Altafulla, una joia de la Costa Daurada
Si voleu visitar una de les viles costaneres més pintoresques de la Costa Daurada, Altafulla és la localitat que esteu buscant. Aquesta tranquil·la població és ideal per a passar uns dies de manera relaxada en un indret amb grans atractius culturals, paisatgístics i gastronòmics.
Altafulla és una localitat de poc més de 5.000 habitants situada a la comarca del Tarragonès, al marge esquerre del riu Gaià i entre dues muntanyes: la muntanya de Sant Joan i la muntanya de Sant Antoni. Aquesta població compta amb un gran patrimoni històric i cultural i l’any 1998 va ser declarada bé cultural d’interès nacional (BCIN) per la Generalitat de Catalunya degut a la Vila Closa i als ravals. Més tard, va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 2000 degut a la vil·la romana dels Munts.
El nucli antic de la població es coneix com Vila Closa, nom que fa referència a la situació de la ciutat després del tancament de les muralles. En aquesta zona, caracteritzada pels seus carrers en pendent, hi podem trobar restes de la muralla, restes de les torres de vigilància i alguns altres indrets que formen part del patrimoni cultural i arquitectònic d’Altafulla com el seu castell medieval o les diverses cases bastides al segle XVIII.
Quan el visitant arribi a aquesta localitat, allò que li cridarà més l’atenció serà el meravellós castell d’Altafulla, d’estil renaixentista. Aquest edifici té forma de fortalesa medieval i es conserva en un molt bon estat ja que va ser reconstruït al segle XVII a partir d’uns plànols del segle XV. Conseqüentment, encara conserva parts del castell original com el pati medieval i una galeria renaixentista. El castell es troba a la Vila Closa, la part més antiga d’Altafulla i està adossat a les muralles medievals de la ciutat. Es tracta d’una propietat privada que està habitada en aquests moments, per la qual cosa no és possible visitar-lo.
D’altra banda, un altre dels indrets que cal visitar és l’església parroquial de Sant Martí, que data de començaments del segle XVIII. Aquesta església de tres naus en planta de creu llatina es caracteritza per la seva austera façana, on hi ha una imatge de Sant Martí de Tous sobre el portal d’estil neoclàssic, i el campanar, de planta quadrada, que està inacabat. L’interior de l’església es va veure molt afectat per la Guerra Civil espanyola però encara es conserven tant la capella de Sant Isidre com la capella del Santíssim, que té un retaule barroc de 1745 de l’escultor Josep Vila i el daurador Francesc Morales.
Un dels llocs més bonics d’Altafulla és el seu passeig marítim, des del qual es pot gaudir de la platja de la localitat i de totes les botiguetes dels antics comerciants i pescadors que es troben a primera línia de platja. A més, les aigües que banyen aquesta part de la Costa Daurada tenen un color preciós i deixen bocabadat als visitants per la seva claredat.
A més, a la zona que es coneix com els Munts, hi ha les restes d’una vil·la romana que es dedicava a la producció agrària. Les excavacions d’aquesta zona arqueològica tan valuosa van començar l’any 1967 i des d’aleshores s’han trobat diverses restes que es conserven al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona. Aquest complex estava situat en un punt estratègic, sobre un petit turó que s’aixecava ben a prop de la costa i de la desembocadura del riu Gaià. Per tant, els seus habitants tenien un control absolut sobre el transport de mercaderies tant per la via terrestre com per la via marítima. Aquesta vil·la romana és un dels conjunts més importants d’Hispània en la seva categoria ja que es tracta d’un nucli residencial molt important.
Recomanem també visitar la desembocadura del riu Gaià, que forma part de la xarxa de zones humides de la Catalunya meridional, per la seva riquesa faunística i paisatgística. Hi trobareu una gran quantitat d’ocells i de mamífers com conills, esquirols i talpons que són molt difícils de trobar tan a prop de zones urbanitzades com aquesta. A més, els amants de la natura i el senderisme poden seguir la Ronda Verda del Baix Gaià, un itinerari que comença a l’ermita de Sant Antoni d’Altafulla i que es pot fer a peu o en bicicleta. Aquest sender connecta diferents poblacions gràcies a una xarxa de camins rurals que formen l’Agrupació de Municipis Turístics del Baix Gaià. Una part d’aquest itinerari és la Ruta dels Castells del Baix Gaià, a la qual hi trobarem diverses fortificacions romàniques i medievals.
No perdeu l’oportunitat de visitar Altafulla, una tranquil·la població de la Costa Daurada ubicada en un entorn natural incomparable i que guarda un gran patrimoni històric i cultural.