TarragonaTarragonés

Amfiteatre de Tarragona, una mirada al passat

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

Si esteu de visita a Tarragona o teniu pensat anar-hi, no podeu marxar d’aquesta ciutat sense passar per l’Amfiteatre romà de Tarragona, que data del segle II després de Crist. Aquest amfiteatre està ubicat als afores del nucli urbà, dins de la muralla de Tarraco i molt a prop del mar Mediterrani. Per tant, des de les seves localitats podem gaudir de les vistes escoltant la remor de les onades mentre ens acarona la brisa del mar. Aquesta localització no va ser arbitrària, sinó que s’hi va construir allà perquè de tal manera que l’amfiteatre es trobés a prop de la Via Augusta i, a la vegada, ben a prop de la platja on arribaven els vaixells que transportaven els animals que havien de participar als diferents espectacles.

Aquest edifici forma part del Conjunt Arqueològic de Tarraco, que inclou el conjunt de ruïnes que es conserven de la ciutat romana de Tarraco i que formen part del Patrimoni Mundial de la UNESCO. Entre els indrets que inclou aquest conjunt arqueològic que no hem de deixar de visitar hi podem trobar la muralla de Tarragona, el circ romà de Tarraco, l’aqüeducte de les Ferreres o l’Arc de Berà.

L’amfiteatre era una construcció romana on s’hi celebraven diferents tipus d’espectacles per a tots els ciutadans dins del calendari de festes religioses de la ciutat. Els espectacles començaven amb una processó religiosa a l’arena del recinte, seguida dels espectacles de cacera d’animals que acabaven amb les lluites de gladiadors, persones de guerra que havien sigut comprades com a esclaus i que rebien entrenament per lluitar i formar part d’aquest espectacle. En ocasions, a l’amfiteatre també s’hi podien veure execucions públiques o competicions atlètiques.

Les graderies de l’amfiteatre de Tarragona, que fa 109 x 86 metres, es van excavar en la roca i es pensa que van tenir capacitat per a albergar prop de 14.000 espectadors. Allà s’hi duien a terme dos tipus d’espectacles: les lluites de gladiadors i les lluites amb animals. De manera puntual, també s’hi va celebrar alguna execució pública, però no era una activitat que es repetís amb assiduïtat. Sota l’arena de l’amfiteatre es poden visitar les fosses on hi havia algunes sales de culte i de descans per als gladiadors. A més, aquestes fosses servien com a magatzem per guardar-hi l’attrezzo dels espectacles i les gàbies on hi havia els animals, que mitjançant un muntacàrregues es pujaven a l’arena abans de començar els espectacles. En l’actualitat, a l’amfiteatre s’hi pot veure la tribuna, les portes de sortida a l’arena per on apareixien els gladiadors i els animals,  i una part de la façana original que encara es conserva. A les fosses, dins d’una de les sales de culte, s’hi va trobar una pintura de la deessa Nèmesi, que protegia als gladiadors, que actualment s’exposa al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona. Segons els historiadors, s’ha pogut saber que en èpoques de molta calor, els romans tapaven l’amfiteatre amb una gran carpa per tal de protegir als espectadors del sol.

Al mateix amfiteatre es va construir al segle VI una basílica visigòtica de culte dedicada al bisbe cristià Fructuós i als seus diaques, que van ser cremats vius a l’arena de l’amfiteatre. Sobre aquesta basílica es va edificar posteriorment l’església medieval de Santa Maria del Miracle al segle XII. 

Un bon moment per visitar l’amfiteatre de Tarragona i la resta d’espais de Tarraco declarats com Patrimoni Mundial és durant el festival Tarraco Viva que es duu a terme anualment a la ciutat al mes de maig. Aquest festival té com a objectiu apropar-nos a la civilització romana per conèixer els nostres orígens de manera didàctica i és el moment ideal per visitar l’amfiteatre ja que s’hi poden veure espectacles que recreen les actuacions dels gladiadors amb demostracions i reconstruccions exactes de les armes i les tècniques de combat dels gladiadors que no tenen res a veure amb la visió que ens ha ofert el cinema durant els darrers anys a les seves mega-produccions. A més, una de les activitats programades a l’amfiteatre consisteix en vestir-se de gladiador, conèixer les armes que utilitzaven i intentar posar en pràctica les seves tècniques de lluita gràcies a les explicacions i demostracions d’un grup d’experts en recreació històrica sobre els gladiadors de Roma.

Per tant, no us perdeu l’oportunitat de visitar l’Amfiteatre de Tarragona per conèixer una mica més sobre la nostra història i gaudiu d’aquest monument que s’ha conservat en molt bones condicions durant molts segles.

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button