LleidaCiutats i poblesPla d'Urgell

Mollerussa

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

Mollerussa és la capital de la comarca del Pla d’Urgell, Lleida. Amb més de 15.000 habitants és la ciutat amb més indústria i serveis de la comarca. La seva economia sempre ha estat molt lligada a l’agricultura i la ramaderia, a causa de la proximitat del riu Segre i la construcció del Canal d’Urgell, que també va fer créixer la indústria.

Els primers registres de la ciutat són del segle XI, però els jaciments arqueològics van determinar que la seva història es remunta a segles abans de la invasió musulmana.

Tot i això, el patrimoni artístic que conserva és del segle XIX en endavant. Una mostra són les cases colonials, com la casa Niubò (actual seu del Consell Comarcal del Pla d’Urgell),  Cal Duc (el Centre de Cultura Contemporània) o Cal Cobatxo. També són de la mateixa època edificis industrials com Can Cullerer, una antiga masia; o el Molí de Cal Calçoner, un antic molí fariner també conegut com la Farinera.

Un altre edifici important és l’església de Sant Jaume. Es va construir a mitjans del segle XX per substituir la capella de Sant Isidori (s. XVII) que estava molt malmesa, tot i que encara es poden veure algunes parts restaurades. L’església presenta un campanar de forma quadrada de 40 metres alçada, 25 fins a la zona de les campanes. El seu disseny es va inspirar en l’arquitectura florentina i destaca la façana principal amb un gran atri amb arcs de mig punt.

A l’interior del municipi encara es poden veure alguns vestigis de l’època medieval com ara el carrer Vila Closa, un carreró llarg i fosc.

Però sens dubte l’edifici més emblemàtic de Mollerussa és el Museu dels Vestits de Paper. Es tracta d’una col·lecció de noranta vestits, alguns dels quals s’han presentat a diferents edicions del Concurs Nacional de Vestits de Paper.

A l’entorn natural de la localitat existeixen rutes de senderisme i de BTT. Però l’indret més visitat és la Serra. En aquest altiplà, s’hi han trobat les restes d’un assentament iber dels segles VI-II aC, anomenat el Tossal de les Tenalles.

A la Serra també s’hi va construir un aeròdrom per vols d’ultralleuger, una pista de motocròs en una antiga pedrera i pistes per practicar tir amb arc. És un indret on molts habitants de la ciutat van a passejar o a passar el dia, ja que hi ha un petit llac amb animals i barbacoes.

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button