Monuments històricsBarcelonaLlocs religiososOsona

Monestir de Sant Pere de Casserres

Clica per puntuar
(Vots: 1 Mitjana: 1)

Mig envoltat pel pantà de Sau, hi ha l’antic monestir de Sant Pere de Casserres.

El Monestir de Sant Pere de Casserres es troba a la comarca d’Osona. Aquest monestir és un dels conjunts monuments més importants de l’arquitectura romànica catalana.

El 3 de juny de 1932 fou Declarat Monument Històric Artístic

Història

Inicialment, en el parador de l’actual monestir, hi havia un castell que fou documentar a l’Arxiu Capitular de Vic l’any 898, amb una capella dedicada a sant Pere. Anys més endavant, el castell es va donar a la família vescomtal osonenca. Així, l’any 1006 la vescomtessa va començar les obres amb intenció de construir en el seu lloc un monestir dedicat, també, a Sant Pere. Més endavant, l’any 1012, ja hi vivien i l’any 1050 acabaren de construir la gran basílica actual.

Als llargs dels anys el monestir va anar canviant d’amos, va tenir reformes i restructures. A més, no sempre en ell va haver-hi vida religiosa, ja que molts cops va ser complicar reunir als monjos necessaris per mantenir-ho.

Finalment, l’any 1991 va començar la restauració del conjunt del monestir, gestionat pel Consell Comarcal d’Osona i la Generalitat de Catalunya.

El monestir és l’únic de l’orde benedictí a la comarca d’Osona, i encara conserva l’estructura original del segle XI.

Llegenda

La llegenda parla de la família noble dels vescomtes d’Osona, els quals van tenir un fill. El seu fill, al cap de tres dies de néixer, va parlar i digué que només viuria trenta dies, però que quan moris volia que el seu cos es posés en una arqueta tancada. Seguidament, aquesta arqueta fos transportada per una burra cega on ella volgués, i on pares s’hauria de construir un monestir a nom de Sant Pere.

Què veure

El monestir disposa d’una exposició permanent sobre la vida dels monjos a Casserres. L’exposició disposa de sales recreades i un audiovisual sobre la història, el procés de construcció del recinte i la llegenda que comprèn. També ofereixen visites guiades pel recinte.

Està obert de dimarts a diumenge de 10:00 h a 17.30/19.30 h, depèn de l’època de l’any. Tanmateix, si el dilluns és festiu el recinte obrirà, però tancarà el dimarts següent.

Una altra manera de conèixer de l’espai és a través d’una gimcana per dispositius mòbils. En aquest joc de pistes podràs recórrer el monestir i gaudir d’una manera educativa.

Com arribar-hi

Per accedir-hi amb cotxe, hauràs d’arribar fins al poble de Tavèrnoles. D’allí buscar la drecera carretera de Casserres, la BV-5213, fins a arribar ja al monestir.

COM ARRIBAR-HI

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button