BarcelonaCiutats i poblesOsona

Vic, representació del feudalisme

Vic pertany a la comarca d’Osona, a la província de Barcelona. Tot i que durant molts segles s’ha anomenat Vich, amb el temps s’ha eliminat la H final. Hi ha altres localitats europees amb el mateix nom, concretament a França i a Suïssa.

La modificació del nom es deu a les normes ortogràfiques de l’Institut d’Estudis Catalans i, des de l’any 1982, ens referim a aquest municipi com a Vic. La norma està vigent des de l’any 1913 amb l’objectiu de simplificar l’ortografia, per tant, elimina les H mudes de totes les paraules. En són altres exemples afectats les localitats d’Hostalrich i Montjuïch.

El municipi es coneix des del segle IV aC, quan una tribu ibèrica, anomenada Ausa i els seus pobladors ausetans, ocupava el territori. Al segle II dC, a Vic es va construir un temple a la zona més alta de la ciutat, però que va ser destruït l’any 816. De fet, tota la ciutat va ser derruïda per l’evasió dels sarracens a la revolta d’Aisó.

Durant l’època feudal, Vic va sofrir un estancament en relació amb les guerres contra França. No va ser fins al segle XVIII que la ciutat va remuntar econòmica i demogràficament; aquest fet va permetre la construcció de diferents edificis civils i religiosos que avui dia es poden presenciar.

El segle XIX va ser clau per a entendre la crisi econòmica dels voltants del riu Ter, el qual recorre la Plana de Vic. Tant la guerra de la Independència com les carlistes van afectar en el sector industrial, però la construcció i els ferrocarrils van fer d’aquesta crisi un ressorgiment cultural de la ciutat.

Tot el conjunt medieval de Vic fan que el municipi sigui un dels més atractius de tota Catalunya. Destaca la seva catedral que es divideix en diferents seccions de diversos estils. El claustre i el retaule de Pere Oller és d’estil gòtic, mentre que el campanar ho és d’estil romànic i, la façana de la catedral, d’estil neoclàssic. Tot un conjunt artístic i històric.

D’altra banda, Vic encara conserva el seu monument més important i representatiu de la història de la ciutat, el Temple Romà. Va ser construït a principis del segle I i enderrocat l’any 1882, però Vic ha aconseguit recuperar les parets de la cel·la i el pati interior.

L’Atlàntida és el teatre més important d’Osona. En ell, es viuen tot tipus d’emocions gràcies a les arts musicals, coreografies, poesies i més obres d’estils molt diversos i aptes per a tots els públics.

La fira més important de la població és el Mercat Medieval de Vic. Se celebra al desembre i els seus habitants instal·len diferents llocs per dinar i tavernes que ofereixen el millor de la ciutat: els seus embotits, molt especialment el fuet. Aquests són consumits a tota la comunitat catalana i popularment conegut. El programa de la festivitat recorda l’època medieval que va marcar en la història de Vic a través d’activitats infantils, obres de teatre i altres per als visitants nouvinguts.

La ciutat de Vic es converteix en una població totalment atractiva per a tot tipus de turisme. Les diferents activitats que ofereix aquesta fan que sigui una de les més importants de Catalunya i popularment reconeguda.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Back to top button