del poble.

A l’hivern hi ha una altra festa Major el 6 de febrer per Santa Dorotea, copatrona del poble. Es commemora amb activitats lúdiques i festives.

També hi ha les Festes del Carrer per la capvuitada de Corpus. Dissabte s’inicia el barri de les Bledes, dilluns el del Ruc, dimarts Els Gegants, dimecres el Ninot i dijous les Places. La festa finalitza amb la comissió de festes del carrer on reparteixen un tortell per cada casa.

A més a més, hi ha el Mercat Figueter el segon diumenge de Quaresma. Té molta tradició des que la gent anava a comprar les figues al municipi. Actualment, té un programa d’activitats variades per a totes les edats i gustos. També hi ha el mercat d’antiguitats que se celebra el segon diumenge de cada mes.

El primer diumenge de desembre se celebra Santa Bàrbara a la Font de la Reina que porta el seu nom. Primer es fa la missa i després alguna activitat pels assistents.

Millor moment per visitar

El millor moment per visitar la localitat és durant les seves fires i festes, ja que es pot gaudir d’un ventall molt ampli d’activitats culturals, per la qual cosa és coneguda Capellades.

Imprescindibles

  1. Visitar el museu del molí del paper
  2. Visitar el parc abric romànic

Com arribar-hi

En cotxe: A Capellades s’hi pot arribar des de diferents accessos. Està connectat per carretera amb l’A2, el poble és la sortida 559, l’eix Anoia-Garraf  C15, la Carretera Comarcal C-244a Igualada-Sitges i la carretera local B-224 Martorell-Capellades.

En transport públic: Capellades està connectada per un servei regular d’autobusos, La Hispano Igualadina S.A. amb la línia Igualada-Barcelona, i una línia de ferrocarril Barcelona-Igualada.

També hi ha un servei de taxis amb els números disponibles a la pàgina web de l’ajuntament

Mapa

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button