GironaBaix EmpordàMonuments històrics

El Castell de Peratallada, una experiència medieval

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

El Castell de Peratallada es troba, com bé indica el seu nom, a la localitat de Peratallada, al Baix Empordà. Aquesta bonica localitat medieval catalana, que va ser declarada conjunt histórico-artístic i bé cultural d’interès nacional (BCIN), es caracteritza pels seus laberíntics carrers empedrats i el seu senyorial castell. Quan el visitant passeja per aquesta vila, queda meravellat pel bon estat de conservació dels seus edificis i es sent com si hagués fet un pas enrere en el temps i estigués a l’època medieval.

El nom de Peratallada poble prové del llatí “petra tallada” i fa referència a l’indret sobre el qual es va construir tot el poble, una gran roca que es va picar a consciència per crear una profunda fossa al seu voltant. De fet, aquesta fossa es va convertir en un element estratègic fonamental per a la defensa d’aquesta població durant l’època medieval perquè es va aconseguir que els enemics no poguessin ni tan sols apropar-se a les infranquejables muralles.

El castell de Peratallada, que data de 1065, va ser el nucli al voltant del qual la vila va anar creixent de mica en mica. Allò que més crida l’atenció del castell és la seva torre, anomenada Torre de l’Homenatge, de planta rectangular i 8 metres d’alçada, que es veu pràcticament des de qualsevol indret de la població i es conserva en molt bon estat.

Actualment, al castell s’hi poden visitar dues parts molt diferents: el nucli fortificat i el palau. El visitant podrà gaudir-les gràcies al seu bon estat de preservació i podrà fer-se a la idea de com era la vida en un castell medieval català. Quan es passeja pel nucli fortificat, allò que crida més l’atenció és el fet de veure’s rodejat de murs de pedres. Tant el terra com les parets de les muralles i del castell estan construïdes seguint l’estil feudal i encara es preserven gairebé intactes.

L’altra part del castell, la del palau, està formada per diferents edificis i altres espais oberts que envolten un pati central. Des d’aquest pati central es pot accedir a diverses cambres que van ser molt importants per als habitants de Peratallada en l’època medieval. En una d’elles, per exemple, es reunien els veïns per tractar temes relacionats amb la vida del poble. A més, la façana principal del palau ocupa un dels costats de la Plaça del Castell i es caracteritza pels seus quatre finestrals amb coronelles gòtiques. En aquesta plaça hi ha diversos bars amb terrasses exteriors on el visitant podrà gaudir d’un aperitiu al bell mig de la plaça i a tocar del palau del castell mentre tasta productes de la terra de molt bona qualitat.

Quant a la seva estructura, la planta del Castell de Peratallada es correspon amb la d’una fortalesa d’època medieval però durant el pas dels segles, el castell ha sofert diverses reconstruccions estructurals que han afectat la seva forma i, actualment, no és la mateixa que la original.

La població de Peratallada es troba envoltada per la muralla que protegia la vila dels invasors i que es conserva en bones condicions gairebé en la seva totalitat. De fet, Peratallada va ser un dels feus medievals més ben protegits ja que la ciutat es va dividir en tres parts i cadascuna d’elles tenia la seva pròpia muralla. Actualment, la població de Peratallada no s’estén més enllà de les muralles i encara guarda el seu esperit rural. Per tant, el visitant pot recórrer els seus tranquils carrerons estrets de pedra i observar els diferents habitatges que encara mantenen una semblança més que raonable amb els edificis de l’època medieval. A més, alguns dels carrers ens recorden als dels pobles de la Toscana italiana, perquè les cases i masies de pedra estan cobertes, en moltes ocasions, de plantes enfiladisses que trepen per les façanes i que aporten al conjunt del paisatge una nota de color digna de qualsevol conte de fades.

Després de visitar el Castell de Peratallada, recomanem passar per l’església de Sant Esteve de Peratallada, que es troba fora de la muralla però a pocs minuts del poble, i ens deixarà bocabadats amb la seva façana romànica que data del segle XIII.

Si voleu fer un passeig medieval, no us ho penseu dues vegades i aneu cap a Peratallada. El castell us espera!

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button