Uncategorized @ca

Santuari de la Mare de Déu de Núria

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

El Santuari de la Mare de Déu de Núria està rodejat per les muntanyes del parc natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, situat a Vall de Núria.

La seva història es remunta a l’any 700.

S’explica que Sant Gil va arribar a aquesta vall on va residir durant quatre anys. Durant aquest temps va tallar una imatge de la Verge. Quan els àrabs van envair la Península, Sant Gil es va veure obligat a fugir no sense abans amagar en una cova la talla que havia fet al costat de l’olla que feia servir per fer-se el menjar, la creu que feia servir per als seus precs i una campana amb què trucava als pastors anunciant l’hora de dinar. Un pelegrí, anomenat per una revelació divina, va anar a la vall el 1072 i va construir una petita capella. Fins al 1079 no es va trobar la imatge i els altres objectes de Sant Gil que es van traslladar a la capella.

No es tenen dades exactes de la data de fundació daquest santuari. Se sap que el 1162 la vall posseïa un alberg, al costat del qual hi havia una capella dedicada a Santa Maria, i un refugi per a pastors. Un terratrèmol el 1428 va destruir l’alberg i la capella que es van reconstruir el 1648.

La imatge de la Mare de Déu de Núria va ser traslladada pel rector de la parròquia a França el 1936 poc després que comencés la Guerra Civil espanyola, per salvar-la de la crema d’objectes religiosos. Va acabar a Suïssa des d’on va ser tornada a la vall el 1941.

Aquesta església actual és de recent construcció, inaugurada el 1911 i té forma de quadrat. Posteriorment, s’hi va afegir un hotel i es va començar la construcció del Via Crucis que no va finalitzar fins a l’any 1963. Aquest lloc es troba immers en el passat i la història i un exemple clar és la curiosa tradició que arriba fins als nostres dies. Les parelles que no aconseguien tenir fills anaven a aquesta església. Col·locant el cap a l’olla de Sant Gil i fent tocar la campana eren beneïts amb el do de la fertilitat. Es diu que el nombre de repics d’aquesta campana representava el nombre de fills amb què s’esperava que la Mare de Déu els beneís. Aquest lloc és ideal per fer tota mena de retirs, per allunyar per un temps les preocupacions i tràfecs propis del dia a dia i deixar-se portar per l’entorn i la relaxació.

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button