NogueraCiutats i poblesLleida

Camarasa, una ruta per la història

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

Un municipi de la comarca de la Noguera amb diferents entitats municipals com Fontllonga o l’Ametlla del Montsec. Camarasa està situat a la zona de contacte entre la Depressió Central i el Prepirineu. El Segre, situat a l’esquerra del municipi, hi entra a través del congost de Camarasa, entre la serra Carbonera i la de Mont-roig. Una zona de gran riquesa paisatgística on trobem la Reserva Natural de la Fauna Salvatge de Sant Llorenç de Montgai.

Què veure

Visitar Camarasa és sinònim d’un repàs de la història. A quatre quilòmetres del municipi es poden veure restes arqueològiques de la prehistòria com la balma del Pantà i la Cova del Tabac, ambdós considerats patrimoni de la humanitat per la UNESCO. Aquests destaquen per l’art rupestre que es troba en ells.

En el municipi trobem petjades d’altres èpoques. Dels ibers hi ha el poblat de Monteró situat al cim de la muntanya on es poden veure les restes del poblat. De l’època dels visigots hi ha la necròpolis de Palous situada a la carretera de Balaguer a Camarasa. Aquesta necròpolis data dels segles VII i VIII dC i va ser descoberta el 1999 a conseqüència d’unes obres d’anivellament del terreny que va deixar al descobert sis tombes.

De l’època islàmica hi ha els castells de Sant Llorenç de Montgai i Camarasa. El primer està situat al cim d’una muntanya de la localitat. Va ser construït durant el segle XIII i ha estat una zona de defensa estratègica en diferents guerres. A més, el castell és un lloc privilegiat per gaudir de les vistes panoràmiques de la zona, que inclouen el pantà de Sant Llorenç de Montgai i les muntanyes de la serra del Montsec. El segon castell, el de Camarasa, actualment està en runes, però es poden veure les muralles de defensa, la torre de l’homenatge entre altres elements menys significants.

Finalment de l’època medieval hi trobem la Baronia de Sant Oïsme que compta amb un castell i una església romànica.

El nucli urbà de la població conserva alguns dels antics portals d’accés com el de la Sitja. Hi ha també els carrerons o cases antigues que li donen un caràcter típic. Hi trobem també un centre de culte, l’únic de la població, l’església de Sant Miquel.

Què fer

Passejar per la Reserva Natural de la Fauna Salvatge de Sant Llorenç de Montgai. En aquesta reserva hi trobem tres embassaments molt importants, el de Camarasa, el de Balaguer i el de Sant Llorenç de Montgai. Destaquen les aus aquàtiques que es poden trobar.

Es poden fer diverses activitats culturals i esportives. Pel que fa a la cultura es pot visitar el Parc Arqueològic de Sant Llorenç de Montgai per viatjar a la prehistòria i l’edat mitjana o els diferents castells de la zona. Les activitats esportives són fer caiac pels embassaments o fer una via ferrada gaudint del seu meravellós entorn.

Gastronomia

La gastronomia de Camarasa i la Noguera es basa principalment pels productes d’origen local i la típica cuina catalana. Destaquen els caragols preparats de diverses maneres, carns a la brasa on la carn més típica és el conill, també és una zona amb molta caça d’aus, entre altres.

On menjar

Pel que fa a restaurants no hi ha una gran varietat, però sí que trobareu diversos establiments on gaudir de la típica cuina catalana. A més a més, es pot menjar en els diversos allotjaments de la localitat.

Pots veure tots els restaurants de Camarasa Guiacat.

On dormir

Hi ha molta diversitat de llocs on allotjar-se des d’hotels i hostals fins a càmpings pels qui els agrada més l’aire lliure. El municipi també té cases de colònies i albergs per grups que vulguin gaudir d’una estada a la Noguera.

Finalment, hi trobem apartaments d’ús turístic i cases rurals que podreu consultar a Guiacat.

Festes

A la localitat hi ha dues Festes Majors; la de Sant Antoni el 17 de gener i la de Sant Jordi, el 23 d’abril. En les dues es pot gaudir d’un gran ventall d’activitats per a tots els públics.

A mitjan mes d’agost se celebra la CamaFesta a la pista poliesportiva que consta d’un sopar popular i de ball per a tothom.

Per les festes de Nadal s’elabora un pessebre vivent molt reconegut i molt recomanable de veure.

Millor moment per visitar

El millor moment per visitar és la primavera per gaudir dels embassaments i una bona temperatura per realitzar les diferents rutes.

Si es vol gaudir dels bons pessebres vivents de la zona recomanem anar-hi durant les festes de Nadal.

Imprescindibles

  1. Visitar la balma del Pantà i la cova del Tabac.
  2. Gaudir de l’entorn natural de la Reserva Natural de Fauna Salvatge de Sant Llorenç de Montgai.

Com arribar-hi

En cotxe: Per l’autovia A-2 i després la C-53 fins a arribar a Camarasa.

En transport públic: Hi ha servei de bus que connecta la població amb Lleida i Barcelona. No hi ha servei de tren, el més proper és a Balaguer on posteriorment es pot agafar un autobús fins a Camarasa.

Mapa

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button