Monuments històricsGironaGironès

Les muralles de Girona

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

Les muralles de Girona han experimentat diverses reformes des de la seva construcció a l’època romana. Actualment, el visitant pot recórrer diferents trams dels murs de la que és considerada la muralla carolíngia més extensa del continent europeu. Des de les seves torres es pot contemplar la ciutat i poblacions del voltant.

La muralla més primitiva va ser construïda al segle I aC, i estava organitzada seguint el sistema romà; el cardo maximus (de nord a sud) era el que es coneix avui dia com a carrer de la Força, mentre que el decumanus maximus (d’est a oest) se’n desconeix l’equivalència.

carrer de la Força
Carrer de la Força

A més a més, segons els resultats d’algunes investigacions, es creu que aquesta primera muralla va ser construïda sobre jaciments de muralles ibers.

Durant els segles IX i X, es va dur a terme una remodelació dels murs, per fer-los més amples, i es van construir diverses torres. Un segle més tard, va tenir lloc la construcció dels castells de Sobreportes i de Girona, per protegir les dues entrades principals a la ciutat, així com el castell de Gironella.

Durant el regnat de Pere el Cerimoniós, l’alt creixement del nucli de la ciutat va promoure l’ampliació de la muralla. Els murs existents es van aprofitar com una doble muralla, i és el que es coneix com la Força Vella. A part, es van construir les noves muralles que protegirien els diversos nuclis de població.

Les muralles de Girona

Al segle XVII es van afegir diferents baluards i fossats en llocs estratègics, com per exemple, els baluards de Sant Pere, de Sant Cristòfol, i de Sant Narcís.

El 1814, després del setge de la ciutat de Girona per part de les tropes franceses, es van construir la Torre Gironella i el baluard de la Mercè. A partir del segle XIX es van enderrocar diversos trams que impedien el creixement de la ciutat, i només es van conservar els que, actualment, permeten passejar per les antigues muralles carolíngies i medievals que delimiten el Barri Vell.

Amb les restauracions dutes a terme a partir del segle XX, les muralles restants, integrades amb les noves àrees verdes de la ciutat, ofereixen, tant als habitants com visitants de Girona, un viatge al passat de la ciutat, i una perspectiva única del seu entorn.

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button