
Vielha, el pueblo más cosmopolita del Valle de Aran
Vielha, la capital de la Vall d’Aran, és una vila pirinenca que es troba a gairebé 1.000 metres d’alçada i està rodejada de cims que superen els 2.000 metres. Aquesta pintoresca localitat es caracteritza pels seus edificis de pedra, típics de la Vall d’Aran, i un dels seus tresors, el riu Nere, que creua la localitat.
El nucli històric de la ciutat es troba prop de la confluència entre el riu Nere i el riu Garona. Aquesta captivadora part de la vila destaca pels seus carrers estrets i els seus històrics edificis. Un dels llocs més emblemàtics del casc antic de la ciutat és Çò de Rodès, que es troba al carrer Major. Aquesta casa de 1608 conserva encara molts elements del passat com les cantoneres de pedra, la porta adovellada i les dues finestres de la planta superior: una d’elles d’estil gòtic i l’altra d’arc rebaixat. A més, per conèixer una llar típica aranesa podem passar per davant de Çò de Saperisa, una de les cases més històriques de Vielha que data de 1605. A la façana d’aquest edifici s’hi poden veure dues grans portes de fusta i diverses finestres amb trencallums.
A més, al carrer Major de Vielha trobarem també Tor deth generau Martinhon (Torre del general Martinhon), una casa senyorial que data de finals del segle XVI. Disposa d’una petita torre que fa cantonada i destaca notablement per les seves cantoneres de pedra. En l’actualitat, aquest edifici és la seu central dels Museus de la Vall d’Aran i allà hi trobarem el Museu Etnològic, on podrem aprendre una mica més sobre la història de la Vall d’Aran.
Un altre dels edificis importants del nucli històric és la Fabrica dera Lan, una industria tèxtil de finals del segle XIX que transformava la llana natural en fil de llana. Aquesta fàbrica va ser construïda per un veí de Vielha i va funcionar fins a mitjans del segle XX. La fàbrica es nodria de la força motriu del riu Nere que mitjançant la força del corrent de l’aigua movia la roda de fusta que transmetia l’energia cinètica a les màquines.
Un altre dels atractius de la vila és l’església de Sant Miquèu de Vielha. Aquesta edificació es caracteritza pel seu estil romànic, que comença a mostrar alguns trets típics de l’estil gòtic. El seu campanar crida molt l’atenció per la seva mida però cal tenir en compte que aquesta església es va construir al costat del castell medieval i, per aquesta raó, el campanar també tenia la funció de torre de defensa i d’homenatge. Actualment, aquesta església es troba al costat de l’Ajuntament i la Oficina de Turisme, i al seu interior s’hi conserven el Crist de Mijaran i una petita col·lecció de pintures gòtiques i barroques.
Si voleu fer senderisme, podeu recórrer algun dels itineraris que comencen en aquesta vila i que ens endinsen en el cor de la Vall d’Aran. El Camín de Reiau, per exemple, porta cap a l’Alt Aran en un sentit, i cap al Baix Aran en l’altre sentit.
La vila de Vielha és una ciutat que ha canviat molt durant els últims anys i s’ha adaptat molt bé a la demanda turística. En aquesta població hi ha una gran quantitat de bars, restaurants i hotels per a turistes de tot tipus de nivell adquisitiu. A més, hi ha moltes empreses que ofereixen la possibilitat de practicar esports d’aventura, rutes en 4X4 per la Vall d’Aran i tot tipus d’esports d’hivern.
Un dels indrets més propers a Vielha que val la pena visitar és la Bassa d’Oles i bosc de Varicauba. Aquest paratge es troba a pocs kilòmetres de Vielha i s’hi pot gaudir de l’estany i de la vegetació que l’envolta durant tot l’any. L’estany es pot rodejar caminant en 20 minuts aproximadament i aquest indret és molt freqüentat per famílies que decideixen anar-hi per passar el dia i relaxar-se lluny de la civilització. A més, des de la Bassa es poden agafar dos circuits de BTT (un de verd i un altre de blau) i els amants de la pesca podran practicar la pesca intensiva de truita de repoblació si tenen el permís adequat.
Ja sigui estiu o hivern, no perdeu l’oportunitat de visitar Vielha, la ciutat més cosmopolita de la Vall d’Aran, on l’encant dels Pirineus es fusiona amb l’agitació del turisme.