UrgellCiutats i poblesLleida

Puigverd d’Agramunt

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

Puigverd d’Agramunt és un petit poble de la comarca de l’Urgell. Es troba a només uns 2,5 km d’Agramunt i està situat a la Vall del Sió, a la dreta del riu Sió. Es caracteritza per les cases de pedra, que conserven la seva essència de recolliment, i els seus carrerons, traçats en ziga-zaga al voltant de les restes de l’antic castell de Puigverd, que van anar estenent-se pels vessants del riu. La seva història es remunta a l’època romana, com constata la vil·la romana dels reguers. A l’antic règim, va pertànyer als marquesos de Santa Maria de Barberà.

El primer punt a veure a Puigverd d’Agramunt és l’església parroquial de Sant Pere i la plaça del davant. Es tracta d’un edifici neoclàssic de grans dimensions construït als voltants del segle XVIII sobre una primitiva església romànica. En destaca la façana de formes ondulants amb una portada d’inspiració neoclàssica, i una rosassa. Sobresurt el campanar de planta quadrada coronat per una petita cúpula.

Església Puigverd d'Agramunt
Església

Als afores hi ha l’Ermita de Sant Miquel, dedicada a Mare de Déu del Roser, d’estil romànic primitiu i aixecada cap als segles XII i XIII.

Prop del riu, es conserva el que era el molí de farina, un edifici massís amb grans murs que feien de contrafort a la bassa. També hi ha masies com Masia Ramonillo o la Masia Flaressa.

A la part alta del poble, al costat de l’església, es conserva part de la façana i l’estructura de l’antic castell de Puigverd, on dormien els senyors del poble. Va ser construït entre els segles XVI i XVIII i està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.

També es conserva la muralla del poble, sobre la qual es van edificar cases i la configuració irregular dels carrers de l’època.

Finalment, la vil·la romana dels reguers és un dels principals punts d’interès històric. Es va descobrir l’any 1961, on es van trobar restes de mosaics policromats amb tessel·les, així com tombes i ossos romans, i pedres i tenalles del segle IV. Els romans van trobar-hi una bona ubicació per la seva proximitat amb l’antiga Iesso, Guissona, els terrenys agrícoles i el riu Sió.

La gastronomia del municipi està basada en els productes de proximitat: és una terra d’activitats agràries com els conreus del secà (ordi i ametllers) i les terres de regadiu (hortalisses). També hi ha conreus de la fruita dolça (pomeres, pereres), alfals i, en menor mesura, olivera i vinya. En ramaderia, destaca la cria de bestiar porcí i d’aviram i la caça.

De plats autòctons, s’elabora el cóc urgellenc, una varietat de coca de recapte, en la qual damunt la massa de pa cruixent s’hi posa pebrot, albergínia, tomàquet, ceba, i un toc salat, amb arengada o llonganissa. A més, Agramunt té tradició de torrons i de la xocolata de pedra. Al petit poble de Puigverd d’Agramunt no hi ha restaurants, però pots trobar tots els restaurants d’Agramunt a Guiacat.

La comarca de l’Urgell ofereix una gran varietat d’allotjaments per quedar-se a dormir. Una bona opció és optar per una casa rural o un allotjament rural. Això et permetrà conèixer millor la zona, estar en contacte amb la natura i fer algunes de les rutes que s’hi poden fer. Consulta els allotjaments rurals a Puigverd d’Agramunt i els seus entorns a Guiacat.

La Festa Major d’estiu de Puigverd d’Agramunt se celebra el tercer cap de setmana de setembre, i la d’hivern, el segon diumenge de maig, pel Roser.

La millor època per visitar la zona depèn del que s’hi vulgui fer, la primavera i la tardor són bones èpoques per anar a passejar pels seus entorns, mentre que a l’estiu i a l’hivern les temperatures són més extremes.

El principal eix de comunicacions del poble és la carretera local que va de la vila d’Agramunt a Cervera, un centre cultural de la zona, i enllaça amb la C-14 i l’A-2.

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button