Llocs religiososGironaRipollès

Monestir de Sant Joan de les Abadesses

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

El Monestir de Sant Joan de les Abadesses va ser construït per ordres del comte català Guifré el Pilós amb l’objectiu de repoblar la zona en la qual es trobava perquè havia quedat deshabitada després de les lluites contra l’ocupació sarraïna. Es va fundar al 887 i fins a l’any 945 aquest va ser l’únic monestir femení de tota Catalunya. De fet, la primera abadessa del monestir va ser la filla de Guifré el Pelós, Emma, que va convertir el monestir en un dels més influents de la zona.

L’abadessa Emma va treballar molt durament per aconseguir l’objectiu del seu pare i, cada vegada que una donzella entrava al monestir, la família donava una dot a la institució monàstica.

Normalment, aquestes dots eren terrenys, per la qual cosa el monestir va convertir-se en una institució amb moltes terres sota el seu poder.

Finalment, al segle XI els nobles van expulsar a totes les dones del monestir després d’acusar-les de dur una vida esbojarrada i ells es van apoderar de tot. Després de l’expulsió de les abadesses el monestir va estar habitat per comunitats de monjos agustinians i benedictins, que van mantenir el prestigi del monestir al llarg dels anys.

L’arquitectura d’aquest monestir compta amb trets característics de tres estils diferents: gòtic, romànic i barroc. Una de les parts més importants és l’església dedicada a Sant Joan, que data del segle XII i presenta característiques del romànic. Aquest temple religiós és un dels exemples més bells i emblemàtics de l’arquitectura monumental del segle XII a Catalunya. A l’interior de l’església hi ha una talla del Santíssim Misteri, una obra de transició entre el romànic i el gòtic que simbolitza la caiguda de la creu, i també s’hi pot trobar el retaule de Sant Agustí. D’altra banda, el claustre data del segle XV i al centre hi ha una pila baptismal del segle XII.

Si vols conèixer els seus horaris de visita o notícies d’actualitat, accedeix a la seva pàgina web. 

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button