Baix CampCiutats i poblesTarragona

Alforja

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

Alforja és un municipi de la comarca del Baix Camp, a Tarragona, situat sobre un turó a la vall custodiada pels barrancs de l’Arbolí, la Mussara i les muntanyes de la Serra del Mirador.

Amb més de vuit segles d’antiguitat, el nucli antic encara transmet la seva essència medieval. La població es va desenvolupar al voltant de l’edifici més emblemàtic, l’església de Sant Miquel. Aquesta es va construir al segle XVII sobre la base de l’anterior temple romànic. Comprèn un rosetó de quatre metres de diàmetre i una torre d’estil neoclàssic a la qual es pot pujar per contemplar les vistes de la zona.

alforja

També es poden visitar les ruïnes del que va ser el castell del poble.

Al costat de l’església es troba la plaça del Mercadal, el centre neuràlgic de la població. Es tracta d’un espai porticat on encara, després de diversos segles, s’instal·la el mercat setmanal.

Un altre dels edificis emblemàtics d’Alforja és la Casa de Cultura. Aquest edifici del segle XVIII s’utilitzava com a hospital. Actualment, alberga la Biblioteca Municipal i compta amb sala d’actes i d’exposicions.

De la mateixa època és Cal Botó, una de les cases més riques del poble que s’ha transformat en una residència geriàtrica.

Cal Batlle és una casa del segle XV que, en un principi, era la residència de l’arquebisbe i senyor feudal d’Alforja. Encara conserva portes i mobiliari que pertany a diferents estils i èpoques

Passejant pels carrers d’Alforja es poden observar altres elements d’estil medieval com les arcades gòtiques d’algunes cases, les restes de l’antic call jueu o el portal de l’hospital, que antigament era l’entrada principal de la muralla que tancava el municipi.

Una de les moltes excursions que es poden realitzar a Alforja, és la Ruta de les Ermites. Consisteix en seguir el camí que feien servir els antics pelegrins per arribar a santuaris com el de Sant Antoni de Pàdua (s. XVIII) o el de la Mare de Déu de Puigcerver (s. XIII). Al primer acudeixen molts visitants a causa de les aigües riques en minerals que brollen de la seva font.

El trajecte és circular i ofereix vistes panoràmiques de la vall i els barrancs d’Alforja. En alguns trams fins i tot es pot veure la costa tarragonina.

Entre els molts punts d’interès d’aquest trajecte destaca el Mirador que, situat a 915 metres d’altitud, és el lloc més elevat del terme d’Alforja. Allà hi conflueixen els termes municipals d’Arbolí, Porrera i Cornudella de Montsant.

De la gastronomia d’Alforja destaquen l’oli d’oliva verge extra, les avellanes i el patac, un plat típic elaborat amb tonyina, patata i carbassó.

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button