Llocs religiososAlt EmpordàGirona

Monestir del Sant Sepulcre de Palera

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

El Monestir de Sant Sepulcre de Palera és una autèntica joia de l’art romànic català situada a la comarca de l’Alt Empordà, a prop de la població de Beuda. Fundat a l’any 1065 per la comtessa Ermessenda, esposa del comte de Besalú, aquest monestir es va convertir en un important centre religiós i cultural de la Catalunya medieval.

El monestir és conegut principalment per la seva església, dedicada a Sant Sepulcre, que destaca per la seva magnífica decoració escultòrica i la seva planta de creu llatina amb tres naus. A la nau central hi ha una cúpula sobre tambor que és considerada una de les obres mestres de l’arquitectura romànica catalana. La decoració escultòrica del temple és excepcional, amb un gran nombre de capitells i altres elements decoratius que mostren escenes bíbliques, de la vida quotidiana i de la caça.

A més de l’església, el monestir de Sant Sepulcre de Palera conserva altres edificis d’interès com el claustre, de planta quadrada, que data del segle XII, i la sala capitular, que destaca per les seves pintures murals del segle XIII que representen escenes de la vida de Crist i dels apòstols.

El monestir va tenir una gran importància en l’època medieval, tant per la seva activitat religiosa com per la seva activitat cultural. Va ser un centre de producció d’objectes litúrgics i de manuscrits il·luminats, molts dels quals es conserven avui en dia a la Biblioteca Nacional de França a París i al Museu Episcopal de Vic.

El monestir de Sant Sepulcre de Palera va ser abandonat a finals del segle XIX i va romandre en runes durant molts anys fins que va ser restaurat a partir de la dècada dels 60 del segle XX.

Avui en dia, el monestir és obert al públic i es pot visitar per conèixer la seva història i admirar la seva arquitectura i escultura.

El Monestir de Sant Sepulcre de Palera és una mostra excepcional de l’art romànic català i un lloc de visita obligada per als amants de l’art i la història. Amb la seva església, claustre i altres edificis, aquest monestir ens transporta a l’època medieval i ens permet gaudir de la bellesa i la riquesa de la cultura catalana.

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button