Ciutats i poblesGirona

Santa Pau

Situat al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, envoltat de volcans i colades de lava, es troba un dels pobles amb més encant de Catalunya: Santa Pau.

Construïda al segle XIII al voltant del Castell, el nucli antic encara conserva el traçat original dels carrers, així com l’arquitectura d’edificis i altres estructures. Tot plegat va fer que l’any 1971 fos declarat Conjunt Històric Artístic i que avui se’l consideri com a Bé Cultural d’Interès Nacional.

Recórrer els Diferents indrets d’aquesta vila emmurallada és com viatjar a l’època medieval, a l’hora que es gaudeix d’un entorn natural excepcional.

 

Què veure

Santa Pau té molts indrets a visitar, tant naturals com arquitectònics.

Santa Pau

Val la pena fer un recorregut sense presses pels carrers de la vila i admirar les cases de pedra, les galeries porticades, les finestres d’estil gòtic i alguns altres racons amagats.

L’origen del poble se situa al castell. L’edifici es va construir entre els segles XIII i XVIII. La seva estructura és compacta, de planta rectangular i té un gran pati interior, així com una torre de l’homenatge.

A tocar de l’edifici trobem la plaça Major, també coneguda com a Firal dels Bous. Es tracta d’un recinte porxat, construït amb arcs irregulars i on la majoria de cases estan adherides a la muralla.

Aquí es va construir l’altre edifici emblemàtic de Santa Pau: l’església de Santa Maria (s. XV). És d’estil gòtic i consta d’una sola nau. Al seu interior es troba una important col·lecció d’art litúrgic.

Un dels accessos a la plaça és el Portal de la Vila Nova, o de Sant Antoni, que junt amb el Portal de la Vila Vella són les dues entrades al nucli medieval de Santa Pau.

Per altra banda, el Portal del Mar és un mirador que ofereix unes vistes magnífiques de les valls que envolten el poble. Però per obtenir la millor panoràmica del poble ens hem de situar a la plaça del Mirador. Des d’allà es pot contemplar el turó sobre el qual es va construir Santa Pau, el perfil de cases de pedra que el voreja, amb el campanar de fons, i alguns trams de la muralla.

Als afores del poble trobem el Pont d’Instints, una construcció que travessaven els visitants de Santa Pau per anar a l’església de Santa Maria dels Arcs (s. XII), la primera que es va edificar a la vall. Tot i ser majoritàriament d’estil romànic, va patir diverses reformes durant el segle XVIII. A més del temple, hi ha altres quatre edificis al voltant d’un pati.

No hi ha dubte que un dels principals atractius de la zona són els volcans de Santa Margarida i del Croscat, que formen part d’un paisatge protegit de gran riquesa biològica. La visita ens permet introduir-nos dins d’un cràter i descobrir les capricioses formes d’algunes roques.

Santa Pau

Una altra zona molt freqüentada és la Fageda d’en Jordà, un bosc de faigs de gran bellesa que, sorprenentment, ha crescut sobre la lava volcànica. És un entorn tan inspirador i ple de raconets que sembla haver sortit d’un conte de fades. No podràs deixar de fer fotografies.

Santa Pau

I si parlem de racons espectaculars no ens podem oblidar del salt de Can Batlle, un salt d’aigua amb dos trams ubicat enmig del bosc, que compta amb una petita zona de bany.

Per altra banda, el Mirador de Penya Peguera ens ofereix un lloc ideal per contemplar bones vistes. Des d’aquest punt es poden observar, a més de Santa Pau, Olot, la majoria dels volcans de la zona, i fins i tot, el Canigó.

 

Què fer

Gairebé totes les activitats que es poden fer a Santa Pau estan relacionades amb la visita a la Zona Volcànica de la Garrotxa. La més destacable és la Ruta dels Volcans. Seguint algun dels diversos camins que surten de Santa Pau i que recorren l’entorn del poble, es poden descobrir els diferents volcans, les ermites disperses per la zona i la Fageda d’en Jordà. En aquesta se’ns convida a visitar les granges i la fàbrica on s’elaboren els productes làctics i les melmelades La Fageda.

