Ciutats i poblesAlt UrgellLleida

La Seu d’Urgell

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

La Seu d’Urgell, situada al Pirineu lleidatà, és la capital de la comarca de l’Alt Urgell. Gaudeix d’un entorn natural excepcional, degut a trobar-se entre el Parc Natural del Cadí- Moixeró i el Parc Natural de l’Alt Pirineu. A més, Andorra es troba a només  20 quilòmetres de distància. Per tant, La Seu, que té una altitud de 700 metres, està envoltada de muntanyes amb cims que oscil·len entre els 1500 i els 2800 metres.

La Seu d’Urgell és un enclavament històric des de fa molt de temps. Al segle V es va convertir en la seu del Bisbat d’Urgell, títol que conserva actualment. Gràcies a la situació estratègica de la població i a la influència del bisbat, La Seu es va convertir en una de les ciutats més importants de Catalunya a l’època medieval.

Al segle XII es va construir l’edifici més rellevant: la Catedral de Santa Maria, l’única d’estil romànic que encara es conserva al Principat.

La Seu d'Urgell

D’aquest mateix període són els carrers Major i el dels Canonges. Tots dos estan porticats  i són els més antics del municipi.

La Seu d’Urgell també és coneguda com la capital catalana del formatge. Al territori predominen les explotacions ramaderes de vaques i, al seu voltant, existeix una considerable activitat industrial especialitzada en l’elaboració de formatges artesanals i productes làctics. A la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, que té lloc a l’octubre, es poden degustar totes aquestes creacions.

Una altra de les fires importants de la Seu d’Urgell és el Mercat Medieval dels Canonges. Es celebra el mes de juny i tota la ciutat  torna als seus orígens transformant-se en un poble medieval.

L’entorn Natural de la Seu d’Urgell ofereix un ampli ventall de possibilitats per practicar tot tipus d’activitats esportives: senderisme, escalada, esquí, etc.

Molt a prop del nucli històric es troba el Parc Olímpic del Segre, unes instal·lacions que es van construir el 1992 amb motiu dels Jocs Olímpics de Barcelona. És un indret ideal per practicar esports de riu com el ràfting, el piragüisme o el caiac.

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button