Ciutats i poblesGirona

Peratallada

Peratallada és un petit poble d’origen medieval, de poc més de 200 habitants, que pertany al municipi de Forallac, al Baix Empordà (Girona).

Al conservar en bon estat gran part del seu traçat i edificis originals, és una de les poblacions d’arquitectura medieval més important de Catalunya. A més, va ser una de les més ben fortificades, ja que comptava amb una muralla protegida per un fossat d’entre set i vuit metres de profunditat, excavat a la roca viva. Per això està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

Passejar amb tranquil·litat pels seus carrers estrets permet descobrir arcs de pedra i admirar l’heura que recobreix la façana d’algunes cases, o les diferents panoràmiques que es poden observar del castell i les muralles.

És un indret ple de racons dignes de fotografiar.

Actualment, el castell és un espai privat i, per tant, no es pot visitar. Per altra banda, la Torre de l’Homenatge, amb els seus 10 metres d’alçada, és un dels monuments més representatius de Peratallada.

Als afores de Peratallada trobem l’església de Sant Esteve, un edifici romànic del segle XIII. Per entrar a la vila des del temple, s’ha de creuar la carretera i accedir-hi pel Portal de la Verge, on és possible que existís un pont llevadís. En aquest punt, al carrer de la Roca, es pot observar la roca sobre la qual es va construir el poble i com la van excavar per donar forma als carrers.

El centre neuràlgic de Peratallada es troba a la plaça de les Voltes, un recinte porticat que encara conserva gran part dels arcs. És plena de restaurants on es pot tastar un dels plats típics de la zona: arròs de Pals a la cassola.

Un altre dels atractius del poble, més enllà del patrimoni històric, és la gelateria Gelat Artesà de Peratallada. És famosa per elaborar els seus productes amb ingredients totalment naturals i artesanals, sense afegir-hi additius de cap mena. Però també per l’originalitat dels sabors. S’hi poden trobar gelats amb gust d’olives, d’anxoves de L’Escala, de roquefort, de farigola, de timó, etcètera.

Molt a prop de Peratallada es poden visitar altres pobles amb un encant similar, com Pals i Monells; o visitar les fabuloses platges de Begur.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Back to top button