SegriàCiutats i poblesLleida

Corbins

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

Corbins és un poblet al nord-est la comarca del Segrià, a la província de Lleida. Tradicionalment, ha estat un poble dedicat al conreu de la fruita dolça, com les cireres o els préssecs. Es troba molt ben comunicat, a 4 km de l’enllaç amb la variant de l’Autovia Lleida-Barcelona (N-II) i per la carretera C – 12.

En el seu terme municipal, conflueix la desembocadura de la Noguera Ribagorçana al Segre, al parc de l’Aiguabarreig.

De la seva història se sap que la seva existència va ser documentada per Juli Cèsar a Bello Vívili, on narra la batalla de Lleida en la que s’enfronta a les tropes de Pompeu, i que va tenir lloc a la zona de Corbins. En aquella època va tenir una gran importància, doncs, estava connectat a una de les vies principals de la Via Augusta. A més, s’han trobat restes arqueològiques de la vil·la romana, el monument funerari i la premsa d’oli.

A partir del segle VIII, després de la conquesta dels sarraïns, Corbins va continuar sent un punt estratègic. S’hi va construir la fortalesa del Castell de Corbins, situat sobre un turó en un punt estratègic, a la cruïlla de camins entre els dos rius. En un document del segle X, se’l cita com un dels més importants del territori de Lleida. Amb les batalles entre Balaguer i Lleida, va anar canviant de mans entre cristians i musulmans.

Destaca l’església barroca de Sant Jaume de Corbins, la parròquia del poble. Al seu costat, hi ha el Fossar Vell, que actualment és una bonica plaça amb vista a tot el Parc del Riu.

Parc del Riu
Parc del Riu

Al Museu de Corbins, pots veure-hi les restes de la vil·la romana i el poblat iber.

Al costat del poble, s’estén al llarg del marge esquerre del Noguera Ribagorçana, en els últims anys, s’ha dinamitzat l’espai natural que s’estén al llarg del marge esquerre del Noguera Ribagorçana de La Serreta de Corbins, un lloc ideal per la pràctica del BTT i el trailrunning. Tant és així, que Corbins s’ha convertit en un punt de referència per la pràctica del ciclisme de muntanya a les Terres de Lleida. Al llarg dels 15 km de recorregut i 40 de desnivell del Bikepark, s’organitzen competicions i es du a terme el manteniment i la senyalització dels senders i les trialeres.

La serra la Noguera -la Serreta-
La serra la Noguera -la Serreta-

Al primer cap de setmana d’octubre se celebra la Festa de la Poma, amb motiu de l’acabament de la campanya de recollida de la fruita. Es fan concursos i actes populars com el dinar popular de cassoles.

Als seus entorns, pots fer una visita a: Lleida (10 km), la capital del Segrià i de província amb tota la història que l’acompanya, i Balaguer (17 km), capital de la Noguera i antiga capital del comtat medieval d’Urgell que s’obre pas al Prepirineu.

Balaguer
Balaguer

O pots acostar-te als pobles de Menàrguens (7 km), Torrelameu (2 km) Benavent (3 km), La Portella (7 km) i Vilanova de la Barca (6 km).

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button