Llocs religiososGironaGironès

Sant Pere de Galligants

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

El monestir de Sant Pere de Galligants a Girona és un dels vestigis arquitectònics més rellevants del romànic català. Actualment, només se’n conserven l’església i el claustre. Es desconeix la data de la seva construcció, però se’n té constància des del segle X.

L’edifici actual data de la primera meitat del segle XII, quan Ramon Berenguer el Gran va donar part del seu llegat per contribuir al cost de les obres. Es creu que a finals d’aquest segle es va acabar de construir el claustre.

Destaca una gran rosassa a sobre de la porta principal; el diàmetre de la qual mesura més de tres metres, decorada amb tres cercles de pedra. L’acompanyen vuit arcs amb columnes, cadascuna acabada amb un capitell.

A la galeria situada a l’oest del temple, hi ha alguns capitells que presenten decoracions basades en el Nou Testament. Per exemple, es pot veure referències a l’Anunciació, el Naixement i l’Epifania, així com la fugida a Egipte.

També n’hi ha que reprodueixen situacions de la vida quotidiana d’aquell temps, per exemple, músics, un bisbe, o un guerrer. Alguns, en canvi, tenen motius relacionats amb la naturalesa, els animals, motius geomètrics, o bé, éssers mitològics.

De forma inusual, el monestir està integrat en l’entramat urbà de la ciutat, ja que la majoria dels monestirs s’ubicaven en indrets aïllats. Tanmateix, l’abadia benedictina també destaca per una capçalera asimètrica, i un campanar de vuit cares.

Sant Pere de Galligants

La capçalera presenta un absis amb una absidiola a cada costat. No obstant això, a l’extrem del braç del creuer hi ha un altre absis, del qual s’intueix que es tracta del reaprofitament de l’estructura d’un antic temple. Per la seva banda, el campanar és del tot simètric, i està decorat seguint l’estil romànic llombard, típic del segle XI.

Com a curiositat, els capitells de la nau central i de la capçalera han donat peu a un interminable debat respecte al seu origen. Segons alguns historiadors, aquests van ser dissenyats pel mestre de Cabestany i del seu taller, però n’hi ha que consideren que pertanyen a la influència de l’Escola de Tolosa.

Des de l’any 1857, Sant Pere de Galligants acull un museu d’arqueologia i belles arts, i, de fet, és un dels més antics de Catalunya. El Museu d’Arqueologia de Catalunya a Girona, allotja les restes prehistòriques i de l’edat mitjana, trobades a les diferents excavacions per les comarques de Girona.

Museu d'Arqueologia de Catalunya
Museu d’Arqueologia de Catalunya

El monestir està obert al públic de dimarts a dissabte, de 10 h a 19 h, i els diumenges i festius, de 10 h a 14 h.

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button