MaresmeBarcelonaCiutats i poblesPlatges i cales

Sant pol de mar: l’essència del mediterrani

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

Un poble petit de cases blanques arran de platja i carrers estrets, testimoni del seu passat mariner. Aquest és Sant Pol de Mar, un municipi situat a la costa del Maresme, a la província de Barcelona.

El poble té el seu origen al monestir benedictí de Sant Pau, que va gaudir d’una gran riquesa gràcies a l’activitat econòmica que aquest generava, sobretot entre els segles XI i XIV. El monestir, com que disposava de biblioteca i scriptorium, també es va convertir en un important centre cultural, fins al punt que el prior s’encarregava de comprar els llibres pel rei.

Al costat del temple es van construir les cases dels pescadors, que encara avui es conserven.

Els habitants de Sant Pol de Mar vivien de l’agricultura (vinya, olivera, ametller, garrofer i maduixera), la pesca i el comerç de vi amb Amèrica. No va ser fins l’arribada del tren, el 1859, que es va començar a desenvolupar la indústria. El ferrocarril també va ajudar a que moltes famílies de Barcelona coneguessin la vila i construïssin les cases d’estiueig, donat inici al turisme de platja.

La costa de Sant Pol de Mar es caracteritza per està dividida en vuit platges d’amplada variable, la majoria d’elles cales rocoses de sorra gruixuda formades entre penya-segats. En realitat és un paisatge molt diferent de la resta del litoral del Maresme i més propi de la Costa Brava.

El Passeig de La Punta, construït entre els penya-segats i el mar, permet admirar el mar i el contrast entre les antigues cases d’estiueig i els edificis moderns. Però també és un punt de trobada entre els vilatans i escenari de moltes activitats d’oci i culturals.

Tanmateix, per descobrir indrets amagats res millor que recórrer el camí de ronda que uneix la vila amb Calella, sempre amb el mar al costat, tot i que alguns trams poden ser urbans o rurals.

Què veure

En quant al patrimoni arquitectònic de Sant Pol de Mar, destaca l’església de Sant Pau. Situada dalt d’un turó, ofereix una vista panoràmica de la costa des de la que, en dies de bona visibilitat, inclús es pot veure Barcelona.

L’antic monestir es va construir al segle X i després d’anys d’esplendor, va ser abandonat pels frares degut a les pestes i les guerres civils. Del temple original només queda l’absis i una finestra de la façana nord. La part exterior més antiga està decorada amb materials ceràmics que es van aprofitar de l’època romana.

L’edifici presenta diferents estils: l’ermita és d’estil romànic, la casa és del segle XII i els tres absidioles (o absis secundaris) del XVIII.

Al soterrani de l’ermita es troba una cambra romano-visigòtica, una de les poques construccions  d’aquesta època que es conserva íntegra a Catalunya. L’interior acull una imatge de Sant Pau i un retaule barroc dedicat a l’apòstol. Pel seu interès artístic, l’edifici està considerat com a Bé Cultural d’Interès Nacional del patrimoni català i Bé d’interès Cultural del patrimoni espanyol.

El municipi també posseeix una mostra d’estil gòtic tardà (any 1590): l’església de Sant Jaume. Es va construir arrambada a una torre de guaita que es va convertir en campanar. A l’interior conserva una custòdia de plata, una talla de fusta de la Mare de Déu del Roser del segle XVII i l’escultura de La Pietat (ss. XVI-XVII), obra de l’artista Juan Martínez Montañés.

De l’època colonial encara queden mostres d’estil modernista. Com les façanes de l’escola pública o la casa del Dr. Roure, Can Planiol i Can Tió, totes elles situades al centre de la vila.

Ja als afores del terme municipal, es poden veure les restes romanes del Morer, un centre de producció de vi que va funcionar entre els segles I i V, o les restes d’un poblat iberoromà al Farell. Amb les pedres d’aquest poblat es va construir la Torre Martina, una antiga torre de vigilància.

Festes i fires

Sant Pol de Mar celebra dos festes majors l’any, una al juliol i l’altre al gener. Aquesta última destaca per les seves arrels medievals: encara té lloc el ball de l’almorratxa, que recrea el conflicte dels moros i els cristians, i la venda dels torrons de «bavaia», típics d’aquella època.

Per Setmana Santa, se celebra la processó de la nit de Divendres Sant tal i com es duia a terme fa cent anys i sense que hagi estat interrompuda des de llavors.

D’altra banda, durant la primavera, s’organitzen fires gastronòmiques, com la Fira de la Maduixa o la Mostra Gastronòmica. Mentre que a l’estiu tenen lloc les fires culturals, entre les que es troben la Fira d’Art de Sant Jaume, Firamar, la Fira Alternativa, el Festival d’Havaneres i el Festival de Jazz Galet Club.

Val a dir que Sant Pol de Mar s’ha donat a conèixer al món de la mà d’una de les seves ambaixadores més prominents: la cuinera Carme Ruscalleda. És al seu poble natal on va obrir el primer restaurant, Sant Pau, que compta amb tres estrelles Michelin. El segon, amb el mateix nom, es troba al Japó, i ja en té dues.

 

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button