Santa Pau

El parc temàtic Lava Parc és qui s’encarrega d’oferir la majoria d’activitats. Per exemple, es poden fer passejades a cavall o amb poni fins al Croscat i la Fageda. Qui vulgui fer una passejada més romàntica pot recórrer la Fageda d’en Jordà mitjançant un carruatge tirat per cavalls. També hi ha la possibilitat de fer una excursió al Croscat amb el carrilet, una rèplica de l’antic tren que connectava Olot amb Girona.

Els més agosarats tenen l’oportunitat de fer un vol en globus per sobrevolar els volcans i descobrir el paisatge volcànic des d’una altra perspectiva.

I ja que estem a Santa Pau és un bon moment per visitar dos pobles medievals molt ben conservats: Castellfollit de la Roca i Besalú.

 

Gastronomia

Gràcies a la terra volcànica de la Garrotxa, a Santa Pau es cultiva un producte únic i amb Denominació d’Origen Protegida (DOP): els fesols de Santa Pau.

Aquest llegum és més blanc que altres varietats i té forma arrodonida.

Santa Pau

On menjar

Molts dels bars i restaurants, tant del poble com dels seus voltants, utilitzen productes naturals de proximitat cultivats en aquestes terres riques en nutrients. Però sempre destacant els fesols de Santa Pau com a ingredient principal de gran part de les seves creacions culinàries, com ara els fesols amb botifarra catalana, amb samfaina o a la marinera.

Veure restaurants recomanats a Santa Pau.

 

On dormir

Santa Pau ofereix un ventall de possibilitats pel que fa a l’allotjament. D’entrada hi ha dos hotels i una pensió. Tot i això, les cases rurals, la majoria situades en diferents punts als afores del poble, estan força sol·licitades, ja sigui per llogar una habitació o una casa sencera.

Els apartaments turístics són una altra opció. La majoria d’ells estan situats dins de la vila medieval i formen part de cases del segle XVIII.

Però si el que busques és un allotjament més econòmic i estar en contacte directe amb la natura, et pots decidir per dormir en el càmping de Santa Pau.

Veure allotjaments rurals a Santa Pau.

 

Festes

Santa Pau celebra la seva festa major a mitjans del mes d’agost, mentre que al desembre posa en escena un pessebre vivent.

Tanmateix, la festivitat més famosa de la vila és la que té lloc per Sant Antoni: la Fira del Fesol, també anomenada Fesolada. Per aquestes dates el poble s’omple de parades artesanals i es duen a terme tota mena d’activitats i espectacles. A més, és la millor ocasió per degustar els plats elaborats amb els fesols de Santa Pau.

 

Millor moment per visitar el poble

Cada estació de l’any ofereix paisatges de gran bellesa de Santa Pau i del seu entorn. Però és a la tardor quan als boscos i a les fagedes hi ha una explosió de colors, i passen dels diferents verds a tonalitats que van del groc al vermell. Un autèntic espectacle.

 

Imprescindibles

  1. Passejar per la Fageda d’en Jordà.
  2. Pujar als volcans del Croscat i Santa Margarida.
  3. Acostar-se fins al Salt de Can Batlle.
  4. Visitar els pobles medievals de Castellfollit de la Roca i Besalú.
  5. Degustar el fesols de Santa Pau.

 

Com arribar a Santa Pau

Per carretera
Des de Barcelona cal agafar l’autopista AP-7 en direcció Girona, seguir per la carretera C-17 direcció Parets/Vic/Puigcerdà i, passat Vic, desviar-se per la C-37 en direcció a Manlleu/Olot. Dins de la població d’Olot, s’ha de sortir per la carretera GI-524 per arribar a Sant Pau. En el cas de Lleida, s’ha de circular per l’autovia A-2 i canviar a la C-25 a l’alçada de Cervera. I des de Tarragona s’agafa l’AP-7. En tots dos casos s’ha d’arribar fins a Vic i seguir les mateixes indicacions anteriors. S’arriba des de Girona mitjançant l’AP-7 direcció Montagut, on es canvia a la C-66 en direcció a Banyoles. Es continua fins a Porqueres on s’agafa la GI-524.

En tren
Els trens de Renfe arriben fins a Vic o Girona i després cal pujar a un autobús fins a Olot

COM ARRIBAR-HI

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button