GironaD'interès culturalGironès

Call de Girona, un viatge a la Girona medieval

Clica per puntuar
(Vots: 2 Mitjana: 3)

Un dels llocs més emblemàtics de la ciutat de Girona és el Call jueu, que es tracta d’un conjunt de carrers laberíntics que ens transportaran a l’època medieval sense sortir de la cosmopolita capital del Gironès. Aquest call és mundialment conegut per ser el millor conservat de tota Europa.

El Call de Girona es va començar a construir al segle XII, quan diverses famílies jueves van decidir instal·lar-se al carrer de la Força. La comunitat jueva d’aquella època es va integrar en la societat de Girona sense cap mena de problema, va ocupar un lloc clau en el desenvolupament econòmic de la ciutat i es va caracteritzar pel seu alt nivell cultural. De fet, des del segle XI fins al segle XIII, es va crear l’escola de càbala més important de tot l’occident medieval en aquest indret.

Actualment, una part del call s’ha rehabilitat gràcies a l’Ambaixada d’Israel i el Patronat Call de Girona, un organisme municipal autònom que s’ocupa de la recuperació i conservació de l’herència jueva de Girona. El Patronat es troba al Centre Bonastruc ça Porta, on hi podem trobar mostres i exposicions relacionades amb la forma de vida jueva.

L’edifici del Centre Bonastruc ça Porta està ubicat al lloc on hi havia la sinagoga de la ciutat de Girona al segle XV. El 1942, quan es va expulsar als últims jueus de Girona, l’edifici va convertir-se en una propietat privada però durant la dècada de 1980 es va rehabilitar per convertir-se en el lloc de referència de la recuperació del llegat jueu de Girona.

Per gaudir d’una màgica ruta pel Call de Girona, el visitant ha de començar passejant pel carrer de la Força. Aquest carrer es l’artèria principal del call i es caracteritza per la seva estretor i l’alçada dels edificis. Al llarg d’aquest carrer el visitant trobarà el Museu d’Història dels Jueus, on podrem aprendre moltíssim sobre la història de la comunitat jueva a Catalunya i a Girona al llarg dels segles, i el Museu d’Història de Girona. A més, en una part del carrer on hi ha més amplitud, hi ha un parell de bars on podrem seure a la terrassa exterior i gaudir d’una bona copa de vi amb la tranquil·litat que emana el cor del Call de Girona.

El carrer de la Força ens portarà fins a la petita Plaça de la Catedral, on una llarga escalinata ens obre pas cap a la majestuosa Catedral de Girona. Aquesta plaça es troba fora dels límits del barri jueu i durant l’època medieval albergava el Mercadell, el mercat medieval de la ciutat de Girona.

Per seguir la ruta, s’ha de tornar al carrer de la Força i s’ha de pujar pel carrer de Sant Llorenç, un carrer esglaonat amb una forta pendent que uneix el carrer de la Força amb la part superior del barri jueu. Alguns autors han trobat moltes semblances entre aquest carreró i els carrers del casc antic de Jerusalem. Al carrer de Sant Llorenç és on hi trobarem el Centre Bonastruc ça Porta i la casa de Lleó Avinay.

El Centre Bonastruc ça Porta és un conjunt de jardins, patis i edificis que ens ajuda a tenir una visió més acurada de l’arquitectura jueva medieval. Destaquem el Pati dels Rabins, que ressalta per la seva lluminositat respecte a la ombria del barri jueu.

La casa de Lleó Avinay es troba a la part final del carrer de Sant Llorenç. Quan els jueus van ser expulsats de Girona, aquest edifici pertanyia al rector de l’aljama, Lleó Avinay, que després de posar-se d’acord amb altres membres i regidors del Consell Jueu, va vendre aquesta propietat juntament amb la sinagoga, l’hospital i els banys públics. Una de les parts més impressionants d’aquesta casa de propietat privada és el seu pati, envoltat per finestrals gòtics i amb un bell pou al mig, que es pot observar des del carrer de Sant Llorenç.

Podem seguir la ruta per la Pujada de la Mare de Déu de la Pera, que es troba a la dreta del carrer de la Força i que va cap al turó de la Catedral. És el carrer més lluminós dels que formen el call i el visitant ho agrairà. Aquest carrer acaba en un dels pòrtics de l’antic Call de Girona i és, per tant, el límit superior del barri jueu. En aquest carrer hi trobarem La Pabordia, un conjunt d’edificacions on hi havia els banys públics entre els segles XIII i XIV.

Finalment, cal visitar la Placeta de l’Institut Vell, situada gairebé al final del carrer de la Força, on hi ha diverses construccions molt significatives respecte al pas dels jueus per Girona a l’època medieval. A la placeta hi ha la Canonja Vella, un edifici del segle XII, a l’interior del qual es pot trobar un antic carreró paral·lel al carrer de la Força i que actualment està tapiat.

El Call Jueu de Girona guarda molts secrets per als visitants. Els seus carrers ombrívols i tota la història que han presenciat durant el pas dels segles us esperen!

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button