Alta RibagorçaCiutats i poblesLleida

Cardet

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

Cardet és una petita localitat situada a la Vall de Boí, en un turó a la riba dreta del riu Noguera de Tor, a la comarca de l’Alta Ribagorça. El poble conserva l’encant de les poblacions antigues de la Vall, amb carrerons empedrats i l’arquitectura romànica de l’alta muntanya.

En aquest sentit, destaca l’església romànica Santa Maria de Cardet, dels segles XI i XII, que forma part del conjunt d’esglésies romàniques de la Vall de Boí, declarades Patrimoni Mundial per la Unesco el 1998. Es va construir a l’extrem del poble sobre el fort pendent de la muntanya, aprofitant el desnivell del terreny per construir una petita cripta a l’interior. El seu campanar és l’únic de la Vall que presenta elements barrocs, fruit d’una restauració en aquella època. I al seu interior es poden observar pintures que s’han restaurat.

Església romànica Santa Maria de Cardet
Església romànica Santa Maria de Cardet

El nucli de població està format per un conjunt de menys de vint cases, totes de pedra i amb les teulades de pissarra, tan característiques d’aquesta vall.

Carrers de Cardet
Carrers de Cardet

Les més representatives són la Casa Llobetó, que forma un conjunt amb el paller i l’era que hi ha al costat, i la Casa Armengol, que presenta els mateixos elements. Totes dues són un símbol de l’activitat tradicional de la contrada, centrada en la ramaderia.

El poble està situat a gairebé 1200 m d’altura, i a la part inferior es troba el mirador de Cardet des d’on es poden veure unes vistes espectaculars de bona part de la vall.

Mirador de Cardet
Mirador de Cardet

A la falda del turó s’ubica el pantà de Cardet, un embassament que rep les aigües de la Noguera de Tor. Allà també hi ha miradors com el de Presa de Cardet des d’on pots seure a contemplar les vistes.

Pantà de Cardet
Pantà de Cardet

A més, Cardet és un paratge conegut per la seva oferta turística d’esports de muntanya, a l’estiu, i la pràctica d’esquí, a l’hivern.

Cardet no té allotjaments ni restaurants, però als seus entorns, en pobles com Barruera i al llarg la Vall de Boí i la comarca de l’Alta Ribagorça, es pot trobar una bona oferta de restaurants i fondes tradicionals, així com cuina d’autor. Consulta tots els restaurants a Guiacat.

Cardet només té un allotjament, la Casa Torellola. És una zona del territori on molts allotjaments rurals són cases tradicionals de muntanya; aquestes permeten viure l’experiència més autèntica possible de l’Alta Ribagorça i gaudir de la proximitat de la natura. Pots trobar tots els allotjaments rurals a Guiacat.

Entre les poblacions properes, es poden visitar: Barruera, El Pla de l’Ermita i L’Era, Viu de Llevata o Perves. La capital de la comarca és Pont de Suert.

perves
Perves

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button